1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Salariaţii Carrefour din Franţa vor beneficia de o primă de 200 de euro

Grupul francez de distribuţie Carrefour va vărsa salariaţilor săi din Franţa o primă excepţională de 200 de euro, în conformitate cu dorinţa exprimată în luna decembrie de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit căruia angajatorii "care pot" ar trebui să îşi recompenseze salariaţii, informează AFP citând surse din apropierea acestui dosar.

11 ian, 2019 | Agerpres

O primă de până la 1.000 de euro, scutită de plata cotizaţiilor sociale şi a impozitelor, facultativă pentru companii, face parte din măsurile de urgenţă anunţate de Guvernul de la Paris pentru a răspunde la criza provocată de protestele "vestelor galbene".

Potrivit surselor, în cazul Carrefour această primă va fi distribuită la finele lunii februarie salariaţilor care câştigă până la 4.500 de euro pe lună, independent de programul de lucru (full time sau part time).

"În pofida impactului recentelor evenimente şi a rezultatelor sale, Carrefour a decis să se asocieze efortului naţional în favoarea puterii de cumpărare", a subliniat un purtător de cuvânt al grupului francez.

În replică, Franck Gaulin de la sindicatul CGT a apreciat că o primă de 200 de euro este o dovadă de dispreţ. Sindicatul, care revendică o primă de 1.000 de euro, a pus în balanţă suma de aproximativ 20 de milioane de euro, reprezentând valoarea cumulată a acestor prime, cu cele 356 milioane de euro vărsate acţionarilor.

La grupul auto Renault, prima se va ridica la 500 de euro pentru salariaţii a căror remuneraţie anuală nu depăşeşte 36.000 de euro şi la 300 de euro pentru cei care percep o remuneraţie brută anuală cuprinsă între 36.000 şi 54.000 de euro, a informat într-un comunicat de presă sindicatul CFE-CGC de la Renault.

"Prima vizează toţi salariaţii care lucrează pentru Renault şi filialele sale din Franţa, adică aproximativ 41.000 de persoane, respectiv 80% din efectivele din Hexagon ale grupului", a precizat un purtător de cuvânt al grupului auto.

Grupul siderurgic ArcelorMittal a anunţat, la rândul său, că "majoritatea entităţilor sale vor distribui o primă excepţională cu o valoare de 500 de euro salariaţilor al căror salariu de bază lunar este mai mic sau egal cu 3.000 de euro". În total, "peste 12.000 de salariaţi, adică peste trei sferturi din efectivele ArcelorMittal din Franţa, vor beneficia de această primă", a informat grupul siderurgic într-un comunicat de presă, adăugând că prima va fi vărsată la începutul lunii februarie.

Mai multe alte mari companii franceze, precum Total, Orange, Michelin sau SNCF, au răspuns pozitiv la cererea făcută de preşedintele Emmanuel Macron în data de 10 decembrie, de a vărsa, pe bază de voluntariat, o primă de final de an angajaţilor, primă care va fi scutită de la plata impozitelor şi cotizaţiilor sociale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO