Rusia se aşteaptă la un avans al economiei de 0,1-0,2% în trimestrul patru din 2014

Economia Rusiei va creşte cu 0,1-0,2% în trimestrul patru din 2014, după un avans de 0,7% în primele opt luni din acest an, a anunţat joi ministrul de Finanţe Alexei Ulyukayev la şedinţa Cabinetului de la Moscova, transmit Dow Jones Newswires şi Reuters.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 12:12
Rusia se aşteaptă la un avans al economiei de 0,1-0,2% în trimestrul patru din 2014

Ritmul de creştere a PIB-ului Rusiei a început să încetinească în 2013 şi ţara era aproape de recesiune chiar înaintea impunerii sancţiunilor occidentale în urma anexării Crimeii, în martie, scrie Agerpres.

Guvernul de la Moscova se aşteaptă la o creştere a economiei de 0,5% în acest an, cel mai lent ritm de la declinul înregistrat în 2009. Dar instituţiile financiare internaţionale se aşteaptă în cel mai bun caz la o încetinire sau creştere zero în 2014 şi 2015.

Joi, BERD şi-a înrăutăţit prognoza privind PIB-ul Rusiei, care ar urma să înregistreze un declin de 0,2% în 2015, faţă de un avans de 0,6% previzionat anterior. Pentru acest an, BERD se aşteaptă la o creştere zero a economiei ruse.

Sancţiunile impuse companiilor ruseşti din sectorul bancar, energetic, militar au ca obiectiv penalizarea Rusiei pentru rolul său în conflictul din Ucraina. Statele Unite şi Uniunea Europeană au anunţat măsuri de limitare a accesului la capital pentru Moscova.

Analiştii susţin că excluderea principalelor bănci ruse de stat de pe pieţele europene de capital va duce la creşterea costurilor de finanţare, scăderea profiturilor şi a capacităţii lor de creditare.

Anul acesta, rubla s-a depreciat semnificativ iar ieşirile nete de capital din Rusia au ajuns în primul semestru din 2014 la 74,6 miliarde dolari, depăşind suma totală din 2013. Analiştii susţin că economia rusă ar putea înregistra în 2014 cea mai slabă creştere din ultimul deceniu, deoarece sancţiunile impuse Rusiei după anexarea Crimeii au accelerat ieşirile de capital şi au redus investiţiile.

Tensiunile geopolitice au afectat investiţiile şi încrederea oamenilor de afaceri, limitând accesul la finanţare pe termen lung în Rusia şi în exterior şi afectând profiturile corporaţiilor.

Economia rusească înregistra o tendinţă de încetinire încă dinainte de criza ucraineană, cu o creştere de 1,3% în 2013, faţă de un avans de 3,4% în 2012 şi o creştere de 4,3% în 2011. Experţii apreciază că unul dintre motive este faptul că modelul actual de creştere al Rusiei se bazează pe un preţ ridicat al hidrocarburilor.

Te-ar mai putea interesa și
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile Tălmaciu - Sibiu şi pe intervalul Teiuş - Războieni, pentru......
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...