Salariile nete scad cu 16% de la 1 ianuarie, după modificarea Codului Fiscal. Totul depinde de angajator

După intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, la 1 ianuarie 2018, angajaţii din România vor avea salarii mai mici, în cazul în care intră în vigoare măsurile aşa cum au fost anunţate şi dacă angajatorul nu va transfera salariatului câştigul său din transferul contribuţiilor.
Mihai Nicuţ - Dum, 29 oct. 2017, 21:52
Salariile nete scad cu 16% de la 1 ianuarie, după modificarea Codului Fiscal. Totul depinde de angajator

Două sunt modificările semnificative asupra salariaţilor aduse de modifcările Codului Fiscal: scăderea contribuţiilor şi trecerea lor de la angajator la angajat şi reducerea impozitului pe venit.

După transferul către salariaţi, aceştia vor plăti 25% contribuția de asigurări sociale şi 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. Angajatorul va mai plăti 2,25%, acea contribuţie asigurătorie pentru muncă, ce va acoperi fondul de risc pentru şomaj, accidente de muncă, concediu medical şi cel al creanţelor salariale.

În total, taxarea salariului brut scade cu două puncte, de la 39,25% la 37,25%, dar acum 35% revin angajatului, chiar dacă le plăteşte angajatorul.

În ceea ce priveşte impozitul pe salariu, acesta scade de la 16% la 10%.

Am încercat să vedem care va fi impactul final asupra unui salariu brut de 3.000 de lei şi al unuia de 6.000 de lei, cu ajutorul consultantului fiscal Adrian Benţa. Salariatul pierde la net, iar situaţia poate fi evitată doar dacă angajatorul majorează salariul brut. Dacă angajatul a negociat un net, prin contract, angajatorul este obligat să o facă. Dacă angajatul a negociat un salariul brut, rămâne doar la latiduninea angajatorului dacă va dori să crească brutul pentru a păstra acelaşi net.

Astăzi, la un salariu but de 3.000 lei, salariul net este de 2.104 lei, potrivit calculelor făcute de Adrian Benţa. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 1.755 lei. Rezultă aşadar o pierdere netă de 349 de lei.

Deci, pentru a se menține același salariu de 2.104 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 3.660 lei.

La un salariu brut de 6.000 lei, salariul net este de 4.208 lei, acum. Dacă în anul 2018 asigurările sociale vor fi de 35%, iar impozitul pe salarii va fi 10%, atunci salariul net va fi de 3.510 lei. Rezultă aşadar o pierdere, la salariul net, de 698 de lei.

Deci, pentru a se menține același salariu de 4.208 lei, angajatorul trebuie să majoreze salariul brut cu aproximativ 22%, adică să ajungă la 7.320 lei.

„În ambele situații, şi când s-a păstrat același salariu brut de 3.000 și 6.000 lei, salariile în mână se reduc cu 16,5%”, conchide Benţa.

Notă: 

Contribuția pentru fondul de solidaritate nu afectează salariul net al salariatului întrucât este suportată în continuare de angajator pe cheltuiala acestuia. Calcululul de faţă poate fi influenţat de deducerile pentru fiecare angajat.

Te-ar mai putea interesa și
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru PKK condamnat de justiția turcă a fost extrădat din Suedia
Un membru al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), condamnat în Turcia, a fost expulzat din Suedia şi a sosit în cursul nopţii la Istanbul, a informat sâmbătă presa turcă, relatează......
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea în producție – VIDEO
Lightyear, prima mașină alimentată de propriile panouri solare, a înregistrat 150 de precomenzi înainte de intrarea ...
Prezentat în vara acestui an, modelul Lightyear 0, a cărui autonomie poate fi majorată grație panourilor fotovoltaice ...
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul pierdut de Hunter Biden
Elon Musk face publice discuțiile din interiorul Twitter cu privire la cenzurarea acum doi ani a știrii privind laptopul ...
Miliardarul Elon Musk stârnește din nou controverse, de data asta făcând publice discuțiile interne de acum doi ani ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit la 30 de dolari pe baril
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene susține că plafonul de preț pentru petrolul rusesc ar fi trebuit stabilit ...
Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat sâmbătă că plafonul de preţ pentru petrolul ...