1EUR = 4.8344 RON | Bucureşti 34 º

Companii

Saab a reluat producţia de autovehicule, după o întrerupere de doi ani şi jumătate

Compania Saab a reluat luni producţia de autoturisme după doi ani şi jumătate de întrerupere a activităţii şi intenţioneză ca în viitor să se concentreze pe fabricarea de autovehicule electrice.

02 dec, 2013 | Mediafax

Pentru prima dată începând din 2011, un sedan Saab 9-3 a ieşit de pe linia de produţie la fabrica companiei din Trollhattan, Suedia.

Saab şi-a sistat activitatea în aprilie 2011, din cauza dificultăţilor proprietarului, compania olandeză Spyker, de a găsi finanţare.

Saab 1947-2011

saabhistory.com

Producătorul auto a depus cererea de intrare în faliment în decembrie acelaşi an şi a fost cumpărat de grupul de investiţii chinezo-suedez National Electric Vehicle Sweden (NEVS) în 2012.

Spyker a cumpărat Saab de la grupul american General Motors, care se confrunta în Statele Unite cu probleme financiare majore. Grupul a fost nevoit să ceară protecţia legii falimentului şi să vândă active, parte a procesului de restructurare.

Vânzările Saab au atins nivelul maxim în 2006, de 133.000 de maşini, însă au scăzut ulterior, la 93.000 de unităţi în 2008 şi la numai 27.000 în 2009.

Problemele au început în 2008 când General Motors nu a reusit sa redreseze situatia financiara a companiei suedeze si a scos la vânzare Saab. Cu toate ca în cursa pentru cumpararea suedezilor s-au înscris 27 de companii, doar trei firme au mai ramas în cursa: Koenigsegg, Merbanco si Renco Group.

Nici guvernul suedez nu s-a implicat în salvarea constructorului auto.

În iunie 2009, Koenigsegg, constructorul de masini supersport suedez, a anuntat ca va prelua împreuna cu un grup de investitori norvegieni si chinezi (Automotive Industry Holding -BAIC) Saab. Din pacate, 5 luni mai tarziu, Koenigsegg a anuntat ca nu va putea finaliza achizitia.

Olandezii de la Spyker au încercat si ei salvarea legendei suedeze. General Motors a anuntat ca în februarie 2012, vânzarea Saab a fost finalizata. Cu planuri mari pentru 2010, Saab a finalizat ultimul an plin cu vânzari de doar 31.000 de automobile.

2011 a venit cu probleme foarte mari pentru suedezi. Mai multi furnizori au încetat livrarile pentru ca Saab nu a mai platit facturile, iar uzina de la Trollhatan a încetat productia în mai 2011.

Dupa ce a declarat falimentul, Saab încearca sa vânda orice pentru a-si plati datoriile imense catre statul suedez si pentru a plati salariile angajatilor. Muzeul unde se afla peste 120 de modele de colectie a fost salvat în cele din urma. Asa ca prima masina construita de Saab de pe vremea când constructorul fabrica doar avioane si alte modele de legenda au fost salvate.

Saab - tunel aerodinamic  Muzeul Saab

 

Ultimul automobil Saab produs: modelul 9-5

Saab 9-5

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO