Romgaz va plăti taxa de solidaritate. Câți bani ia statul de la primul producător de gaze al țării

Societatea Națională Romgaz estimează că va plăti, în anul 2023, taxe totale de 4,12 miliarde de lei, potrivit propunerii de buget pentru 2023 care urmează să fie aprobat de acționari pe 30 februarie. Profitul va scădea în acest an.
Mihai Nicuţ - mie, 18 ian. 2023, 14:05
Romgaz va plăti taxa de solidaritate. Câți bani ia statul de la primul producător de gaze al țării

În total, chelltuielile cu taxele, de 4,12 miliarde de lei, sunt la jumătate față de cele pe care compania le-a plătit în 2022, de 8,15 miliarde de lei. Din cele 4,13 miliarde, 1,7 miliarde este contribuția la fondul de tranziție energetică și circa 900 de milioane de lei reprezintă taxa de solidaritate.

Iată exact anunțul Romgaz în chestiune:

“Cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate:

Acestea cuprind cheltuieli cu redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă și la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2 202 924,5 mii lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1 794,8 mii lei), contribuțiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuția de solidaritate (906 104 mii lei), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe”.

Romgaz precizează că cheltuielile cu taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor.

Compania estimează pentru 2023 un profit brut de aproape 2,6 miliarde de lei, cu circa 14% sub cel estimat pentru acest an, de 3 miliarde de lei. Profitul net ar urma să se ridice la 2 miliarde de lei, în condițiile în care, pentru anul trecut, este trecut un profit net preliminat de aproape 2,4 miliarde de lei.
Compania se bazează pe realizarea unor venituri de din exploatare de 10,324 de miliarde de lei

Scăderea profitului este cauzată în principal de obligația impusă de stat de a se vinde mare parte din gaze la preț plafonat, pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică. “Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh”, arată Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, cu o producție de circa 5 miliarde de metri cubi pe an. Societatea este controlată de stat.

Buget de investiții

Romgaz va avea în acest an un program de investiţii de aproape 2,3 miliarde de lei, format din cheltuieli cu investiţiile în sumă de 1,974 de miliarde de lei şi rambursări de credite în sumă de 325 de milioane de lei.

Fundamentarea bugetului aferent Programului de Investiţii pentru anul 2023 s-a făcut, în cea mai mare parte, pe obiective ce vizează creşterea portofoliului de rezerve şi resurse (onshore şi offshore), compensarea declinului natural al producţiei de gaze naturale şi producerea de energie electrică.

Acestea vizează: împrumuturi acordate de SNGN Romgaz SA către filiala Romgaz Black Sea Limited pentru susţinerea activităţii curente şi finanţarea investiţiilor acesteia; menţinerea actualei participaţii în cazul Lukoil (12,2%); continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin forarea unor noi sonde de explorare; dezvoltarea potenţialului de producere energie electrică prin continuarea şi finalizarea construirii Centralei Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze – Iernut şi realizarea unui Parc Fotovoltaic cu o putere instalată de aproximativ 40 MW: modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor şi instalaţiilor de intervenţii şi operaţii speciale la sonde, reechipări/reactivări-reparaţii capitalizabile, modernizări ale staţiilor de uscare şi staţiilor de comprimare; achiziţia de noi echipamente şi instalaţii performante specifice activităţii de bază; achiziţia de utilaje specifice pentru asigurarea transportului tehnologic şi mentenanţei activităţii de bază şi menţinerea în condiţii optime a infrastructurii de drumuri în câmpurile de gaze.

 

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...