1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 11 º

Companii

România nu are nevoie de reactoarele 3 şi 4 sau hidrocentrala Tarniţa - şeful GDF Suez

România nu are nevoie de noi centrale mari, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa sau proiectul unui nou grup de 1.000 de MW la Rovinari, ci viitorul aparţine centralelor mici, a declarat, marţi, directorul general al GDF Suez România, Eric Stab.

23 feb, 2016 | Agerpres

'Piaţa de energie trece prin schimbări majore, descentralizare, decarbonizare, digitalizare şi dereglementare. Ideea este că trebuie să fie totul cât mai simplu, astfel încât clienţii casnici să înţeleagă acest business. Creşte eficienţa energetică, deci scade consumul, iar noi trebuie să venim cu noi soluţii', a spus Stab, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, consumatorii încep să devină propriii producători de energie.

'În UE, multe centrale se închid, în special cele termo, care nu mai sunt competitive. În plus, se merge spre centrale mai mici. În trecut se vorbea în gigawaţi, aceasta era scara centralelor. Apoi, anii trecuţi, s-a trecut la megavaţi, iar acum, cu descentralizarea, vorbim de kilovaţi', a spus oficialul GDF Suez.

Întrebat ce crede despre proiectele mari pe care România vrea să le construiască, precum reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, hidrocentrala Tarniţa şi centrala de 1.000 de MW de la Rovinari, Stab a arătat că este sceptic cu privire la realizarea acestora.

'E o bună întrebare de ce România continuă să construiască centrale mari, de 1.000 MW. Nu cred în aceste proiecte mari, pentru că nu cred că avem nevoie de ele şi este greu să găseşti pe cineva care să investească miliarde de euro în acest climat. Sunt sceptic că aceste proiecte se vor realiza. Mai degrabă cred în centrale mici, descentralizate, că hotelul unde ţinem conferinţa va putea avea propria centrală, spre exemplu', a susţinut Stab.

El a adăugat că statul trebuie să recâştige încrederea investitorilor, după ce sectorul regenerabilelor a fost puternic lovit de multiplele schimbări legislative.

'Este vremea ca statul să recâştige încrederea investitorilor, în condiţiile în care sectorul energetic are nevoie de investiţii de 3-4 miliarde de euro anual', a amintit şeful GDF Suez.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO