Şase companii româneşti au ajuns pe bursele americane NYSE şi NASDAQ

Americanii pot face plasamente în acţiunile a şase dintre cele mai importante companii româneşti, atât la bursa americană NASDAQ cât şi la NYSE. Accesul americanilor la titlurile româneşti se poate face prin intermediul fondurilor de investiţii Guggenheim Frontier Markets ETF şi iShares MSCI Frontier 100 ETF (FM). Cele două fonduri de investiţii au acţiuni româneşti de 27 de milioane de dolari şi sunt de tip ETF, adică nişte companii de investiţii care imită portofoliile, respectiv performanţele unor indici bursieri globali.
Adrian N. Ionescu - sâm, 24 oct. 2015, 12:42
Şase companii româneşti au ajuns pe bursele americane NYSE şi NASDAQ

„Pentru investitorii americani care iau în calcul expunerea pe economia României există două fonduri de tip ETF”, potrivit articolului  unui manager de investiţii publicat pe site-ul bursei americane NASDAQ.

Cele două fonduri au expuneri de până la 10% pe acţiunile româneşti şi sunt Guggenheim Frontier Markets ETF, ale cărui acţiuni se tranzacţionează pe bursa americană NASDAQ, şi  iShares MSCI Frontier 100 ETF, de la New York Stock Exchange (NYSE). Fondurile de tip ETF (exchange traded funds) şi sunt listate la burse ca nişte companii de investiţii, care emit la rândul lor acţiuni cotate la burse şi imită structura plasamentelor şi performanţele unor indici bursieri.

Fondurile au expunere pe şase dintre cele mai căutate acţiuni româneşti: Banca Transilvania (TLV), BRD, Electrica (EL), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN). Plasamentele în EL şi SNG au fost făcute şi prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR).

Acţiunile româneşti ocupă 4,74% din activele totale de 489 de milioane de dolari ale fondului  iShares MSCI Frontier 100, care imită structura şi evoluţia indicelui MSCI Frontier Markets 100 Index, al celor mai importante 100 acţiuni de pe pieţele de frontieră din toată lumea.

Pieţele de frontieră sunt pieţe pe care există cel puţin câteva titluri foarte atractive, dar care sunt pieţe cu lichiditate mai mică şi de obicei mai greu accesibile decât pieţele emergente.

Pachetul de acţiuni Banca Transilvania (TLV) al fondului iShares MSCI contează pentru 1,72% din activele acestuia. În portofoliul fondului mai sunt acţiunile BRD (cu 0,7% din active), Electrica (EL, 0,63%), Romgaz (SNG, 0,68), Petrom (SNP, 0,51%) şi Transgaz (TGN, 0,5%).  

România ocupă o proporţie de 7,24% şi din activele de peste 42,5 milioane de dolari ale Guggenheim Frontier Markets, iar acţiunile Banca Transilvania (TLV) se află între primele 10 deţineri cu o proporţie de 3,27%.  Peste 1,6% din activele fondului sunt de fapt acţiuni ale BRD,  şi porporţii de peste 1,2 şi de peste 1% sunt în certificatele de depozit GDR ale Romgaz (SNG), respectiv ale Electrica (EL).

Fondul investeşte în proporţii similare cu cele ale indicelui The Frontier Index al băncii BNY Mellon, specializată în pieţe de frontiere şi în emisiunea de certificate de depozit globale (GDR), pe baza depozitării acţiunilor unor companii de pe aceste pieţe. Romgaz şi Electrica au fost listate la Londra prin intermediul GDR-urilor.

Fondul  iShares MSCI Frontier 100 ETF este administrat de BlackRock Fund Advisors, parte a unuia dintre cei mai mari administratori de investiţii din lume.

La rândul său, Fondul Guggenheim Frontier Markets ETF este administrat de Guggenheim Investments, parte a imperiului celebrei familii Guggenheim, prezentă atât în lumea finanţelor cât şi în ca a artelor.

Cele două fonduri se tranzacţionează pe piaţa NASDAQ sub simbolurile FRN, şi FM.

Fonduri străine în România

Apetenţa fondurilor străine pentru acţiunile româneşti este desigur mult mai mare decât lasă să se vadă cele două fonduri cotate la bursele americane. Este suficient să amintim că majoritatea acţiunilor Fondului Proprietatea, în valoare de peste 4,7 miliarde de lei (peste un miliard de euro) sunt sub controlul investitorilor instituţionali străini.

Zeci de administratori de investiţii mari sau mici au acţiuni româneşti de alte sute de milioane de dolari.

Citeşte şi

Cea mai mare firmă de investiţii din lume a ales acţiunile BRD şi Romgaz pentru fondul său „de frontieră”

Marii investitori ai lumii, ca Invesco, revin în România cu fonduri pentru companii mici, ca Romgaz

şi

Fondul de Supravieţuire din Olanda a pariat 35% din banii săi la Bursa din Bucureşti. Care sunt acţiunile preferate

dar şi

Piaţa de capital românească rămâne la marginea lumii, alături de Bangladesh, Ghana, Liban, Palestina şi Zimbabwe

Te-ar mai putea interesa și
Florin Drăgan, rector UPT: Sunt studenți care nu știu să folosească e-mailul. Pun toate ideile în subject, chiar dacă sunt mai multe fraze
Florin Drăgan, rector UPT: Sunt studenți care nu știu să folosească e-mailul. Pun toate ideile în subject, chiar dacă ...
"Noua generație vine cu lucruri bune, dar și cu părți mai puțin bune. De exemplu, sunt studenți care nu știu să folosească e-mailul. Pun toate ideile în subject, chiar dacă sunt mai multe......
Suprafața totală afectată de secetă a ajuns la aproximativ 243.000 de hectare. Mai bine de jumătate era cultivată cu grâu și triticale
Suprafața totală afectată de secetă a ajuns la aproximativ 243.000 de hectare. Mai bine de jumătate era cultivată cu ...
30 județe au raportat culturi afectate de secetă, astfel că suprafața totală cu randamente mai mici decât media sau ...
UPS achiziționează Bomi Group, companie multinațională de logistică în domeniul medical
UPS achiziționează Bomi Group, companie multinațională de logistică în domeniul medical
UPS a anunțat astăzi că intenționează să achiziționeze Bomi Group, lider în industrie și furnizor multinațional ...
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Vești bune pentru toți șoferii. Au început să se ieftinească polițele RCA. Anunțul ASF
Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance ...