1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 26 º

Companii

Schimbare de tendinţă la pompă: motorina ajunge mai ieftină decât benzina

După ultimele mişcări de preţuri, la staţiile de distribuţie a carburanţilor Petrom care au cele mai mici preţuri, motorina a devenit mai ieftină decât benzina.

19 mar, 2015 | ECONOMICA.net

La staţia Petrom din Bucureşti de pe Şoseaua Alexandriei, de exemplu, benzina de 95 are un preţ de 5,51 lei pe litru, iar motorina standard costă 5,50 lei pe litru, o situaţie care nu a mai fost întâlnită de multă vreme pe piaţa carburanţilor. La sortimentele premium, diferenţele sunt şi mai mari: 5,99 lei pentru benzina extra 99, faţă de 5,79 lei pe litru pentru motorina extra.

Pentru sortimentele standard, Petrom practică aceleaşi preţuri şi la staţia de pe şoseaua Antiaeriană, o altă benzinărie cu preţuri mai mici. La trei staţii de pe Şoseaua Mihai Bravu, de exemplu, benzina standard costă 5,54 lei litrul, iar motorina standard 5,53 lei.
Companiile petroliere stabilesc preţurile la carburanţi în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, de cursul de schimb, de nivelul fiscalităţii dar şi de condiţiile de pe piaţă.

În condiţiile actuale, trendul este de scădere a cotaţiilor internaţionale la motorină comparativ cu cele la benzină. Dacă la finalul lunii decembrie motorina era cu circa 25 de dolari pe tonă mai scumpă pe tonă decât benzina, în februarie cotaţiile s-au egalizat iar acum o tonă de motorină a devenit cu circa 60 de dolari mai ieftină decât benzina.
Motorina este carburantul preferat al românilor, cu circa 70% din consumul naţional, faţă de doar 30% benzină. Totuşi, România are încă excedent de capcitate pentru producţia de benzină, dar încă deficit pe partea de diesel, aşa că o parte din motorina consumată în România se importă.

Petrom este cea mai mare companie de pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, cu o reţea de circa 550 de staţii. Principalii concurenţi sunt Rompetrol, Lukoil şi Mol. Petrom este controlată din anul 2004 de compania austriacă OMV.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO