Românii vor ca ţara să se îndrepte spre Vest – sondaj INSCOP

Majoritatea românilor cred că ţara trebuie să se îndrepte politic şi militar înspre Vest şi indică Statele Unite ca fiind statul care a influenţat cel mai mult în bine evoluţia României în ultimii 25 de ani, relevă un barometru realizat de Inscop Research la comanda cotidianului Adevărul.
Economica.net - mar, 16 dec. 2014, 06:46
Românii vor ca ţara să se îndrepte spre Vest - sondaj INSCOP

Întrebaţi care cred că ar trebui să fie direcţia înspre care să se îndrepte România din punct de vedere al alianţelor politice şi militare la 25 de ani de la căderea comunismului, 86,1% dintre cei chestionaţi indică direcţia Vest (UE, NATO). 5,2% indică direcţia Est (Rusia), în timp ce 8,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare, arată sondajul transmis marţi Agerpres.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani susţin în proporţie de 84,5% direcţia spre Vest, cele cu vârsta între 31 şi 50 de ani se pronunţă în proporţie de 89,4% pentru acest lucru, iar 84,3% din persoanele peste 50 de ani susţin această direcţie.

La întrebarea ‘Care este, în opinia dvs. ţara care a influenţat cel mai mult, în bine, evoluţia României în ultimii 25 de ani?’ Statele Unite ale Americii conduc detaşat, cu 36,9%. Pe grupe de vârstă, împărtăşesc această părere 39,1% dintre persoanele care au între 18 şi 30 de ani, 38,9% dintre cele care au între 31 şi 50 de ani şi 34,3% dintre cei care au peste 50 de ani.

Clasamentul ţărilor care au influenţat în bine România în ultimii 25 de ani este completat de Germania (18,4%), Franţa (4,4%), Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%), Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă ţară, în timp ce 25,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

‘Alături de adeziunea faţă de democraţie, opţiunea consolidată a imensei majorităţi a românilor pentru Occident (UE, NATO) în dauna Eurasiei (Rusia) reprezintă marele câştig al ultimilor 25 de ani. Din punctul de vedere al valorilor şi al reperelor de civilizaţie modernă, românii nu mai au dubii. Atât populaţia, cât şi conducerea politică rezonează în aceeaşi direcţie – Vest, ceea ce face din România unul dintre cei mai puternici piloni occidentali în această parte a lumii’, apreciază Remus Ştefureac, director INSCOP.

Barometrul INSCOP – Adevărul despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda ‘Adevărul’ în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.076 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților. ...
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...