1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Începe un război economic între Rusia şi Occident? Cine va suferi mai mult

Occidentul lansează declarativ campania de sancţiuni împotriva Rusiei, aparent ezitant şi lăsând un anume răstimp afacerilor ruseşti să se replieze. La mijloc sunt interese de multe sute de miliarde de dolari, atât cât lasă statisticile să se vadă din relaţiile economice, nu neapărat transparente, dintre Rusia şi Uniunea Europeană, respectiv SUA. Îngheţarea relaţiilor economice dintre cele două părţi ar fi atât de păguboasă, încât nu este o opţiune pentru nici una din acestea.

17 mar, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 17 mar, 2014 17:27) SUA au decis sancţiuni împotriva a 11 oficiali ruşi şi ucraineni, între care şi Viktor Ianukovici
Preşedintele american Barack Obama a decis sancţiuni împotriva a 11 importanţi oficiali ruşi şi ucraineni, între care şi preşedintele ucrainean destituit Viktor Ianukovici, ca represalii pentru referendumul privind anexarea Crimeii la Rusia, a anunţat luni Casa Albă, informează AFP.


Printre persoanele vizate de blocarea conturilor din Statele Unite figurează şapte responsabili ruşi, între care vicepremierul Dmitri Rogozin, preşedintele Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) Valentina Matvienko, doi consilieri apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin şi doi membri ai Dumei de Stat.


În rândul responsabililor ucraineni vizaţi de sancţiunile americane se numără Viktor Ianukovici şi un consilier al acestuia.
(update 17 mar, 2014 17:06) UE a aprobat lista de sancţiuni contra Rusiei
Miniştrii de externe ai celor 28 de ţări membre ale UE au aprobat lista cu cei 21 de oficiali ruşi şi ucrainieni, cărora li se vor aplica sancţiuni, din cauza implicării în criza secesiunii Crimeei şi a anexării sale de către Rusia, potrivit Reuters
Sancţiunile vor consta în interzicerea călătoriilor în ţările membre şi îngheţarea averilor celor 21 de oficiali deţinute în acestea. Miercuri urmează ca lista să fie extinsă.
Asemenea sancţiuni sunt fără precedent în istoria relaţiilor UE-Rusia, de la prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice.

Modul chirurgical ales de Occident de a selecta interesele ruseşti care vor suferi de pe urma sancţiunilor, este legat de natura complicată şi cu amploarea relaţiilor Rusiei cu acesta.

Pieţele aşteaptă detaliile despre sancţiunile impuse de UE şi SUA împotriva Rusiei, care se vor începe cu îngheţarea activelor unor anume persoane şi companii. „Aceasta este o situaţie în care cel ce sancţionează suferă la fel de mult ca acela care este sancţionat”, declara recent, Alexis Rodzianko, preşedintele American Chamber of Commerce din Rusia, pentru New York Times.

„Europa face afaceri de 460 de miliarde de dolari în Rusia, mai ales în sectorul energetic (unde echipamentele industriei ruseşti trebuie înlocuite în mare parte), şi mai mult de jumătate din investiţiile străine vin în Rusia de la multinaţionale şi de la instituţii financiare europene”, notează cotidianul american.


Datele dependenţei  

Din datoriile bancare ale Federaţiei Ruse de 240 de miliarde de dolari, bancile europene concentreau 76% la 30 septembrie 2013. SUA aveau creanţe de 37 de miliarde (15%), iar Japonia 16 miliarde de dolari (7%), potrivit datelor  culese într-un raport al casei de brokeraj BT Securities.

O parte din aceste credite ar trebui, probabil, refinanţate, ceea ce ar însemna mari dificultăţi pentru Rusia şi companiile sale, dacă vechii creditori ar refuza rostogolirea datoriilor, în cazul extrem al îngheţării relaţiilor economice şi financiare dintre Rusia şi Occident.

Băncile occidentale nu au anunţat tăierea liniilor de credit către Rusia, dar o parte din negocieri sunt îngheţate până când se va vedea exact în ce constau sancţiunile, potrivit Financial Times.

Pe de altă parte, la limită, nu ar fi deloc uşor nici pentru marile bănci occidentale să treacă la categoria creanţe incerte şi să provizioneze credite de peste 200 de miliarde de dolari, devenite peste noapte neperformante.   

Uniunea Europeană acoperă jumătate din comerţul extern al Rusiei (58% din exporturi, sau 257 miliarde de dolari în 2012 şi 128 miliarde de dolari importuri ruseşti).

Pe partea de comerţ exterior, Rusia pare că ar pierde mai mult, dar cifrele pot deveni mai blânde în realitate, cu atât mai mult că partea cea mai mare a exporturilor ruseşti sunt materii prime.Europenii nu pot opri complet importurile de gaze ruseşti, ba dimpotrivă, progresează buna cooperare cu Europa Occidentală în materie, în ciuda gesturilor diplomatice beligerante.

Mari interese au nume occidentale sonore, dar deocamdată Renault se întreabă doar la ce preţuri să vândă maşinile produse local, având în vedere inflaţia care va creşte în Rusia.

Pentru John Deere Company, cel mai mare producător de echipamente agricole din lume, Rusia are o importanţă cheie pentru dezvoltare. 5% din veniturile colosului american vin de pe această piaţă.

La fel, Rusia este cea mai mare piaţă externă pentru Pepsi, contribuind cu 5 miliarde de dolari (7%) la veniturile anuale ale companiei.

Cele peste 400 de restaurante McDonald's din Rusia aduc anual companiei 2,5 miliarde de dolari (9% din total).

 

Capitaluri puse pe fugă

Există estimări potrivit cărora cei mai mari 10 oligarhi ruşi ar fi pierdut deja 7 miliarde de dolari din averile lor, ca urmare a deprecierii cu circa 20% a acţiunilor de la bursa din Moscova.
Băncile occidentale şi investitorii din vest sunt responsabili pentru căderea cotaţiilor moscovite.

Occidentalii au vândut cele mai mari cantităţi de titluri de stat ruse. Numai băncile americane aveau o expunere de aproape 100 de miliarde de dolari pe obligaţiunile guvernului rus.

Cei mai bogaţi 19 oameni de afaceri ruşi au pierdut 19 miliarde de dolari din 28 februarie încoace, de când militari "neidentificaţi" au preluat controlul aeroportului din Siferopol, în Crimeea.

Nici ruşii nu s-au lăsat mai prejos.

La New York s-au vândut titluri de stat americane de peste 100 de miliarde de dolari, săptămâna trecută. Banca Centrală a Rusiei avea deţineri de 137 miliarde de  dolari la sfârşitul anului trecut.

Lukoil şi două mari bănci ruseşti având şi capital de stat, Sberbank şi VTB, sunt numele cele mai proeminente nume care şi-ar fi retras banii sin SUA.

Active valorând alte 50 de miliarde de dolari ar putea fi vândute şi banii repatriaţi, potrivit  lui Alexei Kudrin, fost ministru de finanţe rus şi un apropiat al lui Putin, citat de Financial Times.


Sancţiuni bine temperate

Bursa din Moscova a deschis în creştere, luni, după referendumul din Crimeea, investitorii locali mizând pe faptul că sancţiunile occidentale vor fi mai degrabă simbolice.

Nu e nimic nou. Referendumul s-a ţinut, sancţiunile nu au fost anunţate încă, investitorii locali cumpără încrezători că viitorul este luminos”,  declara un trader de la Renaissance Capital pentru Reuters.

Aşa cum s-a anunţat deja, sancţiunile vor fi ţintite doar către anumite persoane şi companii care ar fi implicate în anexarea Crimeei.

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, va controla indirect un sfert din acţiunile producătorului italian de anvelope Pirelli în urma unui acord convenit cu acţionarii grupului italian.
Pirelli are la Slatina o fabrică care produce anvelope Premium pentru mărci auto de prestigiu precum BMW, Mercedes, Audi, Porsche, Alfa Romeo şi Jaguar.

Totodată, proiectul gazoductului South Stream merge mai departe, semnându-se un contract de douuă miliarde de euro între compania de proiect formată de Gazprom  (Rusia), Eni (Italea), EDF  (Franţa) şi BASF  (Germania), şi o companie italiană, pentru construcţia unei porţiuni submarine de conductă. Lucrările ar trebui să înceapă în iunie, potrivit Financial Times.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO