1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 7 º

Extern

Rusia va investi 6,5 miliarde de euro pentru modernizarea căilor ferate din Extremul Orient

Rusia va investi aproximativ 6,5 miliarde de euro până în 2017 pentru modernizarea căilor ferate Transsiberiene şi Baikal- Amur (BAM), a anunţat marţi premierul rus, Dmitri Medvedev, transmit AFP şi Reuters.

02 apr, 2013 | Agerpres

În condiţiile în care ritmurile de creştere înregistrate de pieţele asiatice le depăşesc cu mult pe cele ale statelor europene, Rusia vrea să-şi îmbunătăţească infrastructura din Siberia pentru a putea susţine exporturile spre ţările unde există cea mai mare cerere.

'Valoarea finanţărilor suplimentare pentru a regla dezechilibrul existent la nivelul infrastructurilor feroviare pentru liniile de cale ferată BAM şi Transsiberian se va ridica la cel puţin 260 miliarde de ruble', a declarat Medvedev la o reuniune a unei comisii guvernamentale însărcinate cu dezvoltarea regiuni Extremului Orient. 'Fără investiţii substanţiale în Extremul Orient nu ne vom atinge niciunul din obiectivele noastre', a adăugat Medvedev.

La rândul său, ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a apreciat că finanţarea acestui 'ambiţios' program de modernizare a căilor ferate ar trebui să includă şi investiţii private, creşterea tarifelor şi emiterea de bonduri de către compania naţională de căi ferate (Russian Railways). 'Problema principală este necesitatea dezvoltării liniilor BAM şi Transsiberian şi trebuie să implicăm toate sursele posibile de investiţii', a spus Anton Siluanov.

Jumătate din exporturile Rusiei au ca destinaţie Europa însă criza datoriilor din zona euro i-a determinat pe oficialii de la Moscova să-şi propună dublarea exporturilor cu destinaţia Asia-Pacific, regiune care în prezent este responsabilă pentru un sfert din totalul exporturilor Rusiei.

Cu o lungime de 85.000 de kilometri, reţeaua de căi ferate din Rusia este cea mai mare din lume, însă are nevoie stringentă de modernizare. Potrivit calculelor companiei naţionale de căi ferate din Rusia, în 2011 volumul traficului de marfă pe liniile BAM şi Transsiberian a fost de 16,2 milioane tone însă în 2020 ar urma să ajungă la 58,1 milioane tone. Russian Railways estimează că până în 2020 costurile totale ale modernizării celor două linii se vor ridica la 918 miliarde de ruble.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO