Saxo Bank: Piaţa metalelor preţioase rămâne fără energie – analiză

Piaţa metalelor preţioase rămâne fără energie, în cazul aurului pierderile fiind limitate deocamdată, consideră Ole Hansen, Head of Commodity Strategy, Saxo Bank, într-un comunicat remis marţi AGERPRES.
Economica.net - mar, 30 aug. 2016, 08:20
Saxo Bank: Piaţa metalelor preţioase rămâne fără energie - analiză

‘Mărfurile au fost tranzacţionate în scădere timp de o săptămână, timp în care aproape toată atenţia a fost asupra discursului din 26 august al preşedintei Fed, Janet Yellen. Simpozionul economic anual de la Jackson Hole – acest adevărat Davos pentru bancherii centrali – a fost folosit în trecut pentru a semnala iniţiative importante din partea Rezervei Federale. Metalele preţioase au trecut săptămâna de dinaintea discursului în defensivă, iar fondurile speculative au trecut în a şasea săptămână de vânzări scăzute. Pe de altă parte, investitorii ce folosesc produse tranzacţionate la bursă susţinute de aur au fost cumpărători de volum mic. În urma discursului, aurul s-a întors la a fi constant de-a lungul săptămânii, în timp ce argintul a recuperat pierderile anterioare’, susţine Ole Hansen.

Potrivit specialistului Saxo Bank, aurul a scăzut, în timp ce argintul şi platina au fost lovite şi mai puternic înaintea discursului lui Yellen.

‘A devenit din ce în ce mai evident în ultimele două săptămâni faptul că piaţa metalelor preţioase rămâne fără energie. Totuşi, în cazul aurului, pierderile au fost limitate deocamdată. La fel ca în mai (când aurul s-a corectat ultima oară), fondurile speculative au fost vânzători neţi în ultimele săptămâni în timp ce investitorii ce folosesc produse tranzacţionate la bursă au cumpărat pe parcursul perioadei de slăbire. În urma valului post-Brexit, aurul s-a stabilizat într-un interval relativ limitat, piaţa gravitând în jurul a 1.340 de dolari/uncie. În timp ce susţinerea fundamentală implicită din compresia dobânzilor globale continuă, piaţa a început să caute din ce în ce mai mult confirmarea că mobilizarea puternică din acest an poate fi menţinută’, se menţionează în analiză.

Referitor la metalele industriale, situaţiile au fost amestecate, zincul mărindu-şi câştigul pe un an cu 48%. Acest lucru a dus la aprofundarea îngrijorărilor legate de faptul că producţia minieră din ce în ce mai mică şi cererea puternică ar putea duce la un deficit. Dimpotrivă, în cazul cuprului, producţia creşte, iar inventarele în creştere şi o continuă încetinire a importurilor în China au dus preţul aproape de nivelurile critice.

În ce priveşte direcţia dolarului – un factor determinant important pentru aur – traderii au semnalat din ce în ce mai multă nesiguranţă în legătură cu susţinerea. În această perioadă, aurul a scăzut în general mai mult din cauza întăririi dolarului decât să crească datorită unei slăbiri generale, iar acest lucru a reprezentat semnul principal ce ilustra oboseala actuală în cumpărare.

‘Petrolul s-a calmat după câteva săptămâni dramatice în care costul unui baril de petrol a scăzut cu peste 20% la vânzare short, înainte de a creşte şi mai rapid cu 24% la o rundă şi mai agresivă de acoperire pe termen scurt. Inspiraţia zilnică de tranzacţionare a fost furnizată de lupta decisivă actuală dintre principiile provocatoare pe termen scurt şi membrii OPEC care se gândesc cum să susţină piaţa. Întoarcerea ţiţeiului Brent la 50 de dolari/baril a determinat o creştere a activităţii de acoperire din partea producătorilor de petrol. Acest lucru, în combinaţie cu creşterea continuă a numărului de platforme petroliere în SUA în ultimele trei luni, cât şi excedentul continuu de rezerve, va continua, probabil, să limiteze potenţialul de creştere la 50 şi un pic în următoarele luni. Ţiţeiul s-a stabilizat după valul de acoperire pe termen scurt generat de comentariile saudite de îngheţare. O valoare mult peste 50 de dolari va fi probabil limitată până în septembrie, luna în care, în ultimii cinci ani, s-au văzut pierderile’, se mai spune în analiză.

Grupul Saxo Bank este specializat în investiţii şi tranzacţionare online multi-asset. Platformele tehnologice de tranzacţionare ale Saxo sunt disponibile în peste 20 de limbi şi constituie baza tehnologică a peste 100 de instituţii financiare. Saxo oferă servicii bancare tradiţionale prin intermediul Saxo Privatbank în anumite pieţe.

Fondat în 1992, având sediul central la Copenhaga, Saxo are 1.500 de angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în 25 de birouri din toată lumea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Program de guvernare: 315 km de cale ferată modernizate şi dezvoltarea reţelei de metrou în Bucureşti şi Cluj-Napoca
Realizarea a 315 kilometri linii de cale ferată modernizate, achiziţia a 20 de trenuri electrice şi 12 trenuri cu hidrogen, ...
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
Program de guvernare: USR vrea să desfiinţeze pensiile speciale
USR propune în programul de guvernare măsuri care să întărească sprijinul pentru angajaţi şi angajatori în pandemie, ...
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
Eliminarea monopolului OPCOM şi deblocarea investiţiilor în Marea Neagră, printre propunerile USR în domeniul energiei
USR a inclus în programul de guvernare 12 măsuri în sectorul energetic, printre care eliminarea monopolului OPCOM pe piaţa ...