1EUR = 4.8341 RON | Bucureşti 33 º

Companii

Românii vor cumpăra de la fast-food de jumătate de miliard de dolari pe an. Un brand românesc se bate cu Mc Donald's şi KFC

Necunoscute românilor înainte de anii '90, restaurantele la care nu trebuie să aştepţi pentru a veni comanda continuă să prospere în România, urmare a schimbărilor obiceiurilor românilor cu venituri medii şi mici. Rata de creştere anuală este de aproximativ 4%, astfel că până în 2020 companiile de cercetare de piaţă estimează că piaţa de profil va ajunge la 500-600 de milioane de dolari. 

25 mar, 2017 | ECONOMICA.net

Sandwich-urile, pizza, cartofii prăjiţi, hamburgerii, hot-dogii şi salatele vândute în restaurante tip fast-food au devenit cea mai comună alternativă la gătit a românilor tineri sau a familiilor cu venituri medii, indică un raport al Agenţiei pentru Agricultură a SUA (USDA) care citează studii ale companiei de cercetare Euromonitor. În 2015, românii au lăsat în acest tip de restaurante 0,47 miliarde de dolari, cu 3% mai mult decât în 2014, în timp ce numărul localurilor s-a majorat cu 2% până la aproximativ 1.800 de unităţi. Până în 2020, ritmul de creştere este estimat de către Euromonitor la 4% pe an, astfel că până în 2020 piaţa s-ar putea cifra la 0,57 miliarde de dolari.

Cine domină această piaţă

Primul intrat pe piaţa locală a fast-food-ului, Mc Donald's, a rămas şi acum numărul unu din punct de vedere al cotei de piaţă, însă vin puternic din urmă business-urile româneşti care se dezvoltă în mod independent, în afara unei francize internaţionale. Este vorba în primul rând despre Salad Box, care a ajuns al treilea cel mai mare jucător pe această piaţă condusă de Mc Donald' s şi KFC. Din datele Euromonitor, compania românească înfiinţată în 2012 la Cluj de Dan Isai şi patru prieteni a ajuns la nivelul lui 2015 la o cotă de piaţă valorică de 4,2% faţă de 2,8% cu un an în urmă, devansând Subway, celebrul brand american intrat pe plan local în franciză. Este însă la mare distanţă de Mc Donald's care controlează 42,6% din piaţă şi KFC care deţine o cotă de 24,9%. De altfel, industria fast-food din România continuă să fie dominată din punct de vedere valoric de francizele internaţionale, cu 69% din piaţa.

"Jucătorii independenţi au înregistrat cea mai dinamică creştere în 2015, raportând o creştere de 36% în valoare faţă de anul anterior. Cel mai important catalizator al acestei creşteri a fost Salad Box, un lanţ de restaurante care oferă mâncare sănătoasă şi naturală, a cărui popularitate a crescut foarte mult. De asemenea, brandul Spartan, care oferă mâncare grecească, a cunoscut o creştere importantă a business-ului în 2015, prin creşterea numărului de unităţi cu cinci, până la 16 restaurante", se arată în analiza Euromonitor.

Din datele Euromonitor, Salad Box a raportat o creştere a vânzărilor de 63%." Emma Salad SRL-D, compania care operează restaurantele Salad Box, continuă să beneficieze de o creştere puternică urmare a noutăţii conceptului care se concentrează pe legume proaspete şi salate de fructe. În ciuda fragmentării puternice pe acest segment de restaurante din punct de vedere al numărului de unităţi, fast-food-ul continuă să fie dominat de brandurile internaţionale celebre precum  McDonald’s, KFC şi Subway".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO