Scandal de corupţie la Ministerul Sănătăţii: funcţionari ai MS ar fi primit mită ca să favorizeze Dutchmed BV la licitaţii

Cetăţeanul olandez Van Halewijn Dick, reprezentantul firmei de aparatură medicală Dutchmed BV, ar fi oferit, prin intermediari, sume de bani şi excursii de lux unor funcţionari implicaţi în proceduri de achiziţii publice organizate de Ministerul Sănătăţii, pentru a-i favoriza firma la licitaţiile publice organizate în cadrul Programului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România, cofinanţat de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii, se arată în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, întocmite de procurorii DNA faţă de cetăţeanul olandez. 
Cristina Şomănescu - Dum, 26 oct. 2014, 14:02
Scandal de corupţie la Ministerul Sănătăţii: funcţionari ai MS ar fi primit mită ca să favorizeze Dutchmed BV la licitaţii

Din ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale întocmite de procurorii DNA a rezultat că există probe temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia, în perioada 2008-2011, Van Halewijn Dick, în înţelegere cu subalterii săi care aveau funcţii manageriale în cadrul SC Dutchmed SRL (filiala din România a societății olandeze Dutchmed BV), a dat dispoziție unui intermediar să identifice persoanele cu putere de decizie, desemnate în componența comisiilor constituite la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru elaborarea specificaţiilor tehnice şi/sau de evaluare, ca să le ofere sume de bani sau alte valori, pentru a-i favoriza firma, la licitaţiile publice organizate de Ministerul Sănătăţii, în cadrul Programului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România, proiect cofinanţat de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Procurorii din cadrul Direcției Naţionale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe durata urmăririi penale faţă de Van Halewijn Dick, cetățean olandez, reprezentant al firmei de aparatură medicală Dutchmed BV, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

În conformitate cu probele aflate la dosar, a reieşit că:

Un angajat al Unităţii de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale ar fi primit, în două rânduri, câte 5.000 euro, de la Dick Van Halewijn (prin intermediar), cu scopul de a-i dezvălui informaţii clasificate referitoare la componenţa comisiilor de evaluare din cadrul Proiectului de Reformă a Sistemului de Sănătate APLII din România, precum şi alte informaţii care să asigure societății Dutchmed BV câștigarea licitaţiilor din cadrul proiectului cofinanţat de Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

Funcţionari din cadrul Unităţii de Implementare a proiectelor Băncii Mondiale, din Ministerul Sănătății, precum şi alţi funcţionari ai ministerului de resort – implicaţi în comisiile de evaluare a firmelor participante la licitaţiile publice care vizau proiectele antemenţionate – ar fi primit de la Van Halewijn Dick o excursie de lux la Amsterdam, cu toate cheltuielile de cazare, transport şi bani de buzunar, care depăşeşc 2.500 euro, plătite de firma olandeză.

În anul 2011, un angajat al Unităţii de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății ar fi primit de la Van Halewijn Dick sumele de 1.960 euro şi 540 euro, reprezentând preţul unui sejur în Italia, şi transportul pentru acesta şi familia sa.
Sumele respective au fost facturate de operatorul de turism al societăţii Dutchmed care a plătit sejurul, în schimbul susţinerii primite de la angajatul Unității de Implementare a Proiectelor Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Membri ai comisiilor de evaluare pentru proiectul ICB 8 ar fi primit suma totală de 7.000 de euro de la Van Halewijn Dick, ca să asigure firmei Dutchmed câştigarea licitaţiilor la care a participat.

Dick Van Halewijn ar fi plătit, prin intermediar, suma de 6.000 euro unui medic, pentru folosirea echipamentelor Dutchmed în clinica unde aceasta lucrează şi în schimbul informaţiilor furnizate, care ar fi fost utilizate pentru câştigarea licitaţiilor.

Van Halewijn Dick a cerut, prin intermediari, unui membru al comisiei de redactare a specificațiilor tehnice pentru proiectul ICB 9 să introducă în caietul de sarcini datele tehnice ale aparaturii medicale care urma să fie ofertată de Dutchmed BV, asigurându-i astfel firmei câştigarea licitaţiei proiectului ICB 9, achiziţie de aparatură medicală pentru dotarea secţiilor de neonatologie din maternităţile din România, prin programul amintit, finanţat de Banca Mondială.

În acest dosar penal se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, informează DNA, fără să ofere detalii suplimentare.
În cauză, Procurorii au colaborat cu reprezentanții Oficiului de Luptă Antifraudă (OLAF) și au beneficiat de sprijin de specialitate din parte Serviciului Român de Informații (SRI).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...