România, ţară „cu venit ridicat”, ar putea dona 1,6 miliarde de euro în următorii cinci ani pentru ţările sărace

România ar putea dona până la 1,61 miliarde de euro, în perioada 2016-2020, pentru a sprijini democraţia şi dezvoltarea durabilă în ţările sărace, printr-un program denumit RoAid convenit cu UE şi coordonat de la Ministerul Afacerilor Externe. Banii au urma să susţină tranziţia către democraţie, statul de drept şi economia liberă de piaţă în ţări sărace aflate în curs de dezvoltare.
Economica.net - Dum, 24 iul. 2016, 20:50
România, ţară

Premierul Dacian Cioloş a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Programul strategic multianual privind cooperarea (internaţională – n.r.) pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară 2016-2020.

Pornind de la premisa că România a devenit „ţară cu un venit mediu ridicat”, având în vedere PIBul pe locuitor de aproape 10.000 de dolari la nivelul anului 2014, RoAid prezintă o eşalonare bugetară estimativă pentru perioada 2016-2020, calculată pe baza valorilor Venitului Naţional Brut (VNB) din 2015 şi ţinând cont de angajamentul asumat de majorare a bugetului total de donaţii până la 0,33% din PIB până în 2020. Sumele totale creionate ajung la 1,61 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

România a devenit stat donator în 2007, odată cu aderarea la UE, oferind începând din acelaşi an ajutoare pentru dezvoltare ţărilor sărace. În 2014, donaţiile României s-au ridicat la 215,5 milioane de dolari, reprezentând 0,11% din VNB. În 2015, contribuţiile au scăzut la 138 milioane de euro (0,09% din VNB). Potrivit convenţiilor internaţionale, România s-a angajat ca donaţiile să ajungă la 0,33% din VNB până în 2020, adică triplu faţă de contribuţia din 2014.

Principalul beneficiar al fondurilor de dezvoltare şi asistenţă trimise de România este Republica Moldova, stabilită ţară prioritară în ceea ce priveşte cooperarea pentru dezvoltare. Domeniile de reformă susţinute financiar de România în Republica Moldova sunt justiţia şi afacerile interne, combaterea corupţiei, agricultura, sănătatea, educaţia, dezvoltarea economică şi serviciile publice, potrivit Programului strategic.

Beneficiare de asistenţă financiară de la România vor fi de asemenea Ucraina şi Georgia, descrise drept „ţări partenere care beneficiază de o atenţie specială din parte României”. Acolo, banii României vor susţine statul de drept, combaterea corupţiei, implementarea acordurilor de liber schimb cu UE, reforma administraţiei publice şi dezvoltarea socio-economică.

În regiunea Balcanilor, asistenţa bilaterală va fi oferită cu accent prioritar în Serbia, Bosnia şi Herzegovina, Muntenegru, Macedonia şi Albania.

De asemenea, România va ajuta Egiptul, Iordania, Liban, Irak şi Afganistan, asistenţa fiind concentrată pe statul de drept, reforma administraţiei publice, transferul de experienţă în tranziţie, educaţie, servicii publice, dezvoltare socioeconomică, gestionarea frontierelor şi a migraţiei.

Ca priorităţi tematice generale, România va susţine financiar guvernarea democratică şi societăţile inclusive, pacea şi securitatea, dezvoltarea economică durabilă, educaţia, gestionarea schimbărilor climatice, respectarea drepturilor omului, egalitatea de gen.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...