1EUR = 4.8397 RON | Bucureşti 27 º

Finanţe şi bănci

Salariile vor fi taxate diferenţiat, cu 8%, 12% şi 16%. Cine câştigă şi cum era impozitul progresiv în 2004

Noul sistem de impozitare diferenţiată a veniturilor salariale, care va intra în vigoare cel mai târziu în 2017, nu produce, teoretic, pierderi pentru nimeni. Un sistem progresiv de taxare a funcţionat până în 2005, când a fost introdusă cota unică.

12 feb, 2014 | | ECONOMICA.net
(update 12 feb, 2014 16:31) Ponta: De 3 ani tot prezentăm impozit diferenţiat şi reducere CAS. Dacă s-a aflat azi, ne fac reclamă
Premierul Ponta a amintit, în Guvern, că intenţiile privind impozitul diferenţiat pentru anumite categorii de persoane fizice şi reducerea CAS sunt anunţate şi semnate public de trei ani şi a spus că apreciază că presa a relatat, miercuri, despre aceste măsuri, deoarece se face "reclamă" Guvernului.

"Apreciez foarte mult că astăzi s-a aflat în sfârşit un lucru pe care l-am stabilit în USL din 2011, l-am pus în Acordul de Parteneriat al USL, în programul de guvernare, l-am anunţat împreună cu toţii, şi anume: că nu creşte cota unică de la 16%, rămâne unică pentru toate societăţile comerciale şi pentru anumite categorii de persoane fizice defavorizate încercăm să o ducem la 12% şi la 8%, aşa cum am trecut, în acelaşi program, reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi reducerea TVA. Dacă azi au aflat ceea ce tot am semnat şi am anunţat de 3 ani de zile în USL, e bine că ne fac reclamă pentru măsurile noastre bune pe care ni le dorim şi pentru care am obţinut votul oamenilor. Nu e nicio schimbare în programul USL de patru ani şi au aflat azi că vrem să punem 12% cu 8%", a spus Ponta în şedinţa de guvern, zâmbind, în faţa presei.

El a susţinut declaraţia după ce presa a relatat, miercuri, pe larg, intenţia Guvernului de a introduce impozitul diferenţiat pe venitul salarial, de 8%, 12% si 16 %, şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu luna iulie 2014, citând Strategia fiscal-bugetară pe 2014-2016, prezentată însă public pe site-ul Ministerului Finanţelor din luna mai 2013 şi aprobată tot anul trecut de către Guvern şi Parlament.

Cotele de impozitare a salariilor vor vor fi de 8%, 12% si 16%, şi  vor fi stabilite pe grile de venit, potrivit Strategiei Fiscal-Bugetare 2014-2016. Actalul sistem de impozitare în cotă unică, de 16%, indifferent de nivelul veniturilor, va fi abandonat până în 2017, dat fiind că acesta este termenul limită pentru introducerea noului sistem progresiv de impozitare a veniturilor salariale, spune strategia amintită.

Cota unică de impozitare a fost introdusă în decembrie 2004 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2005, înlocuind impozitarea progresivă a veniturilor practicată de PSD în mandatul 2000-2004.

Dacă cele trei niveluri de impozitare vor fi păstrate la cotele la care se face acum referire în Strategia Finanţelor, nu va exista nici o categorie perdantă, dat fiind că nivelul maxim de taxare este egal cu cel al cotei unice de acum. Va exista o categorie care va câştiga, pentru că va fi taxată cu mai puţin de 16%, categorie care are venituri mai mici, şi una care, teoretic, nu va câştiga nimic, şi care îi va viza pe cei cu salarii mai mari.

Citeşte şi:

Impozitarea progresivă este în analiză, strategia a fost aprobată deja de Guvern

Nu se cunosc încă pragurile la care vor fi puse noile cote de impunere, dar ne putem face o idee dacă ne uiotăm la vechiul sistem de impozitare progresivă

Cum funcţiona sistemul de impozitare diferenţiată din momentul introducerii cotei unice

În anul 2004, cel în care a fost introdusă cota unică, existau cinci trepte de impozitare a veniturilor salariale. Cotele erau cuprinse între 18% şi 40%, stabilite progresiv în funcţie de nivelul veniturilor. Sistemul era unul hibrid, care presupunea atât o sumă fixă, cât şi una procentuală.

Iată cotele:

Pentru un venit brut lunar impozabil mai mic de 240 de lei, impozitul era de 18%.

Pentru un venit brut impozabil cuprins între 240 şi 580 de lei pe lună: impozit fix de 43 de lei pe lună plus 23% din ce depăşea 240 de lei

Pentru un venit brut impozabil cuprins între 580 şi 930 de lei pe lună: impozit fix de 121 de lei, plus 28% din ce depăşeşte 580 de lei

Pentru un venit brut impozabil cuprins între 930 şi 1.300 de lei, cota fixă era de 219 lei plus 34% din ce depăşeşte 930 de lei

Pentru un venit brut lunar impozabil de peste 1.300 de lei, impozitul fix era de 345 de lei plus 40% din ce depăşeşte 1.300 de lei.

În anul 2004, salariul mediu brut din România, luat în calul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru acel an, era de 768 de lei. După cum se vede, cel care câştiga echivalentul salariului mediu era taxat cu 28%, fiind inclus în a doua treaptă de impozitare din cele cinci. Păstrând proporţiile, am putea spune că cei care vor câştiga până la salariul mediu, şi chiar puţin peste ar putea plăti 12% impozit pe venit, faţă de 16% în prezent. Nu se ştie încă nimic despre sistemul de deduceri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO