Rus: CNADNR trebuie să devină un jucător activ. Trebuie grăbit procesul prin care să se producă o schimbare de fond

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, consideră că trebuie grăbit procesul prin care să se producă o schimbare de fond a activităţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), astfel încât aceasta să nu mai fie un simplu intermediar între bugetul de stat şi companiile private, ci să devină un jucător activ pe piaţa infrastructurii rutiere din România.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 04:53
Rus: CNADNR trebuie să devină un jucător activ. Trebuie grăbit procesul prin care să se producă o schimbare de fond

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, Ioan Rus s-a întâlnit, marţi, cu reprezentanţii conducerii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pentru a discuta problemele curente şi stadiul proiectelor în derulare, scrie Agerpres.

‘Foarte important mi se pare ca, în perioada următoare, să se adopte o serie de măsuri care să repoziţioneze şi să eficientizeze activitatea CNADNR, astfel încât compania să nu mai fie un simplu intermediar între bugetul de stat şi companiile private, ci să devină un jucător activ pe piaţa infrastructurii rutiere din România. Trebuie grăbit procesul prin care să se producă o schimbare de fond a activităţii CNADNR’, a spus Rus, în timpul întâlnirii.

Totodată, şeful de la Transporturi a cerut conducerii CNADNR să ia măsuri rapide pentru finalizarea proiectelor începute şi pentru soluţionarea problemelor de natură juridică avute cu antreprenorii.

‘Având în vedere importanţa activităţii CNADNR, relaţia directă a acesteia cu cetăţeanul, vă solicit încă o dată să luaţi măsuri rapide pentru finalizarea proiectelor începute, pentru soluţionarea problemelor de natură juridică avute cu antreprenorii. Avem o listă cu punctele critice ale companiei, aşa că trebuie să luăm fiecare proiect în parte şi să găsim soluţii de finalizare a acestora’, a precizat ministrul Ioan Rus.

În acest context, directorul general al CNADNR, Narcis Neaga, a anunţat că până la sfârşitul acestei luni va prezenta un plan de management al CNADNR pentru 2015, parte a unui program multianual până în 2020.

‘Vreau ca, până la următoarea şedinţă, să identificăm şi să prioritizăm proiectele strategice, vreau soluţii clare şi fapte concrete la problemele discutate. Vreau mai multă atenţie şi determinare în ceea ce faceţi’, a subliniat Rus, la finalul întâlnirii.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, că CNADNR trebuie să devină un investitor puternic în domeniu, nu doar un intermediar între banii statului şi diverşi constructori sau firme private.
‘Mi-ar plăcea foarte tare ca, atunci când este o licitaţie în Germania, când se înscrie şi o companie românească, chiar CNADNR, toată lumea să aibă emoţii că, probabil, va câştiga, fiind extrem de puternică. CNADNR trebuie să devină o companie puternică în jocul acesta al investiţiilor din România şi nu numai’, a declarat ministrul Rus, în interviu.

Şeful de la Transporturi a atras atenţia că CNADNR este o companie care mai degrabă intermediază între bugetul statului şi diverşi constructori sau firme private care lucrează pe teritoriul României, fără ca ea însăşi să fie un jucător adevărat, fără să aibă un departament de proiectare solid sau un departament care execută lucrări.

De asemenea, CNADNR nu are dotarea necesară ca să poată interveni cu resursele proprii în rezolvarea oricărei probleme, spune Rus.

‘CNADNR este o companie naţională care, în acest moment, face lucrări de mentenanţă, face o sumă de lucruri şi o altă sumă de lucruri nu reuşeşte să le facă. La CNADNR noi nu avem în acest moment un SMURD, să spunem, adică nu avem dotarea necesară ca, în cazul în care apare o problemă undeva, să putem interveni singuri, cu propriile noastre resurse. Ne ocupăm de achiziţionarea acestor resurse şi de un montaj, astfel încât CNADNR să poată interveni oricând, oriunde – nu cu vorba bună şi cu entuziasm, ci cu lucruri care să rezolve lucrurile de acolo. După aceea, CNADNR este o companie care mai degrabă intermediază între banii statului şi diverşi constructori sau firme private care lucrează pe teritoriul României, fără ca ea însăşi să fie un jucător adevărat, adică să aibă un departament de proiectare solid, să aibă un departament care execută lucrări etc. Toate astea le facem, însă, cu calm, în baza unui audit în care vom vedea exact ce lipsuri are (CNADNR – n. r.) faţă de ceea ce ar trebui să devină. Aşa cum celelalte companii mari, toate trei CFR-uri, au trecut pe plus încet-încet şi vor trece într-o altă fază în care să devină jucători adevăraţi, mai puternici în piaţa respectivă, tot aşa această companie trebuie să fie un jucător’, a explicat Ioan Rus.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...