Romgaz nu a cumpărat nici până acum firma ExxonMobil România. Mai multe detalii au împiedicat semnarea tranzacției

Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a acţiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited nu a avut loc încă, deoarece mai trebuie clarificate anumite detalii de implementare, potrivit reprezentanţilor Romgaz.
AGERPRES - lun, 10 ian. 2022, 20:28
Romgaz nu a cumpărat nici până acum firma ExxonMobil România. Mai multe detalii au împiedicat semnarea tranzacției

„Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare. Vom continua să informăm piaţa şi investitorii pe măsură ce noi informaţii vor deveni disponibile”, se menţionează într-un raport remis, luni, Bursei de Valori Bucureşti.

Sursa citată subliniază că, prin raportul curent din 26 octombrie 2021, Romgaz a estimat că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din anul 2022.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat în data de 10 decembrie, la a doua convocare, preluarea participaţiei de 50% deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

„În şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Romgaz a fost aprobată tranzacţia de achiziţie de către Societate a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”, se arată în documentul menţionat.

De asemenea, a fost aprobată încheierea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production România Limited care urmează a fi încheiat de Romgaz, în calitate de cumpărător, cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Domino) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Pelican South) Limited, ExxonMobil Exploration and Production România (Călifar) Limited şi ExxonMobil Exploration and Production România (Nard) Limited, în calitate de vânzători.

Citește și: Acționarii Romgaz au votat în favoarea preluării subsidiarei ExxonMobil din România

Totodată, în şedinţa Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor a fost aprobată contractarea de împrumuturi de la una sau mai multe instituţii de credit, în valoare totală de 325 milioane euro, în vederea acoperirii unei părţi din preţul tranzacţiei de achiziţie de către Romgaz a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) Exxon Mobil Exploration and Production România Limited.

Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat în 2 noiembrie achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 de miliarde de dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti.

La semnarea contractului de vânzare – cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor o sumă de 106 milioane de dolari, reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, astfel cum acestea vor fi reglementate în contractul de vânzare – cumpărare, Romgaz va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.

Cu o săptămână înainte, Romgaz anunţase finalizarea negocierilor exclusive şi ajungerea la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd, privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, şi estima că tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Citește și: Riscurile majore pentru Romgaz în achiziția de un miliard de dolari a 50% din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră

Te-ar mai putea interesa și
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
Apartamentele din patru orașe sunt mai scumpe decât cele de la București
După ce și apartamentele din Brașov au devenit mai scumpe decât cele de la București, alte două orașe au surclasat Capitala la acest capitol. Bucureștiul se află acum pe locul cinci în......
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara la orice service, nu mai primești mașină la schimb decât în anumite condiții
Schimbări majore pentru toți șoferii, în Parlament. Cele mai mari modificări din istoria legii RCA: Nu mai poți repara ...
După ce Senatul a aprobat o serie de modificări importante ale regulilor RCA, comisiile de specialitate din Camera Deputaților ...
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat școlarilor
Guvernul a suplimentat cu peste 97 de milioane de lei bugetul programului naţional „Masă sănătoasă”, destinat ...
Guvernul a aprobat, marţi, suplimentarea cu aproximativ 97 de milioane de lei a finanţării programului naţional "Masă ...
Comisia Europeană a deschis proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram
Comisia Europeană a deschis proceduri oficiale împotriva Facebook și Instagram
Comisia Europeană a inițiat pe 30 aprilie 2024 proceduri oficiale pentru a evalua dacă este posibil ca Meta, furnizorul ...