Romgaz cere în instanţă sechestru pe activele Electrocentrale Bucureşti

Producătorul național de gaze naturale Romgaz solicită instituirea unui sechestru asigurător asupra Electrocentrale București (Elcen), potrivit unui dosar înregistrat săptămâna aceasta la Tribunalul București.
Economica.net - sâm, 02 apr. 2016, 08:55
Romgaz cere în instanţă sechestru pe activele Electrocentrale Bucureşti

Demersul în instanță al Romgaz are loc în contextul în care Elcen mai are în prezent datorii de 330 de milioane de lei către producătorul de gaze, față de 400 milioane de lei la finele lui 2015.

Contactați de către ECONOMICA.NET, reprezentanții Elcen au declarat că nu au fost înștiințați cu privire la demersul Romgaz și că nu știu pe ce active ar vrea să instituie sechestru producătorul de gaze. De asemenea, aceștia susțin ca Elcen continuă să-și diminueze datoria către Romgaz și că plătește în avans pentru gazul achizitionat incă din noiembrie anul trecut. “Din plățile pe care le efectuăm, 20% reprezintă datoriile restante. Daca astăzi plătim 10 milioane de lei, 8 milioane de lei reprezintă avansul pentru gaze iar 2 milioane de lei se scad din datoria de 330 de milioane de lei”, explică reprezentanții Elcen.

Aceștia au mai spus că incă nu a fost finalizat un acord de eșalonare a datoriilor cu Romgaz.

Contactați pentru declarații, oficialii Romgaz nu au răspuns pana la momentul publicării acestei știri.

Consiliul de Adminstrație al Romgaz a solicitat conducerii executive a companiei să negocieze cu Elcen în vederea creșterii ponderii sumelor alocate datoriilor restante în sumele plătite în avans, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucuresti la finele lunii martie. Totodata, CA Romgaz solicita “derularea cu celeritate a acțiunilor de natură litigioasă împotriva societății Electrocentrale București SA, pentru datoria înregistrată”.

Consiliul de Administrație al Romgaz a aprobat, în ședința din 28 ianuarie, încheierea unei convenții de eșalonare pentru o parte din datoria înregistrată de ELCEN „concomitent cu încheierea unui contract de ipotecă imobiliară de rang I pentru imobilele propuse de societatea Electrocentrale București SA în luna decembrie 2015”.

„Valoarea sumei pentru care se va încheia eșalonarea va fi determinată de valoarea imobilelor asupra cărora se poate înscrie ipoteca de rangul I”, se spunea în comunicatul de atunci.

Conducerea executivă a Romgaz va continua demersurile pentru încheierea unei convenții de eșalonare pentru restul datoriei, în condițiile obținerii de garanții, dădeau asigurări oficialii companiei.

La finele anului trecut, Romgaz a aprobat prelungirea până la 31 ianuarie 2016 a actualului contract de furnizare a gazelor către ELCEN și a cerut ca activele CET Progresu depuse drept gaj să aibă o valoare similară cu cea a datoriilor, potrivit unui raport transmis la acea dată Bursei de Valori București.

”Agrearea de către ambele părți a condițiilor de garantare a Convenției de eșalonare, respectiv ipotecă de rang I și gaj asupra activelor CET Progresu, a căror valoare trebuie să fie până cel puțin la concurența sumei care va face obiectul Convenției de eșalonare (terenuri și construcții notate în cartea funciară și alte active acceptate de Romgaz)”, mai preciza raportul.

Potrivit Romgaz, datoriile ELCEN depășeau 400 de milioane de lei la finele anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Noi avertizări de ploi abundente şi vijelii. Iată ce zone sunt vizate de codurile anunțate de ANM
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis duminică noi avertizări de ploi abundente şi vijelii şi a instituit Cod portocaliu în partea de est, nord-est şi sud-est a ţării, în timp ce......
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Producătorii de ceasuri accelerează spre profiturile garantate de colaborarea cu mărci auto prestigioase
Colaborările dintre mari case producătoare de ceasuri de lux și mărci auto de prestigiu nu este o noutate, însă în ...
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Mașinile electrice nu sunt ușor de vândut pe piața second-hand
Odată cu creșterea numărului de mașini electrice aflate în exploatare se majorează și numărul celor disponibile pe ...
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută de metri de a deveni o companie 100% digitală
Dana Sîntejudean, Director Edenred Central Europe: România a avut o mare deschidere spre digital. Suntem pe ultima sută ...
România a avut o mare deschidere spre digitalizare, proces accelerat şi de pandemia de Covid-19, arată Dana Sîntejudean ...