România şi Bulgaria îşi extind mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia – Bloomberg

România şi Bulgaria, statele din Uniunea Europeană cele mai dependente de băncile elene, se bazează pe rezervele de capital şi pe potenţialele linii de swap de la Banca Centrală Europeană pentru a opri ieşirile de capital spre Grecia, în timp ce Serbia şi Macedonia au introdus controale asupra capitalului, potrivit unei analize realizată de Bloomberg.
Economica.net - mar, 30 iun. 2015, 06:58
România şi Bulgaria îşi extind mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia - Bloomberg

Autorităţile de reglementare din sud-estul Europei, unde creditorii eleni controlează o mare parte din industria bancară, îşi întăresc mijloacele de apărare împotriva propagării efectelor crizei din Grecia, scrie Agerpres.

Băncile elene şi-au extins influenţa în Balcani, iar aceste legături au afectat luni bursele, monedele şi obligaţiunile statelor din regiune, după ce Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor şi impunerea de restricţii asupra mişcărilor de capital, în dorinţa de a evita colapsul sistemului financiar.

‘Câteva ţări din regiune, în special Bulgaria, dar şi România, sunt expuse direct la Grecia, prin legăturile comerciale şi bancare solide. Pentru alte economii emergente, riscul real este ca actuala criză din Grecia să-şi propage efectele către zona euro şi spre pieţele financiare globale’, a apreciat analistul Neil Shearing, de la Capital Economics Ltd.

Riscurile ridicate s-au reflectat pe pieţele de capital. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din Bulgaria, scadente în septembrie 2024, a crescut semnificativ luni, iar leul românesc s-a depreciat cu 0,6% faţă de euro. Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din România, scadente în octombrie 2024, a urcat la nivelul record de 3,02%.

Şi monedele din Ungaria şi Rusia s-au depreciat semnificativ luni.

Principalele bănci din Grecia – Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece şi Alpha Bank – au subsidiare în Bulgaria, România şi Serbia, în timp ce ultimele două operează şi în Macedonia.

Macedonia a ordonat, duminică, băncilor sale să-şi retragă banii din instituţiile elene de creditare şi a impus ‘măsuri preventive’ pentru a limita ieşirile de capital către vecina sa din sud, afectată de turbulenţe. Această declaraţie este primul semn concret al unei ţări situate în imediata apropiere a Greciei care se protejează de turbulenţele financiare ce ameninţă Atena.

Banca Centrală a Serbiei a limitat tranzacţiile subsidiarelor băncilor elene cu băncile mamă şi a extins supervizarea subsidiarelor.

Băncile greceşti din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu.

‘Nu vorbim despre bănci greceşti, ci vorbim despre bănci româneşti, care au avut, la un moment dat, capital de fondare grecesc. Ele se supun legislaţiei româneşti, o legislaţie care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, şi, în consecinţă, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naţionale în ceea ce priveşte rezervele sau depozitele cetăţenilor români’, a precizat Dan Suciu.

Cele patru mari bănci din Grecia deţin 28% din totalul activelor bancare din Bulgaria, în timp ce în România proporţia este de circa 12%.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...