Românii controlează 40% din piața tranzacțiilor cu terenuri, dar cele mai valoroase aparţin investitorilor străini

După circa doi ani extrem de bogați în tranzacții cu terenuri pentru dezvoltare imobiliară, a apărut, în prima jumătate a lui 2019, o oarecare diminuare a interesului pe acest segment de piață, și în special în ceea ce privește cererea nouă pentru terenuri mari, iar anumite zone vedete în anii trecuți în București, precum Pipera sau Theodor Pallady, și-au pierdut din atractivitate odată cu intensificarea competiției. Dar piața s-a relansat în a doua jumătate a anului, culminat cu tranzacția pentru circa 5.000 mp dintre Conta Investment și S+B Gruppe, iar finalul anului a adus tranzacția dintre Skanska și Michael Topolinski, care a încasat 23 de milioane de euro pe circa 2,6 ha (jumătate) din platforma Textile Dacia. În total, terenurile tranzacționate în București ajung la 36 de hectare, circa 40% aparţinând investitorilor români.
Economica.net - Dum, 05 ian. 2020, 08:53
Românii controlează 40% din piața tranzacțiilor cu terenuri, dar cele mai valoroase aparţin investitorilor străini

Cele 36 de hectare de teren asigură devoltarea a peste 6.000 de locuințe și 130.000 de metri pătrați de birouri. Per total, în 2019 au fost realizate în București 24 de tranzacții importante cu terenuri destinate dezvoltării unor proiecte rezidențiale, de birouri sau mixte, o parte dintre acestea având potențialul de a include și o componentă hotelieră, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Valoarea tranzacțiilor e estimată la 170 de milioane de euro, reflectând un preț mediu de 470 de euro/mp. Cel mai scump teren achiziționat anul trecut a costat 2.400 euro/mp, și a fost cumpărat de austriecii de la Strabag, urmat de cei circa 5.000 mp achiziționați de S+B Gruppe în centrul Capitalei, pe strada Doamnei, lângă BNR, cu peste 2.200 euro/mp.

Dezvoltatorii cu capital românesc, precum One United, au continuat să fie cei mai activi, având o cotă de circa 39% din valoarea tranzacționată. 

„În 2019 s-a reconfirmat interesul dezvoltatorilor pentru proiecte de birouri, concretizat prin preocuparea de a-și securiza pipeline-ul pentru anii viitori. Și pe segmentul rezidențial se confirmă același lucru, observând chiar extinderea zonelor de interes și acoperirea unor dezvoltatori, care au făcut achiziții mult mai variate și în afara zonelor clasice de interes. În ceea ce privește profilul cumpărătorilor, am remarcat intrarea unor dezvoltatori din alte orașe pe piața din București, cât și decizia unor proprietari de terenuri să demareze proiecte pe cont propriu, poziţionându-se ca noi dezvoltatori în piață. Această dinamică a pieței ne confirmă faptul că piața a rămas solidă, conferind o notă optimistă și pentru anul următor”, spune Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment, Cushman & Wakefield Echinox. În ceea ce privește zonele căutate, aproape 90% din suprafața tranzacționată se află în sectoarele 1 și 2, dezvoltatorii punând accent pe zona centrală a orașului prin achiziţii realizate pe Calea Victoriei, Dorobanți, Kiseleff sau Doamnei, dar și pe zona Centru – Nord, în apropierea marilor poluri de birouri, unde vor fi realizate noi proiecte rezidențiale.

Printre cele mai importante terenuri tranzacționate în 2019, se numără achiziția unui lot de 26.000 metri pătrați din fosta fabrică Textila Dacia din Bucureştii Noi, unde Skanska va dezvolta 93.000 de metri pătrați de birouri, iar Topolinski alți 104.000 de metri pătrați de birouri. Construcția este programată să înceapă în 2020.

De asemenea, turcii de la Caba Group vor extinde cu 600 de apartamente proiectul rezidențial 102 The Adress pe un teren de 20.000 de metri pătrați al fabricii Frottierex din zona Barbu Văcărescu – Lacul Tei.

Consultanții de la Crosspoint Real Estate susțineau, după trecerea a nouă luni din anul 2019, că cele mai mari prețuri medii ale terenurilor se întâlnesc în Cluj-Napoca și București, și tind să devină piedici în calea profitabilității proiectelor, alături de costurile de construcție, care afectează profitabilitatea noilor proiecte, în special, rezidențiale de pe piața low-medium, care ajung să se scumpească exagerat din cauza costurilor cu construcția și a așteptărilor de profit ale dezvoltatorilor. Consultanții se așteaptă ca atenția potențialilor cumpărători să rămână concentrată pe suprafețe de teren aproape de metrou, cu PUZ-uri deja aprobate și e de așteptat, pe măsură ce terenurile ideale pentru spații de birouri se împuținează, ca dezvoltatorii să caute debușeuri în alte orașe, în special în orașele regionale, concentrate până acum mai puțin pe birouri și mai mult pe dezvoltările de retail.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...