1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

Extern

Rusia cere SUA şi Canadei garanţii pentru carnea de vită şi porc şi ameninţă importurile

Rusia a ameninţat din nou marţi că va limita importurile de carne de vită şi porc provenite din SUA şi Canada dacă aceste două ţări nu vor respecta noile criterii sanitare adoptate de Moscova, transmite AFP.

22 ian, 2013 | Agerpres

Agenţia veterinară rusă, Rosselkhodnazor, a anunţat într-un comunicat că a cerut 'din nou să i se prezinte de urgenţă garanţii conform cărora carnea congelată de vită şi porc provenită din SUA şi Canada şi destinată consumatorilor ruşi nu conţine ractopamină'. Acesta este un aditiv alimentar folosit pentru a creşte masa musculară a animalelor, interzis în Rusia pe motiv că ar putea avea un impact negativ asupra sănătăţii consumatorilor.

Absenţa unui răspuns la întrebările autorităţilor sanitare ruse 'ar putea conduce la adoptarea de restricţii provizorii la importurile în Rusia de astfel de produse', atrage atenţia agenţia citată.

În decembrie, SUA au cerut Moscovei să suspende noile criterii privind importurile, care contravin, potrivit Washingtonului, obligaţiilor Rusiei ca stat membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Rosselkhodnazor a respins atunci criticile, considerându-le 'nejustificate'.

Rusia a devenit, în august 2012, cel de-al 156-lea membru al OMC, la capătul a aproape 20 de ani de negocieri dificile. Moscova a acceptat să-şi reducă taxele vamale, ceea ce a stârnit temerile mai multor sectoare ale economiei ruse, cunoscute pentru slaba lor competitivitate, că se va recurge într-o măsură mai mare la importuri, în detrimentul lor.

Presa rusă a publicat, în ultimele săptămâni, mai multe articole care sugerau că anumite sectoare suferă deja din cauza deschiderii către comerţul internaţional. Cotidianul economic Vedomosti evoca, recent, o creştere a importurilor agroalimentare, în special de carne şi produse din lapte.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO