România, locul 3 în lume la viteza netului mobil 4G, dar codaşă la acoperirea reală

România este pe locul 3 în lume într-un top al vitezei medii de download a serviciilor de internet mobil 4G/LTE, depăşind ţări precum Coreea de Sud, Germania, Suedia, Olanda, Norvegia sau Statele Unite, însă stă mai prost la capitolul acoperire reală, utilizatorul mediu din România având acces la semnalul 4G mai puţin de 60% din timp.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 21:03
România, locul 3 în lume la viteza netului mobil 4G, dar codaşă la acoperirea reală

Astfel, viteza medie a netului 4G din România este de 30 Mbps (megabiţi pe secundă), devansată doar de Noua Zeelandă (36 Mbps) şi Singapore (33 Mbps), şi cu doar un megabit în faţa Coreei de Sud (29 Mbps), potrivit unui raport realizat de OpenSignal. România şi Coreea de Sud sunt urmate în topul performanţei reţelelor 4G/LTE de Danemarca (26 Mbps), Ungaria (25 Mbps) şi Austria (24 Mbps).

Operatorii de pe piaţa românească reuşesc astfel să ia faţa unor ţări sau teritorii ca Olanda (19 Mbps), Taiwan (18 Mbps), Finlanda (18 Mbps), Canada (18 Mbps), Italia (17 Mbps), Franţa (17 Mbps), Japonia (14 Mbps), Marea Britanie (13 Mbps), Germania (13 Mbps), Norvegia (13 Mbps), Suedia (13 Mbps), Hong Kong (11 Mbps) sau Statele Unite ale Americii (9 Mbps), din punct de vedere al vitezei de download a internetului mobil 4G/LTE.

„România este relativ nouă în topul LTE dar, datorită deciziei Vodafone şi Orange de a trece devreme la standardul LTE-Advanced, cu benzi 4G multiple, se numără printre cele mai performante ţări din lume. Vedem investiţii similare în reţea în Singapore, Danemarca, Austria şi Ungaria”, notează OpenSignal în raportul trimestrial privind viteza conexiunilor 4G/LTE.

Topul este închis de Iran (3 Mbps), Cota Rica (3 Mbps), Pakistan (4 Mbps) şi Arabia Saudită (4 Mbps).

La capitolul acoperire, definită de OpenSignal ca procent din timp în care utilizatorul are semnal 4G/LTE, România stă ceva mai prost. Astfel, un utilizator de smartphone din România are acces la reţea 4G doar 57% din timp, procentaj care ne plasează în partea mediană a topului global, în vecinătatea unor ţări ca Pakistan, Venezuela, Austria, Columbia sau Polonia. La acoperire conduce detaşat Coreea de Sud, unde utilizatorii au net 4G 97% din timp, urmată de Japonia, cu 90%, Hong Kong şi Kuweit, cu 86% fiecare. Peste 80% acoperire găsim şi în Singapore, Uruguay, Kazahstan şi Olanda.

Grupurile telecom prezente în România se plasează aproape de fruntea clasamentului global al vitezei de download pe conexiunea mobilă 4G. În topul global al operatorilor după viteza 4G/LTE conduce StarHub din Singapore, urmat de Vodafone pe locul al doilea. T-Mobile este pe locul 7, iar Orange pe 13.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
Orange şi Vodafone au discutat anul trecut o fuziune, însă proiectul a fost abandonat
 Grupul francez de telecomunicaţii Orange şi rivalul britanic Vodafone, companii prezente şi pe piaţa din România, ...
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Premierul a dat asigurări că Legea bugetului de stat va fi trimisă în Parlament până la 20 decembrie – Stroe PNL
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat luni că premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări că, până la ...
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere Immofinanz AG, cu proprietăți de 800 de milioane de euro în România
UPDATE: S Immo concurează oferta miliardarului ceh care cumpără tot: după Globalworth, Radovan Vitek vrea să cumpere ...
Mișcare surpriză pe piața imobiliară din regiune. Miliardarul ceh Radovan Vitek, care deține CPI Property Group (CPIPG), ...