România, ţară „cu venit ridicat”, ar putea dona 1,6 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru ţările sărace

România ar putea dona până la 1,61 miliarde de euro, în perioada 2016-2020, pentru a sprijini democraţia şi dezvoltarea durabilă în ţările sărace, printr-un program denumit RoAid convenit cu UE şi coordonat de la Ministerul Afacerilor Externe. Banii au urma să susţină tranziţia către democraţie, statul de drept şi economia liberă de piaţă în ţări sărace aflate în curs de dezvoltare.
Economica.net - Dum, 24 iul. 2016, 20:50
România, ţară

Premierul Dacian Cioloş a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Programul strategic multianual privind cooperarea (internaţională – n.r.) pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2016-2020.

Pornind de la premisa că România a devenit „ţară cu un venit mediu ridicat”, având în vedere PIBul pe locuitor de aproape 10.000 de dolari la nivelul anului 2014, RoAid prezintă o eşalonare bugetară estimativă pentru perioada 2016-2020, calculată pe baza valorilor Venitului Naţional Brut (VNB) din 2015 şi ţinând cont de angajamentul asumat de majorare a bugetului total de donaţii până la 0,33% din PIB până în 2020. Sumele totale creionate ajung la 1,61 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

România a devenit stat donator în 2007, odată cu aderarea la UE, oferind începând din acelaşi an ajutoare pentru dezvoltare ţărilor sărace. În 2014, donaţiile României s-au ridicat la 215,5 milioane de dolari, reprezentând 0,11% din VNB. În 2015, contribuţiile au scăzut la 138 milioane de euro (0,09% din VNB). Potrivit convenţiilor internaţionale, România s-a angajat ca donaţiile să ajungă la 0,33% din VNB până în 2020, adică triplu faţă de contribuţia din 2014.

Principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare şi asistenţă trimise de România este Republica Moldova, stabilită ţară prioritară în ceea ce priveşte cooperarea pentru dezvoltare. Domeniile de reformă susţinute financiar de România în Republica Moldova sunt justiţia şi afacerile interne, combaterea corupţiei, agricultura, sănătatea, educaţia, dezvoltarea economică şi serviciile publice, potrivit Programului strategic.

Beneficiare de asistenţă financiară de la România vor fi de asemenea Ucraina şi Georgia, descrise drept „ţări partenere care beneficiază de o atenţie specială din parte României”. Acolo, banii României vor susţine statul de drept, combaterea corupţiei, implementarea acordurilor de liber schimb cu UE, reforma administraţiei publice şi dezvoltarea socio-economică.

În regiunea Balcanilor, asistenţa bilaterală va fi oferită cu accent prioritar în Serbia, Bosnia şi Herzegovina, Muntenegru, Macedonia şi Albania.

De asemenea, România va ajuta Egiptul, Iordania, Liban, Irak şi Afganistan, asistenţa fiind concentrată pe statul de drept, reforma administraţiei publice, transferul de experienţă în tranziţie, educaţie, servicii publice, dezvoltare socioeconomică, gestionarea frontierelor şi a migraţiei.

Ca priorităţi tematice generale, România va susţine financiar guvernarea democratică şi societăţile inclusive, pacea şi securitatea, dezvoltarea economică durabilă, educaţia, gestionarea schimbărilor climatice, respectarea drepturilor omului, egalitatea de gen.

Te-ar mai putea interesa și
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – date Eurostat
România în top 3 ţări din UE cu cea mai mare creştere economică anuală, în trimestrul al treilea din 2023 – ...
Produsul Intern Brut a rămas stabil, atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, în trimestrul trei din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, după un avans de 0,5% în UE şi......
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
Glovo: România, locul doi la nivel mondial în ceea ce privește numărul comenzilor și bacșișul oferit curierilor
România se situează pe locul întâi în regiunea Europei de Sud-Est în funcție de numărul de comenzi și pe doi, la ...
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile extinde rețeaua 5G în Arad
Telekom Romania Mobile continuă extinderea rețelei sale 5G la nivel național și, începând de joi, le oferă utilizatorilor ...
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România nu va emite facturi pentru această lună. Va lucra la sistemele sale informatice în ianuarie
Engie România va derula, în perioada 1 - 22 ianuarie 2024, lucrări de actualizare şi îmbunătăţire a sistemelor sale ...