1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 17 º

News

Rusia acuză SUA de "uzurparea" funcţiei de reprezentant al OSCE pentru Transnistria

SUA au 'uzurpat' funcţia de reprezentant al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru reglementarea transnistreană, această funcţie fiind atribuită permanent doar unor diplomaţi americani, a apreciat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

20 oct, 2014 | Agerpres

'Ei (americanii) au uzurpat funcţia de reprezentant al OSCE pentru reglementarea transnistreană. De parcă ar moşteni acest post - un diplomat american pleacă, altul vine în loc', a afirmat Lavrov, într-o conferinţă pe probleme de politică externă, susţinută în cadrul unui proiect al Rusiei Unite, partidul de guvernământ de la Moscova.

Rusia consideră incorectă o astfel de situaţie, când 'o ţară îşi alege un proces de reglementare pentru eternitate', a spus ministrul rus, indicând că autorităţile de la Moscova au încercat să schimbe această practică, dar fără succes, scrie Agerpres.

'Nu au existat alţi doritori. La prima vedere, se lucrase deja în acest sens', a remarcat şeful diplomaţiei ruse. În prezent, a spus el, tot un american este şeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan. Rusia a evaluat deja ca 'nu foarte obiectiv' primul raport prezentat de acesta în noua sa calitate.

În acelaşi context, ministrul rus a afirmat că Transnistria va avea dreptul de a-şi decide propriul viitor în cazul în care Republica Moldova va renunţa la statutul său de ţară nealiniată, potrivit Interfax.

'Când am iniţiat procesul de negocieri 5+2 (privind rezolvarea transnistreană), toţi au fost de acord atunci că în cazul în care Republica Moldova îşi pierde suveranitatea sau îşi schimbă statutul din ţară neutră în una afiliată la un bloc militar, transnistrenii au tot dreptul de a decide asupra propriului lor viitor', a afirmat Lavrov.

Acum lucrurile se încearcă să fie prezentate astfel încât neutralitatea politico-militară a republicii să pară ceva tranzitoriu şi că legea ei fundamentală poate fi schimbată, a adăugat şeful diplomaţiei ruse. În opinia sa, 'conservarea suveranităţii Republicii Moldova şi păstrarea independenţei sale ridică unele probleme', în contextul declaraţiilor unor politicieni români care afirmă că reunificarea Republicii Moldova cu patria lor istorică este o chestiune de timp, iar unii lideri de la Chişinău au aproape acelaşi discurs, potrivit publicaţiei ucrainene Evropeiskaia Pravda.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO