1EUR = 4.8079 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Schaeuble: MES ar putea juca un rol în monitorizarea fiscală

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat vineri că fondul de salvare al zonei euro, Mecansimul European de Stabilitate (MES), ar putea fi instituţia adecvată pentru a prelua o parte din responsabilităţile de monitorizare a bugetelor statelor membre de la Comisia Europeană, transmite Reuters.

28 oct, 2016 | Agerpres

Într-o conferinţă organizată la Bratislava, Wolfgang Schaeuble a declarat că atât timp cât nu există o uniune fiscală europeană, lucru care în opinia sa nu se va schimba în viitorul apropiat, Comisia ar putea să adopte un rol politic mai pronunţat în timp ce monitorizarea politicilor fiscale ar putea să revină MES.

'În mod normal, monitorizarea cade în sarcina Comisiei Europene. Actuala Comisiei a ales să joace un rol mai politic şi are toate drepturile să facă acest lucru...dar acest lucru face mai dificilă impunerea respectării parametrilor bugetelor. Poate că Mecansimul European de Stabilitate ar putea juca un rol în respectarea acestor parametri acolo unde Comisia nu poate', a declarat Wolfgang Schaeuble.

În schimb, comisarul european pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, prezent la aceeaşi conferinţă, a respins ideea lui Wolfgang Schaeuble precizând că Executivul comunitar are un mandat democratic, dată fiind relaţia sa cu şefii de stat europeni şi Parlamentul European, şi în plus adoptă deciziile sale în acord cu prevederile actuale. 'Cred că această atribuţie ar trebui să rămână în sarcina Comisiei. Cred că vom fi mai bine echipaţi pentru că vom avea un consiliu fiscal european care ne va consilia şi care îşi va prelua atribuţiile începând de săptămâna viitoare', a apreciat Pierre Moscovici.

Ţările membre UE sunt obligate să menţină deficitele bugetare sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut iar datoria publică sub pragul de 60% din PIB. Dacă un stat membru încalcă aceste limite, Comisia Europeană şi miniştrii europeni de Finanţe îi impun unele obiective şi termene limită pentru corectarea situaţiei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO