Rompetrol se extinde în România, suspendă planurile de dezvoltare pentru Ucraina şi Turcia – Bloomberg

KazMunayGas International NV, fostul Rompetrol Group NV, intentioneaza sa deschidă mai multe statii de carburant in Romania, unde este a doua cea mai mare companie petroliera, in timp ce planurile de dezvoltare pentru Ucraina si Turcia au fost suspendate din cauza incertitudinii politice.
Economica.net - joi, 03 apr. 2014, 14:53
Rompetrol se extinde în România, suspendă planurile de dezvoltare pentru Ucraina şi Turcia - Bloomberg

Compania cu sediul la Amsterdam, detinuta in totalitate de catre compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan – KazMunayGas, intentioneaza sa aloce aproximativ 170 milioane dolari pentru constructia a 96 de statii noi, ca parte a memorandumului incheiat cu guvernul, a declarat Azamat Zhangulov, Senior Vice President KMG International, in cadrul unui interviu acordat in Bucuresti agentiei Bloomberg.

„Ne asteptam sa avem o evolutie pozitiva aici in Romania, deoarece aceasta este principala noastra piata si am dori sa investim aici cea mai mare parte a fondurilor noastre”, a spus Zhangulov. „Initial am avut planuri de extindere spre Ucraina si Turcia, dar Ucraina devine acum un mare semn de intrebare din cauza mediului politic. In Turcia, de asemenea, situatia s-a schimbat si poate ca este nevoie sa ne reevaluam abordarea.”

Rompetrol, care a investit mai mult de 1 miliard de dolari in ultimii 10 ani pentru a creste capacitatea anuala a rafinariei sale de pe coasta Marii Negre, Petromidia, la 5 milioane de tone, cerceteaza piete pentru a vinde surplusul de combustibil rezultat in urma modernizarii.

Investitii dificile

Tensiunile politice si protestele violente din Ucraina, tara invecinata la nord cu Romania, care au dus la inlaturarea fostului presedinte Viktor Ianukovici si preluarea de catre Rusia a Crimeei, au declansat fluctuatii de valuta si au dus la devalorizarea cu 27% fata de dolar anul acesta.

Rompetrol a vizat o investitie de aproximativ 1 miliard dolari pe o perioada de cinci ani, pentru cel putin 100 de statii de carburant in Ucraina, o tara cu 45 de milioane de locuitori. Rompetrol va continua sa furnizeze carburanti in Ucraina prin intermediul partenerilor, a spus Zhangulov .

„Anul trecut a fost foarte dificil sa accesam piata din cauza unor probleme logistice – unor companii li se ofera conditii mai bune decat altora – si ne-am confruntat cu dificultati in intrarea pe piata”, a declarat Zhangulov. „Acum avem probleme cu predictibilitatea politica tinand cont ca nivelul de risc in aceasta tara a crescut în mod semnificativ.”

Ucraina, care a semnat un acord preliminar cu Fondul Monetar International saptamana trecuta, pentru a evita activarea clauzelor default, este cea mai corupta tara din Europa, potrivit indicelui de perceptie a coruptiei al Transparency International .

Proiecte de finanţare

In Turcia, o ancheta de coruptie care vizeaza guvernul prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan a izbucnit pe 17 decembrie, tulburand pietele. Dupa ce Partidul Justitiei si Dezvoltarii al lui Erdogan a castigat alegerile locale de la sfarsitul saptamanii trecute, lira a crescut cu 2,4 % la 2.1407 per dolar in Istanbul ieri, cel mai puternic nivel din 30 decembrie. Este cu 0,5 % mai puternic in acest an dupa o apreciere de 0.1% astazi.

Rompetrol colaboreaza cu Guvernul Romaniei pentru infiintarea unui fond de investitii comun, dupa solutionarea unui litigiu in care statul reclama ca societatea nu a rambursat datorii in valoare de aproximativ 570 milioane de euro. Rompetrol a acordat statului in 2010 un pachet minoritar de 44,7 % in rafinaria Petromidia, dupa transformarea partiala a emisiunii de obligatiuni in actiuni. Compania a fost de acord anul trecut sa rascumpere o parte din actiunile detinute de stat, oferta companiei pentru 26,7% fiind de 200 milioane dolari, potrivit primului ministru, Victor Ponta.

„Fondul de investitii va avea posibilitatea sa foloseasca societati de proiect (SPV – special-purpose vehicles) pentru atragerea fondurilor de la banci comerciale, prin imprumuturi bilaterale sau sindicalizate”, potrivit lui Zhangulov. Astfel de proiecte vizeaza in prima faza extinderea retelei de statii de carburanti si o centrala electrica la rafinaria Petromidia, pe coasta Marii Negre, cu un cost estimat de aproximativ 120 milioane de dolari.

„Am inceput deja pregatirea detaliilor tehnice pentru etapa de atragere a finantarilor”, a spus Zhangulov. „Vorbim despre credite acordate companiilor, deoarece dimensiunea tranzactiei nu este atat de mare incat sa necesite emisiune de obligatiuni. Feedback-ul primit din piata de finantare este ca pretul va fi foarte bun si ne va permite sa avem o abordare profitabila fata de aceasta.”

Te-ar mai putea interesa și
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau, în august, active de peste 86 miliarde de lei, în creştere cu 25,85%
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 86,261 miliarde de lei, la 31 august 2021, în creştere cu 25,85% faţă de nivelul existent la 31 august 2020, potrivit datelor......
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent cheltuielile
Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre. O treime lucrează prudent şi gestionează atent ...
 Pandemia a schimbat modul în care antreprenorii se raportează la cifre, astfel 31,5% lucrează prudent şi gestionează ...
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
GCS: 3.817 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2. Peste 35.000 de teste efectuate în ultimele 24 de ore
Un număr de 3.817 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,87% în august
Numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a crescut în august 2021 cu 3,87%, ajungând la aproximativ ...