Schauble apără politica monetară a BCE la Curtea Constituţională a Germaniei

Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, a susţinut marţi politica BCE în timpul unei audieri la Curtea Constituţională a Germaniei, care verifică dacă programul BCE pentru sprijinirea statelor din zona euro confruntate cu dificultăţi pe pieţele financiare respectă legea germană.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 13:33
Schauble apără politica monetară a BCE la Curtea Constituţională a Germaniei

Susţinerea lui Schauble este foarte importantă, întrucât banca centrală a Germaniei, Bundesbank, este unul dintre contestatarii programului.

Şeful Bundesbank, Jens Weidmann, consideră că programul – care prevede ca Banca Centrală Europeană (BCE) să poată cumpăra, în anumite condiţii, obligaţiuni ale ţărilor afectate de creşterea puternică a costurilor de împrumut – este echivalent cu finanţarea guvernelor de către banca centrală.

Schauble a declarat judecătorilor că este încrezător că BCE acţionează în limita mandatului său atunci când promite achiziţii „nelimitate” de obligaţiuni ale statelor din uniunea monetară, dacă acestea acceptă să introducă un program de reforme, potrivit cotidianului The Guardian.

„Guvernul german nu vede niciun semn că măsurile luate până în prezent de BCE ar încălca mandatul instituţiei”, a spus Schauble la audierile ce se desfăşoară pe parcursul a două zile.

Ministrul de Finanţe a avertizat judecătorii că o respingere a pogramului BCE, numit Tranzacţii Monetare Directe, a putea conduce la ieşirea Germaniei din zona euro. Oficialul german a afirmat că în opinia sa măsurile BCE nu intră sub incidenţa justiţiei germane.

Schauble, avocat de profesie, a indicat însă că nu există încă documentaţia necesară pentru a judeca legalitatea programului BCE.

Chiar dacă curtea federală nu are jurisdicţie asupra BCE, iar o decizie este aşteptată abia după alegerile din luna septembrie, audierile sunt urmărite cu atenţie pentru a evalua sprijinul germanilor pentru măsurile de susţinere a zonei euro.

Preşedintele curţii federale, Andreas Vosskuhle, a declarat că va fi analizat dacă BCE şi-a asumat atribuţii care nu au fost transferate de către guverne şi care nu ar putea fi transferate conform constituţiei germane.

Vosskuhle a afrmat că instanţa nu va lua în considerare succesul programului pentru decizia privind constituţionalitatea. Analiştii consideră că programul BCE a calmat pieţele financiare fără să fie necesar ca banca să cumpere o singură obligaţiune.

Curtea Constituţională federală nu poate decide dacă BCE şi-a depăşit mandatul, dar poate trimite cazul la Curtea Europeană de Justiţie sau poate impune limite guvernului german.

Germania este cea mai mare economie din zona euro, iar Bundesbank cel mai mare acţionar al BCE.

Te-ar mai putea interesa și
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
G7: Ucraina cere mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei după atacul asupra Kievului
Ucraina a cerut duminică mai multe arme şi sancţiuni contra Moscovei de la ţările G7, reunite în summit în Bavaria (Germania), în urma unei lovituri aeriene a Rusiei mai devreme în......
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Mercedes-Benz este, din nou, cel mai valoros brand german conform clasamentului Brand Finance
Un studiu cu privirea la valoarea mărcilor, realizat anual de Brand Finance, arată că, în Germania, cel mai valoros brand ...
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Raport Ericsson: Numărul abonamentelor 5G va trece de 4,4 miliarde, în următorii cinci ani
Numărul de abonamente 5G va depăşi pragul de un miliard în 2022, iar în 2027 va trece de 4,4 miliarde, arată datele ...
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări ...