Scad ratele la creditele în euro. Euribor, la un nou minim istoric

Cotaţiile Euribor au atins un nou minim istoric ieri, după ce în piaţă s-au întărit aşteptările la o nouă tăiere de dobândă din partea Băncii Centrale Europene. Scăderea dobânzilor din pieţele interbancare este o gură de aer pentru românii cu credite în euro, în condiţiile în care leul e încă slab.
Mihai Banita - joi, 16 aug. 2012, 21:04
Scad ratele la creditele în euro. Euribor, la un nou minim istoric

Decizia BCE din 6 iulie de a tăia dobânda cheie a dus la scădere abruptă a ratelor de dobândă de pe piaţa interbancară nesecurizată.

Euribor la 3 luni a scăzut la 0,339%, în timp ce Euribor la 6 luni a ajuns la 0,613%, de la 0,64%, respectiv 0,92% în 5 iulie, când BCE a tăiat ratele de dobândă de la 1% la 0,75%. La sfârşitul anului 2011, Euribor la 3 luni şi Euribor la 6 luni erau la un nivel de 1,37%, respectiv 1,62%.

Euribor la 3 şi 6 luni sunt cei mai folosiţi indicatori pentru calculul variaţiei dobânzilor la creditele în euro. De regulă, dobânzile la credite sunt reclaculate de către bănci trimestrial, respectiv semestrial, în funcţie de indicatorul ales.

Cel mai mult vor vedea impactul reducerii de dobândă în evoluţia ratei cei cu credite pe termen lung, aşa cum este cazul creditelor ipotecare.

Scăderea de peste un punct procentual a Euribor 3M de la sfârșitul anului trecut, de pildă, aduce economii serioase la rata lunară, condiţia fiind ca leul să nu se deprecieze suplimentar.

La un credit de 60.000 de euro cu scadenţa în 30 de ani şi care avea la sfârşitul anului 2011 o dobândă de 7%, rata lunară era de 400 de euro. După scăderea dobânzilor, rata lunară a ajuns în prezent la 358 de euro. Exprimată în lei, rata lunară a scăzut de la 1.730 de lei (curs mediu de 4,3267 lei/euro) la 1.608 de lei în prezent (4,4924 lei/euro). În urmă cu o lună, rata lunară calculată după exemplul de mai sus era de 1.651 de lei, la dobânzile şi cursul (mai slab) de atunci.

Leul a mai recuperat în ultimele două săpămâni din pierderile mari suferite de la declanşarea procesului de suspendare a Preşedintelui, lucru îmbucurător pentru cei cu datorii în valută şi venituri în lei.

grafice: euribor-ebf.eu

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...