România, printre ultimele cinci state din UE la deficitul transpunerii legislaţiei privind piaţa unica

România este printre cele cinci state membre ale UE care au un deficit mai mare decât ţinta de 1% stabilită de Consiliul European în ceea ce priveşte procentul directivelor referitoare la realizarea pieţei unice netranspuse la timp în legislaţia naţională, informează tabelul de bord privind piaţa unică dat publicităţii vineri.
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 15:48
România, printre ultimele cinci state din UE la deficitul transpunerii legislaţiei privind piaţa unica

Documentul dat publicităţii vineri este actualizat cu informaţiile privind transpunerea directivelor legate de piaţa unică şi referitoare la procedurile de infringement deschise în perioada mai-noiembrie 2013.

După ce a scăzut constant, deficitul mediu de transpunere la nivelul UE a crescut la 0,7%. Nu mai puţin de 16 state membre au deficit mai mare de transpunere decât aveau în urmă cu şase luni. Totuşi, notează tabelul de bord privind piaţa unică, cel mai îngrijorător este faptul că cinci state membre au depăşit ţinta maximă de deficit stabilită de Consiliul European, respectiv România (1,1%), Belgia (1,2%), Cipru (1,4%), Italia (1,5%) şi Slovenia (1,5%).

Dintre aceste cinci ţări, CE este cel mai îngrijorată de faptul că acest deficit de transpunere a crescut considerabil în Cipru, Italia şi Slovenia, în timp ce Belgia şi Polonia au făcut eforturi considerabile pentru reducerea acestui deficit şi au reuşit să-l diminueze considerabil, în cazul Belgiei chiar cu un procent.

În cazul României, există în prezent 13 directive, dintre care cinci sunt legate de mediu, care nu au fost transpuse la timp. Pe de altă parte, raportul observă că României îi sunt necesare în medie 5,2 luni pentru a transpune directivele după ce a trecut termenul limită, ceea ce înseamnă mult mai repede decât media UE de 7,3 luni.

De asemenea, tabelul de bord al UE privind piaţa unică notează faptul că România are, alături cu Cipru, cel mai mare grad de respectare a directivelor transpuse în legislaţia naţională, deficitul fiind de 0,2%, adică mult sub ţinta propusă de deficit, de 0,5%. Numai două dintre directivele transpuse deja au făcut practic în România obiectul unor proceduri de încălcare.

În ceea ce priveşte situaţiile de infringement legate de realizarea pieţei unice, numărul cazurilor a continuat să scadă în perioada analizată, până la 22 în noiembrie 2013, ceea ce reprezintă o ameliorare considerabilă faţă de situaţia din noiembrie 2012. În acelaşi timp, România are mai puţine cazuri de infringement în derulare în domeniu decât media UE, de 30, fiind în a doua jumătate a clasamentului UE din acest punct de vedere.

Durata medie de rezolvare a unui caz de infringement legat de piaţa unică este de 22,6 luni, cu peste 5 luni mai mică decât media UE (27,9 luni), ceea ce face ca România să aibă una dintre cele mai bune situaţii din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte sistemul de informaţii privind piaţa internă, tabelul de bord al UE notează că România are rezultate bune, luând în considerare faptul că are cel mai mare număr de solicitări.

În ceea ce priveşte SOLVIT, documentul notează că centrul SOLVIT din România are o rată de rezolvare de 94% a cazurilor primite, mai mare decât media UE de 89%. De asemenea, a scăzut perioada de timp în care sunt rezolvate cazurile împotriva autorităţilor române, de la 60 la 57 de zile.

Serviciul SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea unor proceduri birocratice, situaţiile survenite din cauza aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă, în context transfrontalier.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta
Mark Zuckerberg a anunțat că Facebook se va numi Meta. Facebook își va schimba numele pentru a reflecta ambițiile sale ...
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Criză energetică în Republica Moldova: Preşedintele Maia Sandu lansează un apel la solidaritate naţională
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat joi seara un apel la solidaritate naţională, în finalul unei şedinţe ...
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
SUA: Joe Biden anunţă un acord asupra cadrului unui ”plan istoric” pentru economia americană
Joe Biden a anunţat joi că a prezentat în Congres un "plan istoric" care prevede cheltuieli de miliarde de dolari pentru ...