Scoţia: Poliţia a intervenit pentru a separa grupuri pro şi anti-independenţă în Glasgow. Şase arestări

Poliţiştii din Scoţia au efectuat şase arestări în Glasgow după ce s-au văzut nevoiţi să separe grupuri rivale de susţinători ai unionismului britanic şi ai separatismului scoţian, informează sâmbătă BBC.
Economica.net - sâm, 20 sept. 2014, 10:17
Scoţia: Poliţia a intervenit pentru a separa grupuri pro şi anti-independenţă în Glasgow. Şase arestări

Agenţii, unii dintre ei călare, s-au aşezat în formaţie pentru a separa un grup mare de oameni care fluturau drapelul Marii Britanii de un alt grup de susţinători ai independenţei Scoţiei, reuniţi în George Square, piaţă situată în centrul oraşului Glasgow. Problemele au început când unioniştii au aruncat o petardă şi au pornit la atac. Anterior, piaţa fusese scenariul unei petreceri proindependenţă înaintea referendumului de joi privind statutul Scoţiei, scrie Agerpres.

Reporterul Cameron Buttle, de la BBC Scotland, aflat la faţa locului, a declarat că respectivele confruntări au început vineri seară, la scurt timp după lansarea de petarde şi a unui atac ‘coordonat’ dinspre tabăra unionistă, care cânta Rule Britannia, un vechi cântec patriotic britanic. La rândul lor, militanţii pentru independenţa Scoţiei au cântat ‘Flower of Scotland’, imnul neoficial al Scoţiei.

O purtătoare de cuvânt a poliţiei locale a declarat că în fiecare tabără erau câte 100 de oameni, dar că, deşi s-au produs ‘tulburări minore’, agenţii le-au făcut faţă cu brio. Ea a spus că a fost deschisă o anchetă, nefiind exclusă posibilitatea unor noi arestări. Pe reţelele sociale a circulat informaţia potrivit căreia un susţinător al independenţei Scoţiei ar fi fost înjunghiat în George Square, dar poliţia a anunţat că nu s-a făcut nicio reclamaţie în acest sens.

Nici informaţiile potrivit cărora la birourile publicaţiei Glasgow Herald ar fi izbucnit un incendiu pe fondul tulburărilor dintre cele două tabere nu au fost adevărate. ‘A existat, într-adevăr, un incendiu în exteriorul birourilor noastre, dar nu există nicio dovadă care să facă legătura (între acest incendiu) şi bătăuşii unionişti prezenţi în oraş’, a anunţat ziarul, într-o postare pe contul său de Twitter.

Traficul în zona George Square a fost interzis vineri noaptea. Mai mulţi oameni înfăşuraţi în drapelul britanic au părăsit ulterior zona şi au început să se reverse pe străzile adiacente, iar poliţia i-a urmat. Şi străzile din jurul pieţei au fost închise, cât timp poliţia locală încerca să pună capăt tulburărilor.

Poliţia a format un lanţ uman pentru a bloca trecerea manifestanţilor spre Buchanan Street – unde şi aici s-au produs ciocniri – şi i-a obligat pe oameni să rămână în piaţă. După orele locale 21:00, mulţimea a început să se împrăştie, însă în piaţă au rămas totuşi grupuri mai mici de persoane, dar şi poliţişti, inclusiv cei călare.

Liderul laburiştilor scoţieni, Johann Lamont, a declarat, potrivit EFE, că ordinea a fost restabilită ‘imediat ce acest lucru a fost cu putinţă’, iar lidera conservatoare Ruth Davidson a spus că nu vrea ‘să vadă scene de acest tip pe străzile’ Scoţiei. La rândul său, liberal-democratul Menzies Campbell a calificat tulburările drept ‘extrem de descurajante’.

Te-ar mai putea interesa și
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Autobuze electrice în București: Turcii de la Otokar contestă o cerință din caietul de sarcini
Producătorul de autobuze Otokar a depus contestație în cadrul licitației pentru achiziția a 100 de autobuze electrice în București. Compania din Turcia solicită mai exact clarificarea unei......
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
Atenționare de călătorie în Bulgaria. Au intrat în vigoare noi prevederi privind taxele de drum
În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia ...
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Grecia acuză Turcia că numai în luna iunie i-a încălcat spațiul aerian de 760 de ori
Avioanele de luptă şi dronele Turciei au pătruns ilegal de 760 de ori luna trecută în spaţiul aerian al Greciei, a ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui panourile de informare și foișoarele
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti se opune planurilor Administrației de a tăia vegetația de pe dig și de a înlocui ...
Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti (APNV) anunţă că Administraţia parcului intenţionează să taie vegetaţia care ...