1EUR = 4.8357 RON | Bucureşti 33 º

Extern

Rusia şi Argentina anunţă un nou parteneriat strategic

Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, şi omologul ei rus Vladimir Putin au anunţat joi la Moscova iniţierea unui 'parteneriat strategic universal' între ţările lor, componenta principală fiind cooperarea în sectorul energetic, relatează agenţiile Reuters, DPA şi EFE.

23 apr, 2015 | Agerpres

'Ţările noastre au relaţii îndelungate de prietenie şi cooperare reciproc avantajoasă, ce au ajuns la nivelul unui parteneriat strategic cuprinzător', a declarat Vladimir Putin după întrevederea cu Cristina Kirchner.

În urma discuţiilor desfăşurate la Kremlin, ei au semnat o declaraţie comună şi au participat la semnarea unui memorandum ce va fi baza unui acord prin care societatea rusă Rosatom va construi o nouă unitate la centrala atomoelectrică argentiniană Atucha. Conform unor relatări anterioare din presa rusă, valoarea estimată a acestui contract este de 2,2 miliarde de dolari. De asemenea, preşedinta Cristina Kirchner a anunţat că Argentina va importa din Rusia uraniu care va fi folosit drept combustibil nuclear în centralele atomoelectrice

Printre documentele importante semnate în cursul vizitei preşedintei Argentinei în Rusia se mai numără un acord de cooperare energetică între concernul Gazprom şi compania argentiniană YPF, precum şi un acord pentru construcţia unei hidrocentrale de 700 de megavaţi în provincia argentiniană Neuquen, proiect estimat la 2 miliarde de dolari.

În ceea ce priveşte cooperarea politică şi militară, şefii diplomaţiilor din cele două ţări, Serghei Lavrov şi Hector Timerman, au semnat un 'plan de acţiune pentru o cooperare strategică integrală', în timp ce responsabilii din domeniul apărării au semnat o convenţie de cooperare militară, iar în final cei doi şefi de stat au semnat o declaraţie comună pentru crearea unei asociaţii strategice integrale între cele două ţări.

Rusia încearcă să se apropie de ţările Americii Latine şi să-şi crească influenţa în acest spaţiu important pentru Statele Unite. După instituirea embargoului asupra produselor agroalimentare occidentale, interesul Moscovei faţă de aceste ţări a crescut şi mai mult, întrucât ele produc o gamă largă de produse agroalimentare ce pot substitui importurile Rusiei din Europa şi SUA, mai ales produsele lactate şi cele din carne.

Cât despre preşedinta Cristina Kirchner, ea pare a fi unul dintre liderii apropiaţi Rusiei, ţară pe care a vizitat-o de mai multe ori, ultima dată în septembrie 2013, când a participat la summitul G20, la Sankt Petersburg. În luna octombrie, a participat la o video-conferinţă cu Putin pentru a saluta începerea difuzării în Argentina a postului pro-Kremlin Russia Today. Atunci, preşedintele Putin a subliniat că 'nu doar cei 130 de ani de relaţii diplomatice ne unesc, ci şi concordanţa multor interese'.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO