Venituri fabuloase la Hidroelectrica. Şofer, 10.000 de lei, 110.000 de lei, primă de pensionare

Salariul mediu pe angajat în Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar salariaţii companiei beneficiază de 70 de tipuri de indemnizaţii, prime jubiliare şi alte beneficii, care acoperă 59% din totalul veniturilor, fiind o situaţie "atipică", potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica.
Economica.net - vin, 17 aug. 2012, 11:04
Venituri fabuloase la Hidroelectrica. Şofer, 10.000 de lei, 110.000 de lei, primă de pensionare

„Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca”, a declarat vineri într-o conferinţă de presă Remus Borza, şeful Euro Insol, administratorul judicar al Hidroelectrica.

Euro Insol a publicat vineri raportul privind cauzele care au dus la intrarea în insolvenţă a companiei de stat, cel mai mare producător de energie din România. Conform raportului, Hidroelectrica a intrat în insolvenţă din cauza vânzărilor de energie către „băieţii deştepţi”, managementului deficitar, investiţiilor neperformante şi secetei prelungite, dar şi a altor factori, precum costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi.

Potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe sariat, iar diferenţa de 59% este reprezentată de sporuri şi indemnizaţii.

„Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă”, a afirmat Borza.

El a adăugat că salariaţii companiei de stat, intrată în insolvenţă în luna iunie a anului curent, beneficiază de 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizaţii, a căror ponderea este mai mare cu 300% faţă de salariul de bază.

„Câteva exemple: 30 milioane lei primă de vacanţă, 21 milioane lei deplăsări ale personalului din şi de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegaţii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate şi prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime”, a continuat Borza.

Alte sporuri acordate salariaţilor Hidroelectrica sunt pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoţilor, pentru formare profesională, zilele libere plătite pntru studii, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază sau pentru fidelitatea „neîntreruptă” faţă de companie.

El a precizat că, potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat disponibilizat beneficiază de 48 salarii compensatorii, în timp ce o persoană care iese la pensie primeşte echivalentul a 12 salarii.

„Un şofer de la Hidroelectrica are un salariu brut în luna iunie 2012 de 9.900 lei”, a spus Borza.

Salariile de încadrare a şoferilor în Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei.

O altă situaţie paradoxală este cea a unei secretare pensionate anticipat care trebuie să primească 110.000 de lei sumă formată din prima de fidelitate şi premiul pentru pensionare(12 salarii de bază brute – 41.736 lei) şi 69.190 lei (629 lei x 2 x 55 luni). Salariata fusese penalizată de Casa de Pensii cu 44,2% astfel că trebuia să încaseze o pensie de 792 lei în loc de 1.421 lei însă diferenţa va fi acoperită tot de Hidroelectrica. „Dacă statul penalizează retragerea anticipată din activitate, Hidroelectrica premiază această conduită antisocială, imorală şi contraproductivă cu sume enorme”, se arată în raportul administratorului judiciar. Un număr de 1.500 de salariaţi ai debitoarei îndeplinesc condiţiile de pensionare anticipată ceea ce ar conduce la un impact major asupra costurilor şi fluxurilor de numerar.

Cheltuielile cu personalul Hidroelectrica bugetate pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de anul 2011, potrivit raportului elaborat de Euro Insol. Hidroelectrica are 5.200 de salariaţi dintre care 56% sunt muncitori, 3% maiştri şi 41% personal TESA.

Te-ar mai putea interesa și
Europa, cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30% din capacitatea mondială de producţie – studiu
Europa, cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30% din capacitatea mondială de producţie – studiu
Europa se profilează drept cel mai mare producător de hidrogen verde, cu o pondere de 30% din capacitatea mondială de producţie, datorită resurselor regenerabile vaste şi ieftine de care......
Casa Verde fotovoltaice: Bugetul prevăzut pentru program va fi de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut – 3 miliarde lei
Casa Verde fotovoltaice: Bugetul prevăzut pentru program va fi de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut – ...
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat, pentru AGERPRES, că bugetul prevăzut pentru panourile fotovoltaice, în ...
AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie
AIEA anunţă explozii în apropierea centralei nucleare Zaporojie
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organism de supraveghere nucleară al ONU, a informat joi despre ...
Aurescu – întâlnire cu omologul olandez. Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea la Schengen
Aurescu – întâlnire cu omologul olandez. Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea ...
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Regatul ...