Scandal de corupţie în Portugalia: Ministrul de Interne a demisionat

Ministrul portughez de interne, Miguel Macedo, a demisionat duminică, la trei zile după izbucnirea unui scandal de corupţie legat de atribuirea de vize 'de aur', rezervate investitorilor străini şi care au condus la arestarea mai multor înalţi responsabili ai statului, informează AFP.
Economica.net - lun, 17 nov. 2014, 05:48
Scandal de corupţie în Portugalia: Ministrul de Interne a demisionat

Macedo, care a declarat că ‘nu are responsabilitate personală’, a estimat că ‘autoritatea politică’ i-a fost slăbită de afacere, într-un discurs televizat.

Ministrul, 55 de ani, numit în post în iunie 2011, a explicat că a luat decizia pentru ‘a apăra guvernul, autoritatea statului şi credibilitatea instituţiilor’, scrie Agerpres.

Poliţia portugheză a arestat joi unsprezece persoane, printre care şeful poliţiei de frontieră /SEF/, Manuel Jarmela Palos, secretarul general al Ministerului Justiţiei, Maria Antonia Anes, şi directorul administrativ al notarilor, Antonio Figueiredo, în cadrul unei vaste operaţiuni.

Macedo, fără a fi el însuşi vizat de ancheta ministerului public, este un apropiat al mai multor persoane implicate în acest caz, inclusiv Figueiredo, a raportat duminică săptămânalul portughez Expresso.

Trei cetăţeni chinezi fac parte dintre cei unsprezece arestaţi, în detenţie de joi şi interogaţi pe rând începând de vineri de către un judecător.

Poliţia a efectuat joi 60 de percheziţii în toată ţara, inclusiv în Ministerele de Interne, al Mediului şi Justiţiei şi în sediile poliţiei de frontieră.

Ancheta se referă la acte de ‘corupţie, trafic de influenţă, deturnare de fonduri şi spălare de bani’ legate de ‘atribuirea de vize de aur’, a detaliat parchetul general.

În lipsă de capital străin, Portugalia acordă din octombrie 2012 vize ‘de aur’ investitorilor străini gata să plătească 500.000 de euro pentru achiziţionarea unei case sau a unui apartament, pentru o durată minimă de cinci ani, aminteşte AFP.

De la introducerea lor, aceste vize au atras în ţară peste un miliard de euro la un total de 1.649 de vize acordate în majoritate investitorilor chinezi, dar de asemenea brazilieni, ruşi sau sud-africani, potrivit guvernului.

Marea majoritate optează pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare, dar există şi alte opţiuni: transferul a cel puţin un milion de euro în Portugalia sau crearea acolo a zece locuri de muncă.

După obţinerea vizei, investitorii nu sunt obligaţi să trăiască în ţara permanent, ci doar şapte zile pe parcursul anului. Mulţi investitori profită de viză pentru a călători liber şi a face afaceri în spaţiul Schengen.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...