S-a deschis primul hypermarket operat de români. Familia Zanfir din Focşani intră pe terenul multinaţionalelor

Retailerul alimentar Zanfir, unul dintre cei mai mari comercianţi alimentari cu capital 100% românesc, a inaugurat cel mai mare magazin al reţelei. Are aproximativ 4.000 de metri pătraţi suprafaţă de vânzare şi un concept unic-o combinaţie între hypermarket, discounter şi cash&carry.  
Economica.net - vin, 15 dec. 2017, 21:56
S-a deschis primul hypermarket operat de români. Familia Zanfir din Focşani intră pe terenul multinaţionalelor

Retailerul alimentar Zanfir, operat de familia Zanfir din Focşani, a inaugurat vineri, 15 decembrie, cel mai mare magazin al reţelei, în Focşani, pe Calea Moldovei nr. 18A – E85, în urma unei investiţii de aproximativ 4 milioane de euro, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lilieana Zanfir, managerul companiei. Cu o suprafaţă de vânzare de 3.850 de mp, magazinul marchează intrarea companiei în liga operatorilor de hypermarketuri, fiind singura societate cu capital autohton care operează acum pe un format atât de mare. Spre comparaţie, noua unitate Zanfir are o suprafaţă similară cu Kaufland Griviţa, inaugurat de retailerul german în ianuarie 2016.” Am vrut să demonstrăm şi noi că putem. După câţi clienţi văd că am acum de dimineaţă, la prima oră, cred că va fi un succes”, a explicat Zanfir raţiunea deschiderii unui magazin pe format mare în Focşani.

Noua unitate a fost ridicată pe terenul de 7.000 de metri pătraţi al fostei Agromec Focşani pe care Zanfir a achiziţionat-o anterior.

Concept nou de magazin: şi hypermarket, şi discounter, şi cash&carry

Antreprenoarea nu vrea însă ca noul său magazin să fie inclus în categoria hypermarketuri, explicând că este vorba despre un nou concept gândit de companie.  „Este un melanj între un hypermarket, discounter şi cash&carry. La noi, adaosul comercial nu depăşeşte 12%, iar produsele se pot cumpăra şi baxate (la bax n.red). Avem un sistem de discount în funcţie de cantitatea cumpărată, astfel că, dacă achiziţionezi de o anumită valoare primeşti un discount de 2-5%. La cumpărături de 10.000 de lei, spre exemplu, reducerea este de 5%”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Lilieana Zanfir.

Noua unitate are pe rafturi aproximativ 25.000 de articole, iar ponderea cea mai mare o au produsele româneşti. Retailerul vinde, de asemenea, şi sub branduri private, în special preparate din carne (Policalita, Bunătăţi de la Conac, Don Capano). Totodată, magazinul mai include o brutărie in house,un centru gastronomic cu loc de servit masa şi un raion cu produse electrocasnice. „Magazinul este integral conceput de un manager de proiect. Nu ne-am inspirat de nicăieri. Este stilul nostru cu accent pe servicii, eleganţă, confort, preţ şi o gamă foarte variată de produse”, mai spune Zanfir, care se aşteaptă de la noul magazin la o creştere cu 50-60% faţă de un magazin vechi.  

3.000 de lei – un salariu în magazin

In hypermarketul Zanfir lucrează 156 de oameni, iar salariile lor ajung până la 4.000 de lei. „Avem salarii variate, de la minimum pe economie, la 3-4.000 de lei pentru poziţiile de până în middle management, oameni care lucrează în magazin”, spune Lilieana Zanfir, care mizează anul acesta pe un business cu 28-30% peste cel de anul trecut. Potrivit Ministerului de Finanţe, în 2016 compania a terminat cu o cifră de afaceri de peste 144 de milioane de lei. Retailerul nu şi-a bugetat investiţiile pe anul trecut. 

Retailerul Zanfir a marcat anul acesta o altă premieră, fiind primul retailer autohton care a înlocuit un brand internaţional. Compania a preluat spaţiile Carrefour Market din Brăila, pe care francezii au fost nevoiţi să le cedeze pentru a respecta condiţiile impuse de Consiliul Concurenţei, urmare a achiziţiei lanţului Billa de la Rewe. Compania a ajuns astfel la o reţea de 12 supermarketuri.

Te-ar mai putea interesa și
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Germania: Comenzile industriale au crescut surprinzător în luna mai
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au crescut uşor în mai, depăşind estimările şi inversând tendinţa, după trei luni de scăderi consecutive, când cea mai mare economie europeană a......
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Legea pentru comunicaţiile electronice a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea unor acte normative ...
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Gazele și energia nucleară au fost incluse în taxonomia UE – vot al europarlamentarilor. Ce spun Iohannis și Popescu
Parlamentul European a respins moțiunea de a se opune includerii energiei nucleare și a gazelor ca activități economice ...
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
UE trebuie să se pregătească pentru întreruperea completă a gazului rusesc – Ursula von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru ...