Schimbări în Polonia: Mass-media publice, mai eurosceptice şi mai favorabile puterii sub noul guvern

Mai bătăioase, mai eurosceptice şi mai favorabile puterii, astfel arată 'schimbarea în bine' a mass-media publice din Polonia, promisă de conservatori după instalarea lor la guvernare şi devenită evidentă în cele doar câteva săptămâni de la intrarea acestor instituţii sub controlul executivului, notează vineri AFP, consemnând constatările unor experţi.
Economica.net - vin, 05 feb. 2016, 08:28
Schimbări în Polonia: Mass-media publice, mai eurosceptice şi mai favorabile puterii sub noul guvern

Guvernul partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski şi-a făcut cunoscută în mod clar intenţia de a reforma mass-media publice, pe care le considera – uneori nu fără motiv – prea legate de liberalii din Platforma Civică, aflaţi la putere până în noiembrie.

Acţionând foarte rapid, a reuşit să treacă prin parlament o lege care îi dă cu titlu provizoriu ministrului finanţelor puterea de a numi şefii audiovizualului public. Jacek Kurski, un apropiat al lui Kaczynski şi fost eurodeputat al PiS, a fost numit preşedinte al televiziunii publice TVP.

În paralel, au fost concediaţi prezentatori cu statut de vedetă apropiaţi de liberalii din Platforma Civică (sau doar consideraţi a fi), precum Tomasz Lis, Piotr Krasko sau Karolina Lewicka.

‘De câteva săptămâni, observăm un ton foarte critic faţă de Uniunea Europeană, mai ales în contextul crizei imigraţiei’, declară pentru AFP un diplomat occidental, dând ca exemplu repetarea frecventă pe ecran a unor imagini cu violenţele de la Koln, ‘fie că subiectul discutat are vreo legătură sau nu’ cu acestea.

Conform portalului specializat Wirtualne Media, jurnalul de seară al TVP a pierdut luna trecută aproape 10% din cota de audienţă, ceea ce se traduce prin 410.000 de telespectatori, în raport cu ianuarie 2015.

Dificil cuantificabilă, schimbarea constă mai ales în tonul şi modul de prezentare a evenimentelor, consideră sociologul Wieslaw Godzic.

Chiar dacă pe post sunt în continuare prezenţi şi deputaţi ai opoziţiei, care nu se sfiesc să critice puterea, anumite reportaje dau naştere dubiilor în ce priveşte imparţialitatea mass-media publice.

Profesorul Godzic oferă şi un exemplu: plecarea fostului comandant al poliţiei, demis de conservatori, şi sosirea succesorului său. Acesta din urmă a fost filmat în mod avantajos, părând sigur de sine şi autoritar, îmbrăcat în uniformă, arătând camerelor de filmare biroul luxos al fostului comandant, prezentat la rândul său în penumbră, în civil, în timp ce cuvintele îi puteau fi cu greu auzite.

În opinia expertului, chiar dacă nu poate fi afirmat cu tărie, astfel de tehnici ‘duc cu gândul la manipulare’.

Rugat să comenteze felul în care se manifestă ‘schimbarea în bine’ invocată de conservatori, el rezumă astfel mesajul general al televiziunii publice: ‘Guvernul este eficient, opoziţia este divizată şi neserioasă, ţara se îndreaptă în direcţia bună şi nu există motive de îngrijorare’.

În concluzie, ‘principiul dialogului este neglijat’, punctează profesorul Godzic.

Modificări similare, chiar dacă mai puţin izbitoare, sunt observabile şi în emisiunile radioului public, în care se constată o întărire a accentelor patriotice şi evocărilor istorice, un element important al politicii culturale a conservatorilor.

Sosirea unor figuri noi pe micul ecran a adus şi primele lor gafe, comentate pe larg în publicaţiile de opoziţie, în primul rând în cotidianul de centru stânga Gazeta Wyborcza.

Cel mai comentat caz a fost cel al unui reportaj difuzat de TVP duminica trecută şi intitulat ‘Unde este KOD?’ (Comitetul pentru apărarea democraţiei, mişcarea de opoziţie creată pentru susţinerea Tribunalului Constituţional, aflat în conflict cu noua putere).

Filmând o stradă goală, jurnalistul s-a lansat într-o relatare despre ‘primul weekend fără manifestaţii ale KOD de la crearea sa’, întrebându-se dacă ‘elanul activiştilor se epuizează ori strategia lor se modifică’. Urmarea reportajului, chiar dacă includea declaraţii ale unor deputaţi din opoziţie, era în mod evident ostilă KOD.

Problema era însă că acest comitet nu manifestase în fiecare săptămână şi nici nu prevăzuse un protest în acel weekend. Indiferentă la criticile amuzate, televiziunea publică a păstrat însă reportajul pe site-ul său timp de mai multe zile.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet aduce 490.000 de dolari pentru consolidarea fabricii de la Ploiești unde produce dispozitive IoT pentru export
Grupul Bobnet majorează cu 490.000 de dolari capitalul social al Bob IoT Enterprise, fabrică unde se produc mai multe dispozitiv automatizate pentru industria de retail şi logistică, deschisă la......
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă la paritatea puterii de cumpărare
Românii plătesc, în termeni nominali, printre cele mai mici prețuri la energie electrică din UE. Lucrurile se schimbă ...
Exprimate în euro, prețurile la energie electrică plătite de consumatorii casnici din România sunt printre cele mai ...
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...