Sănătate: UE caută echilibrul corect între costuri şi prestaţii sociale

Criza financiară a pus sistemele de sănătate 'în faţa unor provocări însemnate', a semnalat luni - într-un interviu pentru AFP - comisarul european pentru sănătate, Tonio Borg, care a apreciat că 'nu este uşor' de realizat un echilibru 'just' între cheltuieli şi serviciile pentru sănătatea populaţiei în contextul acestei crize.
Economica.net - lun, 28 apr. 2014, 19:38
Sănătate: UE caută echilibrul corect între costuri şi prestaţii sociale

Tonio Borg a făcut această apreciere cu ocazia desfăşurării, luni şi marţi, la Atena, a unei reuniuni informale a miniştrilor sănătăţii din cele 28 de state ale Uniunii Europene, în cadrul preşedinţiei prin rotaţie exercitate în acest semestru de Grecia.

Potrivit comisarului european pentru sănătate, ‘cheia’ provocării ‘este de a limita costurile şi de a construi, în acelaşi timp, un sistem de securitate socială modern şi viabil, care să poată furniza prestaţii de calitate’.

Ţările membre ale UE trebuie să facă ‘mari eforturi pentru a elimina datoriile sectorului sănătăţii, a limita cheltuielile farmaceutice şi a proceda la reforme privind gestionarea spitalelor şi ameliorarea personalului lor’, a subliniat Tonio Borg.

Criza a constrâns ţările să ‘adopte rapid măsuri pe termen scurt, acum este momentul unei abordări mai detaliate’, a mai estimat comisarul european.

Potrivit opiniei sale, ‘cheia pentru a împiedica o criză sanitară constă în a garanta cea mai mare eficienţă posibilă a sistemului’, în ‘a nu cheltui mai mult, ci într-un mod mai inteligent’.

Referitor la dificultăţile privind accesul imigranţilor la serviciile de sănătate, mai ales în state din Sud şi din Est, precum Grecia, Italia şi Malta, Tonio Borg a îndemnat aceste ţări să acţioneze ‘într-un climat de solidaritate’ şi să utilizeze noul Fond pentru azil, migraţie şi integrare.

Grecia, în special, trebuie să facă faţă în acelaşi timp uneia dintre cele mai grave crize din Europa şi, ca frontieră de est a Europei, unui aflux constant de migranţi deseori foarte săraci.

Potrivit unei surse europene contactate de AFP, reuniunea ar urma să pună bazele unui proces comun de evaluare a sănătăţii migranţilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Conturile Primăriei Capitalei au fost deblocate
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că, în urma unei decizii a Judecătoriei Sectorului 5, au fost deblocate conturile Primăriei Capitalei....
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului bugetar
Câciu dă asigurări că măsurile care intră în vigoare de la 1 iulie nu vor duce la creșterea inflației și a deficitului ...
Aplicarea de la 1 iulie a noilor măsuri de sprijin anunţate de coaliţia de guvernare nu va determina o inflaţie mai mare ...
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Bogdan Neacşu, șeful ARB: Clienții băncilor care își suspendă ratele riscă după aceea să plătescă sume mai mari
Consumatorii trebuie să reţină că suspendarea plăţii ratelor nu înseamnă că aceste rate amânate dispar, iar faptul ...
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul care deține Tottenham Hotspur va injecta în club 150 de milioane de lire sterline
Grupul britanic ENIC, care deţine clubul englez de fotbal Tottenham Hotspur, a decis o injecţie de capital de 150 de milioane ...