1EUR = 4.8725 RON | Bucureşti 12 º

Finanţe şi bănci

România, pe primele locuri în UE din punct de vedere al ponderii datoriei deţinute de sectorul financiar rezident

Cea mai mare parte din datoria publică era deţinută în 2014, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, de non-rezidenţi, iar cea mai mare pondere a datoriei deţinută de sectorul financiar rezident se înregistra în Luxemburg (98%), urmat de România (74%), arată datele privind structura datoriei guvernamentale publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

10 iun, 2015 | Agerpres

În rândul statelor membre, ţările în care obligaţiunile pe termen scurt (cu maturitate mai mică de un an) au cea mai mare pondere în structura datoriei guvernamentale sunt Suedia (29%) şi Bulgaria (21%). La polul opus, ţările unde datoria este compusă în proporţie de peste 99% din maturităţi lungi sunt Polonia, Estonia şi Slovacia. În cazul României, doar 6,7% din datoria guvernementală are o maturitate mai mică de un an, scrie Agerpres.

De asemenea, în majoritatea statelor membre (inclusiv în România), datoria guvernamentală este finanţată în special prin obligaţiuni, exceptând Estonia, Grecia şi Cipru, unde împrumuturile au fost responsabile pentru 87%, 77% şi, respectiv, 65% din finanţarea datoriei guvernamentale. La polul opus, utilizarea depozitelor este în general foarte redusă, exceptând Irlanda (10%), Marea Britanie (9%), Italia (8%) şi Portugalia (7%).

În ceea ce priveşte ponderea datoriei guvernamentale ca procentaj din PIB, Grecia era în 2014 pe primul loc în UE, cu o datorie guvernamentală echivalentă cu 177,1% din PIB, urmată de Italia - 132,1% din PIB, şi Portugalia - 130,2% din PIB.

La polul opus se situează Estonia, a cărei datorie este echivalentă cu 10,6% din PIB, Luxemburg - 23,6% din PIB, Bulgaria - 27,6% din PIB, şi România, cu o datorie echivalentă cu 39,8% din PIB, mai puţin de jumătate faţă de media din UE (86,8% din PIB).

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO