Românii cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populaţie în 2060, un salariat va susţine 2,5 pensionari – ASF

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populaţia României în 2060, iar un salariat va susţine 2,5 pensionari în 2050, astfel că este nevoie de alte sisteme de pensii supliementare pentru ca pensionarii să-şi asigure bătrâneţi liniştite, nu îndestulătoare, a declarat marţi vicepreşedintele ASF Ion Giurescu, în cadrul conferinţei cu tema ”PENSIILE PRIVATE. Ştiu românii cum să-şi asigure o bătrâneţe liniştită?“, organizată de Agenţia de Presă News.ro, în parteneriat cu NN România.
Economica.net - mar, 18 oct. 2016, 08:24
Românii cu vârsta peste 65 de ani vor reprezenta 65% din populaţie în 2060, un salariat va susţine 2,5 pensionari - ASF

În România există în prezent trei sisteme de pensii: Pilonul I, bugetul pensiilor publice, Pilonul II, al pensiilor private cu contribuţie obligatorie (de 5,1% din venit în prezent) şi Pilonul III, al pensiilor private facultative, pentru care există stimulente fiscale până în limita unui plafon.

„Românii nici nu au salarii care să le permită ca în alte ţării să-şi asigure venituri suplimentare. Trebuie să se vină şi cu alte idei. Conform prognozei Eurostat, populaţia de 65 de ani va avea o pondere de 65% în anul 2060 în România, iar în 2050 un salariat va susţine 2,5 pensionari. Deci clar că pe lângă sistemul de pensii trebuie să vină în completare cu alte sisteme”, a spus Giurescu.

Reprezentantul ASF consideră că, deşi România a optat pentru Pilonul III, o soluţie mai bună ar fi fost introducerea sistemului de pensii ocupaţionale, supranumit şi Pilonul IV, care ar presupune plata unor contribuţii suplimentare, care să asigure pensii mai mari la bătrâneţe.

„Pot contribui şi cei care au salarii mai mici. Şi dacă s-ar fi gândit pe termen lung nu ar mai apărut aceste pensii speciale din România. Aceste pensii ocupaţional fac ceea ce fac şi pensiile speciale”, a completat Giurescu.

Guvernul condus de Victor Ponta a introdus, de anul trecut, pensiile speciale pentru mai multe categorii de angajaţi ai statului, în special pentru militari.

Pensiile speciale sunt fixate prin legislaţie şi nu depind de contribuţiile la sistemul de pensii, astfel că nu există limite naturale ale valoarii lor, iar economiştii le consideră o povară pentru buget.

Însă pe termen lung, doar creşterea veniturilor poate asigura pensii mai mari.

„Creşterea veniturilor este clar obligatorie. Nu putem fi în continuare o ţară de lohn”, a mai spus vicepreşedintele ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...