Saxo Bank,despre burse:Investitorii se împart în două grupuri. Unii spun că e criză şi unii spun că nu e decât o corecţie

Investitorii se împart în două grupuri, respectiv cei care spun că e criză şi cei care spun că nu e decât o corecţie, se arată într-un comunicat de presă al Saxo Bank remis, vineri, AGERPRES.
Economica.net - vin, 09 feb. 2018, 10:09
Saxo Bank,despre burse:Investitorii se împart în două grupuri. Unii spun că e criză şi unii spun că nu e decât o corecţie

‘Pieţele financiare primesc o lovitură. S&P 500 a atins un vârf de 2.872 pe 26 ianuarie, apoi a scăzut brusc la 2.650 – o pierdere de 7,8%. Pieţele de obligaţiuni au scăzut şi ele, randamentul obligaţiunilor de trezorerie pe 10 ani ajungând la 2,84%, un nivel care nu s-a mai întâlnit din 2014. Toate acestea i-au lăsat pe investitori într-o stare de şoc pe măsură ce încet-încet îşi dau seama: piaţa în creştere se apropie de sfârşit. Pe măsură ce volatilitatea creşte şi piaţa de capitaluri proprii restabileşte preţurile, piaţa obligaţiunilor corporative este în staţionare aşteptând un semnal de vânzare care nu mai vine. Ne aflăm cumva la începutul unei crize financiare sau oare ceea ce vedem zilele acestea se reduce la schimbări de convexitate? E greu de spus, dar suntem cu siguranţă în punctul în care investitorii se împart în două grupuri: cei care spun că e criză şi cei care spun că nu e decât o corecţie’, se arată în document.

Potrivit acestuia, cei care simt că actuala scădere din pieţele financiare reprezintă o corecţie sunt cei care cred cu fermitate şi că băncile centrale vor face tot ce e nevoie pentru a evita o altă criză.

‘Intrăm, însă, într-o fază în care va fi greu de prevăzut comportamentul acestor instituţii. Inflaţia creşte în SUA, iar legea fiscală republicană ce va intra în vigoare anul acesta va stimula creşterea şi cheltuielile, dând un nou impuls economiei. Dar oare chiar vor cheltui oamenii mai mult dacă capitalurile proprii continuă să scadă? Adevărul este că efectele maximelor record ale preţurilor acţiunilor ar putea să dispară destul de repede, iar cheltuielile se vor restrânge din nou. În acest moment, investitorii s-ar putea aştepta ca Rezerva Federală să îşi retragă planurile de înăsprire, dar, dacă nu o face, pieţele ar avea încă un motiv să vândă la scară mare’, menţionează sursa citată.

De cealaltă parte a Atlanticului, arată Saxo Bank, inflaţia continuă să întârzie, iar un euro puternic nu dă de ales Băncii Centrale Europene decât să-şi enunţe notele orientative pentru ratele dobânzii ca fiind foarte mici.

‘În plus, instabilitatea politică apasă BCE. Marja periferie/Germania este la cel mai strict nivel, în ciuda faptului că a rămas nerezolvată criza catalană, iar Italia va vota într-o lună. Acesta e un semn clar că investitorii cred că BCE va avea o abordare de tipul ‘prin orice mijloace’ pentru a susţine zona euro. Dacă lichidarea capitalurilor proprii se adânceşte, BCE nu prea poate face mare lucru în legătură cu asta’, informează banca.

Conform sursei citate, în loc să cumpere active scumpe, investitorii cumpără în prezent acţiuni al căror preţ a scăzut pentru că trebuie să-şi pună banii la treabă şi nu sunt suficiente active pe care să le cumpere la nivelurile de care au nevoie.

‘Dacă rămânem în jurul nivelului actual de stricteţe, am putea vedea chiar un influx mai mare de investitori interesaţi de titluri de valoare cu rating superior, împingând preţurile acestor active şi mai sus. Luând în considerare faptul că băncile centrale încă ne ţin spatele în general, singurul lucru care ar ameninţa prezenta tendinţă ar fi o scădere şi mai mare pe burse’, explică reprezentanţi Saxo Bank.

Te-ar mai putea interesa și
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Cum fac fondurile bani pentru investitorii lor. Cazul Evergent Investments și acțiunile la Nuclearelectrica
Prin vânzarea a jumătate din pachetul SN Nuclearelectrica în luna iunie a acestui an, EVERGENT Investments a încasat dividendele pe, întreaga poziție și a realizat un profit substanțial de......
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Capcanele comunicării digitale cu Fiscul. Ce trebuie să știm despre Spațiul Privat Virtual (SPV)
Începând cu data de 1 martie 2022, contribuabilii vor fi obligați să se înroleze în Spațiul Privat Virtual (SPV), ...
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii se pregătesc
Bucureşti a intrat pe „ROŞU” – Rata de infectare a crescut la 3,3 la mia de locuitori. Ce restricţii ...
RESTRICŢII BUCUREŞTI - Rata de infectare în Capitală a crescut peste 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile. Asta ...
AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere
AURSF şi AVAC cer majorarea la 2 milioane lei a plafonului de despăgubire a victimelor accidentelor rutiere
Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) şi Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) ...