S-a schimbat liderul pieţei asigurărilor. Metropolitan Life, profit de două ori mai mare decât locul doi, Allianz Ţiriac

Chiar dacă piața asigurărilor a înregistrat al zecelea an de pierderi, societăți precum Metropolitan Life au avut profit. În acest caz, un rezultat net de 178,15 milioane de lei, dublu față de următoarea clasată, Allianz Țiriac, cu 81,75 de milioane de lei și de 10 ori mai mare decât locul întâi pe piața asigurărilor de viață, NN Asigurări.
Gabriela Ţinteanu - lun, 25 iul. 2016, 21:02
S-a schimbat liderul pieţei asigurărilor. Metropolitan Life, profit de două ori mai mare decât locul doi, Allianz Ţiriac

Cu două milioane de clienți pe piața asigurărilor de viață și pensiilor private din România, Metropolitan Life surclasează din punct de vedere al profitului liderul incontestabil din ultimii ani ai asigurărilor de viață, NN Asigurări, fosta ING Asigurări. NN Asigurări se clasează doar pe locul 6, cu 18,63 milioane de lei, în topul național al profiturilor nete înregistrate de asigurători în 2015.

Potrivit datelor ASF, la 31 decembrie 2015, Metropolitan Life Romania ocupa locul trei în piața de profil, cu prime subscrise de 235,29 miloane de lei și o cotă de piață de 12,97%. Ambii indicatori sunt în scădere față de decembrie 2014. Astfel, subscrierile companiei au scăzut cu 11%, iar cota de piață cu 3,1 puncte procentuale.

Liderul pieței este NN Asigurări de Viață (fosta ING Asigurări de Viață), cu prime subscrise de 628,7 milioane de lei și o cotă de 34,66%, iar pe locul secund se afla BCR Asigurări de Viață VIG, cu venituri de 262,5 milioane lei și o pondere de 14,47%. Din punct de vedere al profitului net însă, top trei asigurători de viață s-a schimbat complet: locul I – Metropolitan Life, pe doi – BCR Asigurări Viață și abia pe trei, NN Asigurări.

După locul întâi, ocupat de o societate de asigurări de viață, următoarele două locuri sunt ocupate de două societăți generaliste: Allianz Țiriac, despre care am vorbit, și Generali Asigurări, care a înregistrat un profit net de 67,95 milioane.

Urmează apoi BCR Asigurări Viață, cu 21,7 milioane de lei și PAID cu 21,46 de milioane de lei. Vine apoi pe locul șase NN, despre care am vorbit, urmată de Groupama, cu 16,54 milioane de lei, Omniasig, 15,83 milioane de lei, BRD Asigurări 14 milioane de lei și Onix Asigurări cu 13,24 milioane de lei.

Profitul uriaș al Metropolitan Life, comparativ cu restul jucătorilor din piață stă, poate, la baza deciziei companiei de a-și reloca sediul din România în Irlanda, decizie luată în luna iunie a acestui an. În această țară, impozitul pe profitul corporatist (firmele care au sediul central în această țară și adună veniturile mai multor filiale din diverse țări) este de 12,5%, ceea ce transformă Irlanda într-una dintre țările cu cel mai competitiv mediu de afaceri și care a ridicat nenumărate dispute fiscale la nivelul Uniunii Europene în ultima vreme. Giganți precum Apple, Microsoft, Google, Pfizer, Coca Cola, Pepsi Cola sau Yahoo și-au mutat în ultimii ani sediile centrale în această țară.

Piața asigurărilor din România a încheiat anul trecut cu o pierdere totală netă de 267,6 milioane de lei, în creștere de 7,5 ori față de rezultatul negativ din 2014, în condițiile în care pierderea totală de 734,6 milioane de lei cumulată de 16 societăți nu a putut fi acoperită de profiturile de aproape 467 milioane de lei adunate de ceilalți 19 asigurători.

În condițiile unei discrepanțe marcate între amplitudinea celor mai mari pierderi de pe piață și nivelul profiturilor realizate de cele mai eficiente societăți, pierderile cumulate au întrecut de 1,6 ori volumul total al profiturilor.

Loc

Societate

Profil

Profit net lei

1

Metropolitan Life

Asigurări viață

178,15 milioane lei

2.

Allianz Țiriac

Asigurări generale

81,75 milioane lei

3.

Generali

Asigurări generale

67,95 milioane lei

4.

BCR Asigurări Viață

Asigurărti viață

21,74 milioane lei

5.

PAID

Asigurări obligatorii locuințe

21,46 milioane lei

6.

NN Asigurări

Asigurări viață

18,63 milioane lei

7.

Groupama

Asigurări generale

16,54 milioane lei

8.

Omniasig

Asigurări generale

15,83 milioane lei

9.

BRD Asigurări

Asigurări de viață

14,00 milioane lei

10.

Onix

Asigurări generale

13,24 milioane lei

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...