România, pe locul 7 în Europa în topul vulnerabilităţii în faţa atacurilor cibernetice

Severitatea atacurilor cibernetice a devenit din ce în ce mai intensă în ultimii ani, iar România nu este ocolită de hackeri. De altfel, ţara noastră se situează pe locul 7 în Europa într-un clasament al celor mai nesigure state în faţa atacurilor cibernetice, potrivit unui studiu realizat de Specops Software. În total, România a fost ţinta a 6,24% dintre atacurile din Europa.
Lidia Neagu - sâm, 29 feb. 2020, 13:44
România, pe locul 7 în Europa în topul vulnerabilităţii în faţa atacurilor cibernetice

Pentru a afla care sunt statele cele mai nesigure pentru cetăţeni, Specops Software a calculat în ce țară este cel mai probabil să se confrunte cu infracțiuni informatice, analizând procentul de atacuri ale furnizorilor de cloud asupra Azure și procentul lunar de mașini care au s-au confruntat cu atacuri, precum minarea de criptomonede, malware și ransomware.

Astfel, cele mai vulnerabile ţări sunt: Olanda, Bulgaria, Belarus, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Lituania, România, Franţa, Ungaria şi Croaţia.

La polul opus, cele mai sigure ţări sunt: Irlanda, Norvegia, Danemarca, Elveţia, Islanda, Suedia, Belgia, Luxemburg, Cehia şi Finlanda.

Studiul merge şi mai departe şi analizează ţările cu cel mai mare risc să aibă un atac al serviciilor de cloud. Olanda a avut anul trecut cel mai mare număr de atacuri legate de furnizorii de cloud. Astfel, 16,28% din conturile Azure s-au confruntat cu atacuri între ianuarie 2019 și octombrie 2019. Urmează îndeaproape Bulgaria (11,68%). Alte țări cu un număr mare de atacuri cloud au fost Franța (2,73%), Regatul Unit (2,02%) și Finlanda (1,72%). Din acest punct de vedere, România stă bine şi nu a fost inclusă în clasament.

Dar, ţara noastră ocupă locul 6 în topul ţărilor expuse la minarea de criptomonede, imediat după Bulgaria. Pe primul loc se afla Belarus, urmată de Ucraina, iar pe ultimul loc se găseşte Letonia.

În cazul riscurilor de malware, România ocupă locul 4 după Belarus, Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina. Belarusul a avut cele mai multe atacuri malware din Europa, în medie 10,17% dintre computerele din țară se confruntă cu malware în fiecare lună. Pe locul doi se află Ucraina (9,57%), urmată de Bosnia (6,76%), România (5,92%) și Bulgaria (5,66%).

Țara cu cele mai puține atacuri malware este Irlanda, unde doar 0,7% din dispozitivele din țară au întâmpinat malware în fiecare lună, în medie. Finlanda (1,27%), Norvegia (1,33%), Olanda (1,33%) și Danemarca (1,35%) s-au numărat printre celelalte țări cel mai puțin vulnerabile la întâlnirile cu malware.

Tot pe locul 4 ne situăm şi în cazul riscului privind ransomware-ul. 0,09% din device-urile din Ucraina au întâmpinat în fiecare lună astfel de atacuri, ceea ce le face cele mai nesigure în fața programele malware din Europa. Belarus a fost a doua cea mai vulnerabilă, cu 0,06% din computere care au întâmpinat malware, urmată de Bosnia (0,05%), România, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Grecia și Croația (0,04%).

Irlanda, Regatul Unit, Franța, Germania, Suedia, Elveția, Danemarca, Olanda, Norvegia și Finlanda au întâmpinat cel mai mic număr de amenințări cu ransomware, cu doar 0,01% atacuri în fiecare lună.

Sfaturile specialiştilor pentru a vă proteja

Din cauza riscului ridicat de criminalitate cibernetică în multe țări europene, Aimée Ravacon de la Specops Software are trei sfaturi simple pentru a reduce riscul de atacuri:

1. Nu mai reutilizați parolele. Când vă reutilizați parolele, vă deschideți în fața criminalității informatice, deoarece atacatorii folosesc informațiile de conectare de pe un site pentru a viza un alt site.

2. Utilizați autentificarea cu mai mulți factori. Multe servicii online oferă acum autentificare cu mai mulți factori, dar prea puține persoane profită de acest strat de securitate suplimentară. Acest simplu pas durează doar un minut, dar vă poate proteja împotriva hackerilor

3. Nu faceți clic pe linkuri ciudate. E-mailurile de tip phishing sunt concepute pentru a arăta reale și pot părea chiar provenite de la persoane pe care le cunoști. Dar făcând clic pe linkurile dintr-un e-mail de tip phishing, poți deschide o portiţă pentru un atacator.

Te-ar mai putea interesa și
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
UE relaxează condiţiile de călătorie pentru SUA şi alte şapte ţări
Uniunea Europeană relaxează treptat începând de vineri restricţiile de intrare pe teritoriul său legate de coronavirus pentru persoanele care vin din SUA şi din alte şapte ţări, datorită......
Chinezii de la Great Wall vor să cumpere una dintre fabricile Daimler AG din Brazilia – Bloomberg
Chinezii de la Great Wall vor să cumpere una dintre fabricile Daimler AG din Brazilia – Bloomberg
Producătorul auto chinez Great Wall ia în considerare achiziţionarea uneia din fabricile Daimler AG din Brazilia, în ...
Statul se împrumută din nou de la populaţie – O nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS
Statul se împrumută din nou de la populaţie – O nouă emisiune de titluri de stat FIDELIS
Ministerul Finanţelor lansează o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat, iar în perioada 22 iunie - 12 iulie 2021, ...
Lucrurile se schimbă, dacă pedalezi
Lucrurile se schimbă, dacă pedalezi
Dai o raită prin oraș și faci o faptă bună. Ce zici? 5, 50 sau 500 de kilometri pe care îi faci unde vrei tu, chiar ...