Românii cu bani renunţă la depozitele bancare şi investesc în apartamente de lux în Bucureşti

O piaţă pe care prea puţini dezvoltatori au mai avut curaj să investească în perioada de criză - segmentul rezidenţial de lux, dă semne de revenire. 
Andrada Ghira - mie, 09 mart. 2016, 22:01
Românii cu bani renunţă la depozitele bancare şi investesc în apartamente de lux în Bucureşti

Interesul pentru apartamentele de lux din Bucureşti a revenit anul trecut, iar dezvoltatorii sunt interesaţi de lansarea de noi proiecte. Astel, în următorii doi ani, circa 550 de noi apartamente vor fi livrate pe piaţă, cu 175% mai mult faţă de perioada 2014-2015, arată un studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

„În 2015 a reînceput apetitul cu scop investiţional, ceea ce nu se întâmplase în ultimii şase-şapte ani. Schimbarea vine pe fondul faptului că băncile au scăzut dobânzile şi cei care ţin azi banii în bancă nu mai au niciun fel de beneficiu. Unerori sunt pe minus cu banii pe care îi ţin în depozitele bancare şi acest lucru i-a îndemnat pe unii cumpărători să se îndrepte spre aceste proprietăţi imobiliare”, spune Mihaela Pană, partner residential agency din cadrul DTZ Echinox. 

Investiţiile încep de la 100.000 de euro şi merg spre 300.000 – 400.000 de euro, iar românilor cu bani nu pare să le fie frică să cumpere din fază de proiect. 

„Piaţa începe să semene cu 2006-2007, când cumpărătorii achiziţioanu în faza de proiect. Se întâmplă din nou acest lucru. Sunt proiecte care au fost tranzacţionate în proporţie de 80-90%, deşi imobilul este la faza de structură, nici măcar finalizată”, mai spune Mihaela Pană. 

Din cele circa 200 de apartamente scoasela vânzare pe piaţa rezidenţială de lux din Bucureşti, doar 30% mai erau disponibile la finele lui 2015. 

Românii cu bani care nu-şi mai ţin banii la bancă preferă să cumpere apartamente de două camere, cu o valoare de până în 100.000 de euro, şi care pot fi închiriate cu valori cuprinse între 550-600 de euro/lună. Randamentul investiţional ajunge în acest caz la 6-7%. Cei care cumpără apartamente mai mari şi mai scumpe, le cumpără pentru locuit, acestea neavând un randament la fel de bun ca cele de două camere, odată scoase la închiriere. 

Iar chiriaşi în piaţă se găsesc. Mihaela Pană spune că e o piaţă unde oferta este mult mai mică decât cererea, cerere care vine în special din partea expaţilor, dar şi din partea românilor. Acestea vor să închirieze în zone precum Herăstrău sau Aviaţiei, şi asta datorită faptului că în zona de nord a Bucureştiului s-a conturat un pol puternic de clădiri de birouri. 

De urmărit în următorii ani sunt zonele Barbu Văcărescu – Floreasca, dar şi spre Siseşti, acolo unde IKEA a cumpărat un teren de 48 de hectare, dar unde există terenuri cu suprafeţe mari, disponibile spre dezvoltare. 

Unul dintre dezvoltatorii care ar putea demara construcţia de locuinţe în zona Barbu-Văcărescu este Impact, care cumpărase în 2014 un teren de 26.000 de mp din terenul unde a funcţionat Zone Arena. Aici, posibilitatea este de a construit 1.000 de apartamente, însă dezvoltatorul nu şi-a anunţat intenţia de dezvoltare. 

Zona Primăverii înregistrează cel mai ridicat preț mediu de vânzare pe mp construit: 3.500 Euro + TVA, în timp ce în zonele Aviației, Herăstrău și Floreasca, prețul mediu de vânzare pe mp construit variază între 1.800 – 1.950 Euro + TVA.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Ucraina: Washingtonul vrea să folosească gazoductul Nord Stream 2 ca „pârghie” împotriva Moscovei
Mult timp ţintă a criticilor diplomaţiei americane, controversatul gazoduct Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania, în ...
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...