Rusia cere oficial SUA să-şi explice poziţia privind posibila instalare de rachete nucleare în Europa

Ministerul Apărării din Rusia a cerut Pentagonului explicaţii în legătură cu declaraţiile generalului Martin Dempsey, potrivit căruia SUA ar putea să instaleze în Europa şi Asia rachete de croazieră şi balistice care să vizeze ţinte de pe teritoriul Federaţiei Ruse, relatează marţi agenţia de presă TASS, preluată de mass-media ruse.
Economica.net - mar, 09 iun. 2015, 13:42
Rusia cere oficial SUA să-şi explice poziţia privind posibila instalare de rachete nucleare în Europa

Un anunţ în acest sens a fost făcut de ministrul adjunct al apărării, Anatoli Antonov, în cadrul unei conferinţe de presă, anunţă Agerpres.

„Am trimis o cerere prin canale militar-diplomatice, solicitând Pentagonului să-şi expună poziţia în legătură cu declaraţiile atribuite de presă generalului Martin Dempsey, şef de stat major interarme”, a indicat Antonov, adăugând că Moscova a urmărit cu atenţie informaţiile apărute pe această temă în presa internaţională.

Măsurile la care fac referire oficialii americani ar însemna retragerea SUA din Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (FNI), semnat în 1987 de liderul sovietic Mihail Gorbaciov şi preşedintele american Ronald Reagan, a specificat oficialul rus.

„Revenirea rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune în Europa şi desfăşurarea lor în alte regiuni, de unde ar putea ameninţa Rusia şi alte state care nu urmează indicaţiile Washingtonului, ar putea avea un impact puternic negativ asupra securităţii şi stabilităţii globale. Nu poate să nu ne îngrijoreze o astfel de perspectivă”, a subliniat ministrul rus adjunct al apărării.

Instituţia de apărare a Rusiei a afirmat în mod repetat angajamentul său pentru respectarea prevederilor Tratatului FNI, a spus înaltul responsabil rus, reiterând disponibilitatea Moscovei pentru o discuţie profesionistă, la obiect, în toate problemele legate de punerea în aplicare a Tratatului de către părţi.

Kremlinul a anunţat anterior că studiază cu atenţie declaraţiile atribuite lui Martin Dempsey potrivit cărora Washingtonul ia în calcul posibilitatea instalării de rachete în Europa sau Asia ţintind potenţialul nuclear rus.

„Ne-au atras atenţia aceste informaţii din mass-media”, a indicat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, luni, într-o conferinţă de presă, potrivit TASS. „Trebuie mai întâi să analizăm aceste informaţii înainte de a face o anumită evaluare”, a mai spus Peskov.

General-colonelul Viktor Zavarzin, membru în Comisia de apărare a Dumei de Stat (camera inferioară), a declarat că Rusia dispune de mijloace pentru a răspunde la posibila desfăşurare de rachete nucleare în Europa de către SUA.

„Dacă americanii într-adevăr îşi vor amplasa rachetele nucleare terestre în Europa, în acest caz vom fi obligaţi să reacţionăm”, a declarat Zavarzin, subliniind: „Avem o astfel de posibilitate”.

„Administraţia americană ar trebui să calculeze totul cu atenţie înainte de a comite astfel de măsuri necugetate”, a afirmat generalul rus în rezervă, după ce în presa americană şi internaţională au apărut informaţii cu privire la intenţiile Washingtonului de a amplasa rachete nucleare în Europa pentru a sancţiona nerespectarea de către Rusia a Tratatului FNI.

În acest context, Zavarzin a mai spus că, în ultimul timp, Rusia este acuzată de încălcarea Tratatului FNI, dar fără a fi prezentate dovezi în acest sens.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...