România îşi îndeplineşte obligaţia faţă de UE în gestiunea deşeurilor de ambalaje, cu 55% reciclare din total

România şi-a îndeplinit în fiecare an obligaţia asumată faţă de Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gestiunea deşeurilor de ambalaje, ajungând, în prezent, la un procentaj de 55% reciclare din totalitatea deşeurilor de ambalaje puse pe piaţă la nivel naţional, arată Raportul de specialitate valabil pentru perioada 2004 - 2014, întocmit de organizaţia Eco-Rom Ambalaje.
Economica.net - lun, 20 oct. 2014, 08:50
România îşi îndeplineşte obligaţia faţă de UE în gestiunea deşeurilor de ambalaje, cu 55% reciclare din total

Conform datelor, consultate de Agerpres, la un deceniu de la apariţia primelor angajamente naţionale de reciclare, Eco-Rom Ambalaje, prima şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, a reciclat, în cei 10 ani de activitate, aproximativ 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje. În acest mod, organizaţia a contribuit la salvarea a 5,2 milioane de tone de resurse naturale (petrol, lemn, nisip, feldspat, minereu de fier, bauxită).

De altfel, statistica Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului /ANPM/ arată că Eco-Rom Ambalaje îndeplineşte 72% din această obligaţie. Sistemul implementat de Eco-Rom Ambalaje este susţinut integral de producătorii şi importatorii de bunuri ambalate de pe piaţa din România, printr-un aport financiar de 280 milioane de lei. Cea mai mare parte din această sumă (80%) este direcţionată anual către companiile de gestiune a deşeurilor şi extinderea sistemului de colectare separată: asigurarea serviciilor de colectare, sortare şi transport a deşeurilor către fabricile de reciclare, investiţii în infrastructura de colectare separată pentru populaţie şi în campanii de informare şi educare a populaţiei privind importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje.

Raportul relevă, totodată, că, prin sistemul de colectare separată a deşeurilor de ambalaje realizat şi investiţiile substanţiale ale industriei în dezvoltarea acestuia, organizaţia susţine aproximativ 20% din piaţa muncii din România în domeniul gestiunii deşeurilor, echivalent cu crearea a 6.600 de locuri de muncă în 2011, pentru ca, în 2012, numărul acestora să se majoreze cu 30%, până la 9.450, potrivit ultimului raport de cercetare ‘Reciclarea deşeurilor, o piaţă emergentă’, realizat în anul 2011 de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje.

La nivel naţional, românii colectează separat de 50 de ori mai mult decât acum opt ani, iar aproximativ 45% din populaţia României (circa 9 milioane de persoane) are acces acum la serviciul pus la dispoziţie de organizaţia de mediu.

În acelaşi timp, 100.000 de elevi (peste 10% din învăţământul primar din România) au aflat despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje prin intermediul programelor educaţionale desfăşurate de organizaţie, precum Laboratorul Verde al Reciclării, ECOlimpiada şi a manualului ‘Învăţăm să reciclăm ambalajele’.

Statistica menţionează că, în ultimii zece ani, au fost reciclate 2,6 de milioane de tone de deşeuri de ambalaje, din care 1,1 milioane de tone au fost hârtie-carton, peste 560.000 de tone de plastic şi aproximativ 500.000 de tone de sticlă.

La nivel european se prefigurează creşterea până la 70 – 80% a obligaţiilor de reciclare globale, începând cu anul 2020. În prezent, România are obligaţii anuale de reciclare şi valorificare pe fluxuri de deşeuri: ambalaje, DEEE-uri, baterii, uleiuri, anvelope etc. Obligaţiile de reciclare pentru fluxul de ambalaje şi deşeuri revin, în acest moment, industriei, prin producătorii şi importatorii de bunuri ambalate, şi autorităţilor locale.

Pe de altă parte, ţara noastră nu are ţinte anuale pentru deşeul municipal (deşeul generat în gospodării), principala obligaţie legislativă în acest sens fiind, pentru anul 2020, de reciclare a 50% din deşeul municipal.

Eco-Rom Ambalaje este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului de responsabilitate a producătorului, în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate.

Organizaţia şi-a început activitatea în 2004 cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2013 să se încheie cu 2.849 de companii responsabile în portofoliu – reprezentând circa 5% din forţa de muncă salarială a României.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 miliarde de dolari, a raportat joi un profit de 1.200 de miliarde de coroane......
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările UE trebuie să trimită sisteme antirachetă Ucrainei, spune Borrell
Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ...
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă ...
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...