1EUR = 4.8750 RON | Bucureşti 25 º

Companii

România, locul 3 în lume la viteza netului mobil 4G, dar codaşă la acoperirea reală

România este pe locul 3 în lume într-un top al vitezei medii de download a serviciilor de internet mobil 4G/LTE, depăşind ţări precum Coreea de Sud, Germania, Suedia, Olanda, Norvegia sau Statele Unite, însă stă mai prost la capitolul acoperire reală, utilizatorul mediu din România având acces la semnalul 4G mai puţin de 60% din timp.

25 sep, 2015 | ECONOMICA.net

Astfel, viteza medie a netului 4G din România este de 30 Mbps (megabiţi pe secundă), devansată doar de Noua Zeelandă (36 Mbps) şi Singapore (33 Mbps), şi cu doar un megabit în faţa Coreei de Sud (29 Mbps), potrivit unui raport realizat de OpenSignal. România şi Coreea de Sud sunt urmate în topul performanţei reţelelor 4G/LTE de Danemarca (26 Mbps), Ungaria (25 Mbps) şi Austria (24 Mbps).

Operatorii de pe piaţa românească reuşesc astfel să ia faţa unor ţări sau teritorii ca Olanda (19 Mbps), Taiwan (18 Mbps), Finlanda (18 Mbps), Canada (18 Mbps), Italia (17 Mbps), Franţa (17 Mbps), Japonia (14 Mbps), Marea Britanie (13 Mbps), Germania (13 Mbps), Norvegia (13 Mbps), Suedia (13 Mbps), Hong Kong (11 Mbps) sau Statele Unite ale Americii (9 Mbps), din punct de vedere al vitezei de download a internetului mobil 4G/LTE.

"România este relativ nouă în topul LTE dar, datorită deciziei Vodafone şi Orange de a trece devreme la standardul LTE-Advanced, cu benzi 4G multiple, se numără printre cele mai performante ţări din lume. Vedem investiţii similare în reţea în Singapore, Danemarca, Austria şi Ungaria", notează OpenSignal în raportul trimestrial privind viteza conexiunilor 4G/LTE.

Topul este închis de Iran (3 Mbps), Cota Rica (3 Mbps), Pakistan (4 Mbps) şi Arabia Saudită (4 Mbps).

La capitolul acoperire, definită de OpenSignal ca procent din timp în care utilizatorul are semnal 4G/LTE, România stă ceva mai prost. Astfel, un utilizator de smartphone din România are acces la reţea 4G doar 57% din timp, procentaj care ne plasează în partea mediană a topului global, în vecinătatea unor ţări ca Pakistan, Venezuela, Austria, Columbia sau Polonia. La acoperire conduce detaşat Coreea de Sud, unde utilizatorii au net 4G 97% din timp, urmată de Japonia, cu 90%, Hong Kong şi Kuweit, cu 86% fiecare. Peste 80% acoperire găsim şi în Singapore, Uruguay, Kazahstan şi Olanda.

Grupurile telecom prezente în România se plasează aproape de fruntea clasamentului global al vitezei de download pe conexiunea mobilă 4G. În topul global al operatorilor după viteza 4G/LTE conduce StarHub din Singapore, urmat de Vodafone pe locul al doilea. T-Mobile este pe locul 7, iar Orange pe 13.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO