Salariaţii vor plăti CAS şi pentru veniturile din activităţi independente

Persoanele care încasează venituri din salarii vor avea obligaţia de a plăti contribuţii de asigurări sociale /CAS/ şi pentru veniturile pe care le obţin din desfăşurarea de activităţi independente, potrivit proiectului de Cod Fiscal publicat, miercuri, de Ministerul Finanţelor Publice /MFP/.
Economica.net - mie, 18 feb. 2015, 15:27
Salariaţii vor plăti CAS şi pentru veniturile din activităţi independente

Măsura are în vedere eliminarea situaţiilor de sustragere de la plata CAS prin asigurarea în sistem la nivelul unui venit minim în paralel cu încasarea unor salarii mascate sub forma unor venituri din activităţi independente, inclusiv drepturi de proprietate intelectuală.

Conform legislaţiei actuale, persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi dependente (salarii sau asimilate salariilor), venituri din pensii, precum şi persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru veniturile realizate din activităţi independente.

Baza de impunere pentru CAS va fi astfel extinsă asupra tuturor veniturilor obţinute din muncă, indiferent de modalitatea de exercitare a acesteia (muncă salarială, activităţi independente, drepturi de proprietatea intelectuală), dar va fi plafonată la cinci salarii medii brute (pentru anul 2015 câştigul salarial mediu brut pe economie – 2.415 lei).

În prezent, pentru persoanele fizice care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi independente (întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale, membrii întreprinderii familiale, persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice, persoanele care realizează venituri din profesii libere şi persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală), venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale este un venit ales, declarat de către acestea.

Venitul ales reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiei şi nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru anul 2015: 2.415 lei x 35%= 845 lei ) şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig (2.415 lei x 5= 12.075 lei).

Această prevedere permite persoanelor fizice care realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi independente să se asigurare în sistemul public de pensii la venitul minim, fiind diminuate astfel veniturile la bugetul de asigurări sociale, însă noul Cod Fiscal elimină posibilitatea de alegere a venitului asigurat la sistemul public de pensii.

În prezent, contribuţia de asigurări sociale la angajat este de 10,5% din venitul brut, iar noul Cod Fiscal prevede o diminuare la 7,5% de la 1 ianuarie 2017.

Proiectul de Cod Fiscal prevede modificări şi în domeniul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate /CASS/. Noul Cod Fiscal elimină excepţia care stabilea că persoanele fizice care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, investiţii, precum şi din alte surse, nu datorează contribuţie pentru aceste venituri dacă mai realizează şi venituri din salarii, pensii sau venituri din activităţi independente.

De asemenea, se elimină condiţia privind plafonul minim reprezentând valoarea unui salariu minim brut pe ţară pentru stabilirea bazei lunare de calcul a contribuţiei. În aceste condiţii, persoanele care nu realizează venituri nu mai au obligaţia plăţii contribuţiei, iar cei care realizează venituri sub plafon, vor plăti contribuţia asupra venitului efectiv realizat.

Prin eliminarea plafonului minim este afectat principiul solidarităţii în constituirea şi utilizarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate /FNUASS/ şi implicit obiectivele sistemului de sănătate care se realizează pe baza acestui principiu, respectiv acela de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei prin asigurarea accesului la un pachet de servicii de bază, în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu, oricărui asigurat. Modificarea elimină însă situaţii paradoxale, cum a fost cea a CASS pentru alocaţiile neridicate din conturile bancare.

Autorităţile au argumentat că principiul solidarităţii în sistemul public de sănătate contravine principiului constituţional al aşezării juste a sarcinilor fiscale, prin stabilirea unei obligaţii de plată minime asupra unei baze de calcul care nu ţine seama de venitul realizat.

Citeste si: Se schimbă Codul fiscal: TVA scade la 20% la 1 ianuarie. Cota unică scade la 14%

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...