Samsung lucrează la un televizor smart, pe care să îl controlezi cu mintea FOTO şi VIDEO

În viitorul apropiat, pe măsură ce tehnologia va avansa, telecomanda televizorului va fi deveni inutilă. Samsung a creat un software care va permite utilizatorilor să acţioneze funcţiile televizorul, cu ajutorul undelor cerebrale. Cercetarea, numită Project Pontis, urmărește să facă televizoarele Samsung mai accesibile pentru persoanele cu dizabilități fizice. 
Lidia Neagu - lun, 12 nov. 2018, 19:46
Samsung lucrează la un televizor smart, pe care să îl controlezi cu mintea FOTO şi VIDEO

Pentru Project Pontis, compania coreeană a colaborat cu o echipă de cercetători din Elveţia de la Centrul de Neuroproteze al Școlii Federale Politehnice din Lausanne (abreviat EPFL, în franceză). Obiectivul final fiind construcţia unei interfaţe creier/software care să permită persoanelor cu dizabilități de mișcare să controleze televizorul, cum ar fi comutarea canalelor și controlul volumului.

Compania a făcut o demonstraţie al celui de-al doilea prototip al televizorului, la o conferinţă de presă din San Francisco.

„Cum putem să asigurăm accesibilitate persoanelor care nu se pot mișca sau care au limitări extreme asupra mișcărilor lor. Facem tehnologia mai complexă, mai inteligentă, dar nu trebuie să uităm că această tehnologie este făcută pentru a interacţiona cu oamenii”, a declarat Ricardo Chavarriaga, un om de știință de la EPFL, care lucrează la proiect cu Samsung, în cadrul conferinței Samsung Developer.

Cum funcţionează

Primul pas în realizarea acestui software a fost ca cercetătorii să observe modul în care creierul se comportă atunci când utilizatorul dorește să facă ceva precum selectarea unui film. Samsung și EPFL au combinat indicatorii atât din mediul înconjurător, cât și din scanarea creierului pentru a construi un model care să permită utilizatorului să selecteze programe folosind mișcări ale ochilor și undelor cerebrale.

sursă video: cnet.com

Pentru a colecta undele cerebrale, utilizatorul poartă o cască cu 64 de senzori în timp ce privește la un dispozitiv care urmăreşte mişcarea ochilor. Setul cu cască este conectat la un computer.

Odată ce a strâns suficiente date despre modul în care funcționează creierul utilizatorului și în special despre diferitele tipuri de unde cerebrale pe care le generează în situații diferite, acesta poate fi folosit pentru a crea un model. Apoi, combinând modelul cu machine learning a rezultat un software care poate reacționa la diferite comportamente ale creierului – în acest caz, controlul software-ului TV-ului.

Samsung a vrut inițial să construiască tehnologia pentru smartphone, dar a optat pentru televizor în parte datorită ecranului său mai mare, dar și pentru că majoritatea locuințelor au un televizor, a spus Martin Kathriner, responsabil pentru comunicare Samsung Electronics Elveţia. El a adăugat ca televizoarele pot fi folosite şi ca hub-uri smart pentru acasă, lucru care ar putea fi atractiv pentru tehnologia brainwave.

Samsung intenționează să lucreze la cel de-al doilea prototip în primul trimestru al lui 2019 și apoi să înceapă testele în spitalele elvețiene „unde vom începe să explorăm modul în care aceast dispozitiv, în prezent un prototip, … este perceput de către pacienți”, a spus Kathriner.

Potrivit CNET, există momentan limitări în ceea ce priveşte hardware-ul actual. De asemenea, pentru a purta casca cu senzor utilizatorul trebuie să aplice mai întâi un strat de gel pe cap, lucru pe care consumatorii probabil nu îl vor face acasă. De asemenea, încă nu se cunoaşte preţul la care ar putea fi comercializat televizorul, însă având în vedere tehnologia de ultimă oră pe care o foloseşte, va fi cu siguranţă unul piperat.

De altfel, Samsung nu este singura companie care încearcă să utilizeze undele cerebrale pentru a controla dispozitivele. În martie 2017, Elon Musk, CEO-ul SpaceX și Tesla, a lansat compania Neuralink, o companie dedicată creării de „dantelă neuronală”, care implică instalarea de electrozi mici în creier pentru a transmite gânduri. În plus, neurologi din întreaga lume au cercetat modalități prin care să realizeze o interfață digitală pentru creier.

Te-ar mai putea interesa și
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Carantina zonală se încheie pentru localitățile Glina, Tunari şi 1 Decembrie și se prelungește pentru Popești-Leordeni
Măsura de carantină zonală încetează de vineri, de la ora 22.00, pentru localităţile Glina, Tunari şi 1 Decembrie, potrivit unui comunicat al Prefecturii Ilfov....
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Un robot proiectat de o firmă din Israel ar putea să le ia în scurt timp locul degustătorilor de cafea
Zilele în care experţii se adunau într-o cameră ermetică pentru a degusta cafeaua şi a da note cu privire la culoare, ...
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Guvernul de la Roma a decis relaxarea restricțiilor începând cu sfârșitul lunii aprilie
Italia ar urma să înceapă redeschiderea restaurantelor şi a şcolilor de luni, 26 aprilie, a anunţat vineri şeful guvernului ...
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Angela Merkel s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca
Cancelarul german Angela Merkel a primit vineri prima doză a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania ...