Cât au cheltuit românii pentru servicii turistice în vacanţa de Revelion 2015

Peste 161.000 de români au cheltuit aproximativ 36,4 milioane euro în ţară şi străinătate pentru petrecerea Revelionului 2015, conform unui comunicat al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 05 ian. 2015, 14:30
Cât au cheltuit românii pentru servicii turistice în vacanţa de Revelion 2015

Peste 152.000 de români şi-au petrecut Revelionul în staţiunile din ţară, în creştere cu 38% faţă de anul trecut, cheltuind aproximativ 142,07 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent. În străinătate au călătorit, pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă din acest an, aproape 9.000 de turişti, în scădere cu 12% comparativ cu 2014. Aceştia au cheltuit în afara ţării, pentru servicii turistice, aproximativ 4,8 milioane de euro, în scădere cu peste 8% faţă de anul anterior, potrivit studiilor FPTR.

Din analiza realizată de FPTR, s-a constatat că, faţă de anul trecut, numărul românilor care au ales să petreacă Revelionul în străinătate a scăzut, dar a crescut semnificativ numărul celor care au ales destinaţii turistice din România.

‘După un an bogat în evenimente şi cu speranţa pentru un an mai bun, românii nu au fost cumpătaţi în cheltuirea banilor pentru deplasări, au demonstrat că ştiu să se distreze şi să profite de vacanţa prelungită de Revelion, unii alegând să plece în destinaţii externe, iar alţii preferând să petreacă într-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din ţară’, spun reprezentanţii FPTR.

Creşterea numărului de turişti în România se datorează campaniei de clasificare derulată de Autoritatea Naţională pentru Turism în 2014, fiind clasificate în acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare. Cea mai mare creştere se constată în segmentul rural, unde numărul de locuri clasificate aproape că s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispoziţie în această perioadă, fiind ocupate în proporţie de 70% de cei 56.000 de turişti care au preferat să-şi petreacă revelionul la ţară.

Creşteri s-au înregistrat şi în zonele montane, unde 37.050 de persoane au optat să-şi petreacă vacanţa la munte, iar 31.500 de turişti au plătit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile oraşe ale României, în creştere cu aproximativ 5% faţă de anul anterior. Alţi 27.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în staţiunile balneare, pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunării numai 100.

‘Tarifele percepute în perioada sărbătorilor au crescut faţă de anul anterior cu o medie de 5%. Cererea a fost foarte mare în zonele montane şi în marile oraşe, iar creşterea mică a tarifelor faţă de anul trecut a făcut ca hotelurile, restaurantele şi cluburile să fie ocupate în proporţie mai mare în comparaţie cu Revelionul 2014. Preferinţele romanilor s-au îndreptat către hotelurile de categorie foarte bună, hoteluri renumite sau spre oferte foarte ieftine’, spun reprezentanţii FPTR.

Cele mai căutate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Braşov, Păltiniş, Călimăneşti, Felix şi zonele tradiţionale rurale Bran-Moeciu, Maramureş, Bucovina.

Numărul românilor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 12% faţă de anul 2014, ajungând la 8.940 de turişti. Statisticile demonstrează că românii au cheltuit mai puţini bani în străinătate pentru aceste sărbători, aproximativ 4,8 milioane euro, în scădere cu 8% faţă de anul anterior. Se constată şi anul acesta o creştere a cererii pentru destinaţiile exotice, datorată unui număr mare de zile libere ce permite deplasări în destinaţii îndepărtate şi a schimbării mentalităţii românilor cu venituri peste medie, care au început să renunţe la economii în ceea ce priveşte vacanţele. Cele mai solicitate destinaţii externe au rămas Austria, Bulgaria, Grecia, Franţa.

O mare parte dintre turiştii români şi-au cumpărat servicii turistice folosind sisteme de rezervări online, de aceea numărul turiştilor individuali, care nu apelează la servicii de turism organizat prin agenţii, este în continuă creştere, însă numărul acestora nu poate să fie apreciat.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...