S-a stabilit preţul Romgaz: 30 de lei/acţiune. Tranzacţiile la bursă încep pe 12 noiembrie

A fost stabilit preţul final  pentru oferta publică de acţiuni Romgaz (SNG). Preţul este plasat în intervalul superior al Ofertei, la 30 Lei pentru o acţiune. A rezultat un preţ de 9,25 USD, fiecare GDR reprezentând o acţiune, potrivit comunicatului companiei şi al consorţiului de intermediere. Tranzacţiile cu acţiuni SNG la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi cu GDR la Bursa din Londra sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie.
Adrian N. Ionescu - vin, 01 nov. 2013, 08:15
S-a stabilit preţul Romgaz: 30 de lei/acţiune. Tranzacţiile la bursă încep pe 12 noiembrie

Preţul este de 28,5 lei / actiune, pentru investitorii care au subscris în primele 5 zile ale ofertei, pe tranşa de retail. În primele 5 zile a funcţionat regula unei reduceri de 5% faţă de preţul final, pentru primele 10.000 de titluri din volumul ordinelor de subscriere, conform condiţiilor din prospectul de ofertă.

De asemeni, preţul de achiziţie este de 29,1 lei / acţiune, pentru primele 10.000 de acţiuni din ordinele care au fost date în restul perioadei. În acest caz reducerea a fost de 3%.

„Prețul de ofertă“ sau preţul final al ofertei, de 30 de lei / acţiune, implică o capitalizare de piață a Romgaz (SNG) de 11,6 miliarde de lei (3,6 miliarde de USD).

„Este cea mai mare ofertă publică inițială realizată în România și prima privatizare a unei societăți din România  care include o componentă de certificate de depozit globale (GDR)“, potrivit comunicatului Romgaz. GDR-urile vor fi tranzacționate pe secţiunea de piaţă alternativă (AIM) a Bursei de la Londra.

Aproximativ 40% din acțiunile și GDR-urile din cadrul Ofertei au fost vândute instituţiilor şi publicului din România și 60 % investitorilor instituționali din afara României.

 

Investitorii mici au suprasubscris de 17 ori 


Ca urmare a suprasubscrierii  de 17,7 ori de pe tranşa destinată investitorilor mici, volumul acesteia a fost majorat de la 15% la 20% din totalul acţiunilor Romgaz (SNG) oferite.

Investitorii mici (de retail) au plasat ordine în valoare cumulată de 4,91 miliarde lei (1,1 miliarde euro).

Astfel că, volumul de acţiuni subscrise numai pe tranşa investitorilor mici este de 2,65 ori mai mare decât tot pachetul de acţiuni Romgaz scos la vânzare de stat.

Altfel spus, oferta ar fi fost un mare succes şi fără investitorii mari, instituţionali, fonduri de investiţii şi alţii, datele despre aceştia nefiind publice.

Dimensiunea totală a Ofertei este de 1,7 miliarde de Lei (534 milioane de USD), cuprinzând 57.813.360 acțiuni existente ale companiei sub formă de acțiuni și GDR, reprezentând 15% din acțiunile ordinare SNG.

Ca urmare a Ofertei, Ministerul Economiei va deține aproximativ 70 % din acțiunile societății, Fondul Proprietatea își va menține pachetul existent, de aproximativ 14,99 % din acțiunile SNG, restul fiind acțiunile în circulaţie liberă pe piață.

 

Intermediarii vor „stabiliza“ piaţa


Tranzacțiile de GDR pe Bursa de la Londra sub simbolul “SNGR” și tranzacțiile de acțiuni pe bursa de la București, sub simbolul “SNG” sunt planificate să înceapă pe 12 noiembrie 2013.

Liderii consorţiului de intermediere, Goldman Sachs International și Erste Group Bank, vor puteaface operaţiuni de piaţă în scopul stabilizării preţului la Bursă şi ameliorării presiunilor speculative, aminteşte comunicatul comun al acestora şi al companiei.

Operaţiunile de stabilizare a pieţei vor dura cel mult 30 de zile de la data începerii tranzacţiilor la cele două burse şi vor putea folosi cel mult 221 de milioane de lei (peste 49 milioane de euro), sume reţinute din veniturile obţinute de stat prin ofertă.

Prospectul de ofertă a prevăzut că intermediarii pot reține 13% din veniturile brute obținute de „Acționarul Vânzător în cadrul Ofertei pentru a le utiliza în scopul activităților de stabilizare, pe o perioadă de 30 de zile de la începutul tranzacționării acțiunilor și GDR-urilor“.

Astfel, Ministerul Economiei ar putea răscumpăra din piaţă până la 1,96% din capitalul social al Romgaz (SNG). Banii şi titlurile vor fi redate acţionarului majoritar după perioada de stabilizare. 

Goldman Sachs International și Erste Group Bank AG acționează în calitate de Coordonatori Globali Comuni și Joint Bookrunners pentru Ofertă. Banca Comercială Română SA și SSIF Raiffeisen Capital & Investment SA au fost numiți Lead Manageri pentru piața locală. Clifford Chance, prin intermediul birourilor de la Londra și București, au fost principalii consultanți juridici ai tranzacției.

Miza GDR

„Includerea în Ofertă a GDR – urilor cu listarea acestora pe Bursa de la Londra a avut succes, permițând, în premieră, accesul unor noi fonduri internaționale la Piata de Capital din România. Numarul total de GDR alocate a fost de 20.867.000, comparativ cu 39.946.360 de acțiuni ordinare alocate“, potrivit datelor consorţiului de intermediere.

Pe de altă parte, „nu ar trebui să urmăm opinii superficiale sau să ne încadrăm în stereotipuri, conform cărora investitorii instituţionali şi-ar dori să ia doar Certificate Globale Romgaz, tranzacţionabile în afara României“, a declarat Ludwik Sobolevski, directorul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după încheierea ofertei.

Te-ar mai putea interesa și
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile
Parlamentul a adoptat joi hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie. Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului......
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Un binecunoscut politician pro-rus a ajuns șeful Serviciului de Informații din Serbia
Guvernul sârb l-a numit joi pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de ...
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de 50.000 de dolari fiecare
12 persoane rănite de poliție în timpul protestelor declașate după moartea lui George Floyd vor primi despăgubiri de ...
Oraşul Minneapolis va plăti câte 50.000 de dolari pentru fiecare dintre cele 12 persoane rănite de poliţie în timpul ...
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Lavrov: Rusia e pregătită să reia dialogul cu Occidentul, dar nu se va reveni la „business as usual”
Rusia ar fi pregătită să reia dialogul cu Statele Unite şi NATO pe tema garanţiilor de securitate, dar până acum Moscova ...