1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 11 º

News

Salariile cu care s-au făcut angajări în telecom în 2013. Ce oameni au fost cel mai greu de recrutat

ECONOMICA.NET vă prezintă radiografia locurilor de muncă în telecom în 2013. Concret, care sunt salariile nete lunare cu care consultanţii Manpower au făcut recrutări în telecom în acest an, ce candidaţi sunt greu de recrutat, de ce, dar şi care sunt cele mai puternice tendinţe ale angajărilor în telecom.

În 2013, industria telecom a fost ofertantă în privința locurilor de muncă, pe de o parte datorită acordului dintre cei doi mari operatori - Orange si Vodafone - privind partajarea infrastructurii de reţea, pe de altă parte datorită consumului de servicii de telecomunicații.

"În acestă perioadă, operatorii principali au încercat să-și mărească echipa, atât cu specialiști, cât și în poziții de entry level. Numărul pozițiilor deschise în telecom a fost semnificativ mai mare decât în aceeași perioadă din 2012, în special ca urmare a încheierii parteneriatului strategic de partajare a rețelei între Orange si Vodafone, mișcare care a "zguduit" piața de telecom", explică pentru ECONOMICA.NET Ariadna Stamatopol, consultant specializat în recrutarea de personal specializat și de management mediu și top în cadrul agenției Manpower Professional.
Piaţa a "bubuit" mai ales în trimestrul III şi IV, adaugă Ariadna Stamatopol.

Consultanţii Manpower au recrutat atât pentru posturi tehnice, cât şi pentru posturi din departamentele de vânzări şi suport din telecom.

Cei mai vânaţi specialişti telecom în acest an

Răspunsul scurt: tehnicienii și inginerii au fost foarte căutaţi în acest an, ne-au spus recrutorii Manpower. Salariile cu care au fost angajaţi specialiştii pe astfel de posturi încep de la 350 de euro net lunar şi ajung şi până la 1.400 de euro net lunar.
Iată, în continuare, intervalele salariale cu care au fost recrutaţi de către Manpower candidaţi pe astfel de posturi, de-a lungul anului 2013, la nivel naţional.

 

Post

Salariu minim lunar (net)

Salariu maxim lunar (net)

Tehnician reţea telecomunicaţii CATV & internet

350 euro

650 euro

Tehnician telecomunicaţii

400 euro

700 euro

Inginer telecomunicaţii

400 euro

1400 euro

Specialiştii rari în industrie, cel mai greu de recrutat

Poziţiile pentru care nivelul de cunoștințe și expertiză (know-how) este insuficient dezvoltat pe piaţa din România - precum LTE Specialist, Messaging Engineer - sunt cel mai greu de ocupat în 2013.

"Concret, vorbim de tehnologii care sunt introduse recent în piață, de roluri care există la nivel regional și care sunt solicitate și local (LTE Specialist, Messaging Engineer, etc.)", ne-a explicat Ariadna Stamatopol.

Ce s-a întâmplat în 2013 cu posturile administrative, de suport şi de vânzări din telecom

În ceea ce privește funcțiile administrative, de suport și de vânzări din telecom, recrutorii Manpower spun că se cristalizează două tendinţe: pe de-o parte, tendinţa de a externaliza serviciile de salarizare (payroll) și gestionare de personal către furnizori specializați, pe de altă parte tendinţa de creare de locuri de muncă pentru agenții de vânzări și consilierii de relații clienți.

Cum sunt plătiţi angajaţii din posturi de relaţii cu clienţii şi din vânzări

Veniturile angajaților care activează în telecom pe posturi din vânzări şi din zona de relaţii cu clienţii au, în general, o componentă fixă și una variabilă, ne explică recrutorii Manpower.

Sumele de mai jos reflectă componenta fixă a veniturilor cu care Manpower a plasat candidaţi în 2013

Post

Salariu minim lunar (net)

Salariu maxim lunar (net)

Call center/Customer support

 

 

Consilier relaţii clienţi (persoane fizice)

175 euro

320 euro

Consilier relaţii clienţi (persoane juridice)

175 euro

370 euro

Customer support tehnic (date și internet)

240 euro

480 euro

Agent telesales

175 euro

320 euro

Retail

 

 

Consultant vânzări

175 euro

285 euro

Business sales representative

260 euro

350 euro

Manager magazin/unitate retail

350 euro

440 euro

Vânzări (teren)

 

 

Trade representative

220 euro

400 euro

Area Sales Manager

390 euro

650 euro

Cum sunt acordate bonusurile în industrie

"În cazul sectorului de comunicații, chiar și posturile din call-center diferă ca nivel salarial și sistem de recompensare, în funcție de tipul de clienți deserviți. Astfel, consilierii dedicați persoanelor juridice primesc în general bonusuri în funcție de calitatea relației cu clienții și parametrii în care soluționează problemele semnalate de aceștia, în timp ce în cazul consilierilor dedicați persoanelor fizice, componenta variabilă se bazează și pe vânzările adiționale (upselling) pe care le realizează în cadrul conversațiilor cu clienții", a spus pentru ECONOMICA.NET Cristina Ivan, recrutor în cadrul agenției Manpower București.

Componenta variabilă a veniturilor persoanelor care coordonează echipe - area sales manager, manager magazin - este calculată în mare parte în funcție de performanța echipei, a adăugat recrutorul Manpower.

Tendinţă: consultanţii de vânzări specializaţi în reţenţia clienţilor sunt cel mai greu de recrutat, pentru că li se oferă prea puţini bani.

Cel mai dificil de găsit sunt consultanții de vânzări specializați în retenția clienților (fidelizare, servicii adiționale, reînnoiri de contracte) unde există o discrepanță mai pronunţată între cerințele angajatorului și oferta sa și așteptările salariale ale candidaților potriviţi, ne-a spus Denisa Bragadiru, consultant în cadrul agenției Manpower Brașov.

Profilurile căutate de angajatori pentru call-center şi suport clienți sunt relativ stabile de la an la an iar angajatorii din industrie ofertează lunar posturi în call-centere, atât pentru personal nou, cât şi pentru înlocuire de personal; salariile s-au menținut și ele constante comparativ cu anul anterior, însă angajatorii au devenit mai exigenți în recrutare, spun recrutorii Manpower.

"Preferinţele lor (n. red angajatorilor) se îndreaptă spre candidați care își doresc specific un loc de muncă în domeniu și o experiență în multinaţională și care au aplecare spre contactul cu clientul și abilitatea de a asimila rapid informații", spune Cristina Ivan.

Această preferinţă a angajatorilor a apărut ca reacţie la numărul crescut de persoane care caută un post în centrele de suport și relații clienți, pentru că nu și-au clarificat încă planurile de carieră sau nu pot să găsească un loc de muncă în domeniul preferat, explică ea.

Angajatorii din telecom continuă să investească în training-ul personalului

În telecom perioadele de training durează în jur de o lună, iar managerii și supervizorii asigură ulterior formare on the job și coaching.

Cum va arăta piaţa locurilor de muncă din telecom în 2014

Consultanţii Manpower estimează că numărul angajărilor la furnizorii și revânzătorii marilor jucători din industrie va creşte moderat în 2014 şi că nu vor apărea fluctuaţii mari în privinţa posturilor tehnice din industrie.

"Estimăm menținerea numărului de angajări la operatorii principali, unde anticipăm că departamentele de resurse umane se vor concentra pe strategii și acțiuni de retenție a personalului existent, secondată însă de o creștere moderată a numărului de angajări la furnizorii și revânzătorii acestor operatori”, a conchis Ariadna Stamatopol.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO