Ruşii cumpără produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor – X5 Group

Cumpărătorii ruşi trec la produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor reale disponibile, a anunţat luni cel mai mare retailer alimentar al ţării, X5 Group, inflaţia ridicată afectând puterea de cumpărare, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 18 iul. 2022, 13:46
Ruşii cumpără produse alimentare mai ieftine, în urma scăderii veniturilor - X5 Group

Deşi aprecierea rublei şi reducerea cererii au ajutat Rusia să ţină sub control inflaţia, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani după invadarea Ucrainei, preţurile de consum încă sunt la un nivel ridicat.

Săptămâna trecută, Serviciul Federal de Statistică Rosstat a informat că anul acesta preţurile de consum au urcat cu 11,60%. Dar inflaţia produselor alimentare în trimestrul doi din 2022 s-a situat la 19,5% în ritm anual, arată datele X5 în creştere de la 13,5% în primele trei luni din acest an.

Factorii cu caracter deflaţionist, inclusiv aprecierea rublei şi majorarea livrărilor de fructe, legume, ouă şi zahăr, au încetinit rata de creştere, susţine X5. Retailerul explică că vânzările nete la divizia sa cu preţuri reduse Chizhik au urcat semnificativ în trimestrul doi din 2022, la 6,8 miliarde de ruble (120,4 milioane de dolari), în timp ce vânzările nete totale au crescut în ritm anual cu 18,6%, la 647,3 miliarde de ruble, în condiţiile în care firma a deschis 300 de noi magazine.

„X5 continuă să se concentreze pe întărirea poziţiei sale în regiunile cheie, pe extinderea prezenţei şi a cotei de piaţă, precum şi pe oportunităţile de fuziuni şi achiziţii”, se arată într-un comunicat al companiei.

Analiştii apreciază că X5 ar putea beneficia de retragerea companiilor străine din Rusia, în urma invadării Ucrainei.
Până la 31 iunie, X5 a redenumit aproape toate unităţile lanţului de magazine Prisma, pe care le-a achiziţionat luna trecută de la firma finlandeză SOK Retail, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii.

De ani de zile, inflaţia ridicată este un motiv important de îngrijorare în rândul consumatorilor ruşi, deoarece afectează standardul de viaţă, care anul acesta va fi agravat de criza economică provocată de impactul sancţiunilor occidentale.

Analiştii se aşteaptă ca la reuniunea din 22 iulie Banca Centrală a Rusiei să anunţe o nouă reducere semnificativă a dobânzii de bază.

În urma invaziei Ucrainei, autoritatea monetară a dublat dobânda cheie, până la 20%, apoi a redus-o treptat, până la 9,5%.

Banca Centrală a Rusiei speră că inflaţia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024. Instituţia a revizuit estimările privind inflaţia, estimând pentru acest an un nivel de 14-17%, după ce anterior previziona un nivel de 18-23%.

Potrivit analiştilor, Rusia trebuie să reducă în continuare costul creditului având în vedere că se confruntă cu spectrul unei recesiuni după ce Occidentul i-a impus sancţiuni economice şi financiare fără precedent.

Te-ar mai putea interesa și
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Oslo limitează accesul vaselor de pescuit rusești în porturile norvegiene
Norvegia a anunţat joi că limitează accesul navelor de pescuit ruseşti în porturile sale şi va controla mai riguros vasele respective, pentru a evita folosirea acestora la evitarea......
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen urmează să investească peste 1 miliard de euro în China – surse Reuters
Volkswagen intenţionează să facă o investiţie masivă în societatea sa mixtă din China pe segmentul de software, au ...
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru încă 60 de zile
Starea de urgenţă instituită în Republica Moldova pe 24 februarie, în urma invaziei ruse în Ucraina, a fost prelungită ...
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Xiaomi redefineşte stilul de viaţă modern prin lansarea unei game extinse de produse AIoT
Aspiratoarele robot, prima serie de aspiratoare umed-uscate Xiaomi, televizoarele inteligente, un nou smart band și o tabletă ...