România nu are nevoie de reactoarele 3 şi 4 sau hidrocentrala Tarniţa – şeful GDF Suez

România nu are nevoie de noi centrale mari, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa sau proiectul unui nou grup de 1.000 de MW la Rovinari, ci viitorul aparţine centralelor mici, a declarat, marţi, directorul general al GDF Suez România, Eric Stab.
Economica.net - mar, 23 feb. 2016, 10:41
România nu are nevoie de reactoarele 3 şi 4 sau hidrocentrala Tarniţa - şeful GDF Suez

‘Piaţa de energie trece prin schimbări majore, descentralizare, decarbonizare, digitalizare şi dereglementare. Ideea este că trebuie să fie totul cât mai simplu, astfel încât clienţii casnici să înţeleagă acest business. Creşte eficienţa energetică, deci scade consumul, iar noi trebuie să venim cu noi soluţii’, a spus Stab, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, consumatorii încep să devină propriii producători de energie.

‘În UE, multe centrale se închid, în special cele termo, care nu mai sunt competitive. În plus, se merge spre centrale mai mici. În trecut se vorbea în gigawaţi, aceasta era scara centralelor. Apoi, anii trecuţi, s-a trecut la megavaţi, iar acum, cu descentralizarea, vorbim de kilovaţi’, a spus oficialul GDF Suez.

Întrebat ce crede despre proiectele mari pe care România vrea să le construiască, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi centrala de 1.000 de MW de la Rovinari, Stab a arătat că este sceptic cu privire la realizarea acestora.

‘E o bună întrebare de ce România continuă să construiască centrale mari, de 1.000 MW. Nu cred în aceste proiecte mari, pentru că nu cred că avem nevoie de ele şi este greu să găseşti pe cineva care să investească miliarde de euro în acest climat. Sunt sceptic că aceste proiecte se vor realiza. Mai degrabă cred în centrale mici, descentralizate, că hotelul unde ţinem conferinţa va putea avea propria centrală, spre exemplu’, a susţinut Stab.

El a adăugat că statul trebuie să recâştige încrederea investitorilor, după ce sectorul regenerabilelor a fost puternic lovit de multiplele schimbări legislative.

‘Este vremea ca statul să recâştige încrederea investitorilor, în condiţiile în care sectorul energetic are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde de euro anual’, a amintit şeful GDF Suez.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Rabla pentru Electrocasnice sesiunea a doua: AFM a publicat un nou Ghid de Finanțare
Administrația Fondului pentru Mediu a publicat un nou Ghid de Finanțare pentru a Programul naţional de înlocuire a echipamentelor ...
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Foxconn ar putea produce vehicule electrice în Europa, India şi America Latină
Grupul taiwanez Foxconn, compania care asamblează telefoanele iPhone, analizează posibilitatea de a produce vehicule electrice ...